img

Dermatoloģe: Pat cilvēki, kuriem bijuši ļaundabīgi ādas veidojumi, neizprot profilakses nozīmi

Avots: https://medicine.lv/raksti/dermatologe-pat-cilveki-kuriem-bijusi-laundabigi-adas-veidojumi-neizprot-profilakses-nozimi

Trešdien Rīgas centrā Bastejkalnā notika kampaņas “Stājies saulessardzē!” atklāšanas pasākums, kurā ap 50 interesentu saņēma dermatologa konsultāciju, bet daudzi simti guva informāciju par drošu, pareizu saules aizsardzību un aizsargkrēmu lietošanu kopā ar Latvijas Medicīnas studentu asociācijas pārstāvjiem un ādas kopšanas līdzekļu ekspertiem. Pasākumu vadīja aktieris un režisors Intars Rešetins un Sondra Zaļupe, pacientu biedrības “Soli priekšā melanomai” pārstāve.

Pareizi un regulāri profilaktiski pasākumi, kā arī savlaicīga diagnostika ir viens no galvenajiem soļiem, lai novērstu vai aizkavētu vēža, tostarp ādas audzēju, attīstību, kā arī iespējami ātri uzsāktu atbilstošu ārstēšanu un tādējādi nodrošinātu sekmīgu izveseļošanos. Tieši tāpēc pacientu biedrība “Soli priekšā melanomai” un “Dermatologi pret ādas vēzi” šogad jau ceturto reizi maijā rīko kampaņu, kas vērsta uz ādas audzēju izpratnes un profilakses veicināšanu. Secinājums – tas ir nepieciešams, jo aizvien ir liela daļa cilvēku, kuri neizprot ādas ļaundabīgo audzēju preventīvas novēršanas nozīmi. Kā atklāja Tatjana Averjanova, Veselības centru apvienības (VCA) dermatoloģe veneroloģe – pasākuma laikā viņa konsultējusi vairākus cilvēkus, kuriem slimības vēsturē ir ļaundabīgi ādas veidojumi, bet pat viņiem nav bijusi skaidra izpratne par to, kas profilaktiski jādara, lai novērstu varbūtību saslimt atkārtoti.

Tatjana Averjanova: “Es negaidīju, ka, neraugoties uz vēso laiku, būs tik daudz cilvēku, turklāt dažādu paaudžu, kuri vēlēsies pārbaudīties. Bija vairāki gadījumi, kuros man nācās sniegt ieteikumus saistībā ar izmeklējumiem un tālākajiem soļiem, kas nepieciešami diagnozes precizēšanai. Ļoti daudz bija cilvēki ar labdabīgiem ādas veidojumiem, kuriem interesēja, kā tikt galā ar to radītajiem traucējumiem. Tāpat sarunas ar interesentiem uzrādīja izpratnes un informācijas trūkumu – cilvēki nezina, ka, uzturoties ilgstoši saulē, aizsarglīdzekļi jāuzklāj ik pēc divām stundām, ka dzimumzīmes pie dermatologa jāpārbauda katru gadu. Diemžēl daudzi no mums vēl nesaprot, ka āda ir ne tikai lielākais, bet arī ļoti svarīgs orgāns, par kuru ir pareizi un regulāri jārūpējas, tāpēc šādas kampaņas ir ļoti vajadzīgas.”

Katru gadu melanomas modrības kampaņas “seja” un dzinējspēks ir bijusi Sondra Zaļupe, pacientu biedrības “Soli priekšā melanomai” pārstāve: ”Šādas kampaņas jēgu es saredzu tajā, ka mēs varam būt soli priekšā nopietnai slimībai – sniegt konkrētu atgādinājumu, pamudinājumu cilvēkiem pasargāt sevi no kaitīgās saules ietekmes, pārbaudīt savas dzimumzīmes, aiziet pie ārsta. Katru gadu mēs saņemam vairākus paldies par to, ka esam paglābuši no nopietnām veselības problēmām – mūsu sniegtā informācija ir iedrošinājusi apmeklēt dermatologu, kā rezultātā ticis atklāts kāds ļaundabīgs ādas veidojums agrīnā stadijā, kad slimības prognozes vēl ir ļoti labvēlīgas. Ikviena cilvēka veselība un dzīvība ir vērtība – un pat, ja šādas kampaņas ietvaros tas ir tikai viens cilvēks, kuru esam izglābuši vai kuram palīdzējuši, tas ir bijis visa ieguldītā darba vērts.”

Kampaņas laikā arī šogad tiek aktualizēts biedrības izveidotais dermatologu “baltais saraksts” – tas atrodams biedrības mājaslapā www.soliprieksamelanomai.lv un tajā apkopoti speciālisti, kuri apliecinājuši, ka ievēro labās klīniskās prakses pamatprasības ādas audzēju diagnostikā un darbojas saskaņā ar jaunākajām Eiropas vadlīnijām.

Uzziņai: Melanomas pacientu atbalsta biedrības “Soli priekšā melanomai” galvenais mērķis ir uz pierādījumiem balstīta pacientu aizstāvība. Biedrība informē sabiedrību par melanomas risku novēršanu un vēlas panākt, lai katrs melanomas gadījums tiktu atklāts laicīgi un katram pacientam nodrošināta efektīvākā melanomas ārstēšana. Vairāk informācijas www.soliprieksamelanomai.lv un facebook@soliprieksamelanomai