img

Cits hokejs un cita uzvara. Ārsts dalās emocionāli iespaidīgā stāstā par cilvēka glābšanu hokeja laikā

Avots: https://jauns.lv/raksts/par-veselibu/562122-cits-hokejs-un-cita-uzvara-arsts-dalas-emocionali-iespaidiga-stasta-par-cilveka-glabsanu-hokeja-laika

Jelgavas pilsētas slimnīcas ārsts Māris Belte savā Facebook profilā dalījies ar personisku stāstu par to, kā viņam noritējusi Pasaules čempionāta hokejā Latvijas un ASV spēles “skatīšanās”.

Desmitiem tūkstošu cilvēku aizvadītajā svētdienā pie TV ekrāniem vēroja izšķirošo Latvijas un ASV hokeja spēli. Iespējams, arī Māris Belte plānoja skatīties vēsturisko spēli, tomēr diena pavērsās citādāk. Hokeja spēles laikā dakteris glāba kāda jauna vīrieša dzīvību. Atkal iekustināja cilvēka sirdi ar defibrilatoru.

“Uz defibrilatora lāpstiņām bagātīgi tiek uzpļurkšķināta caurspīdīga želeja. Piespiežu elektrodus no visa spēka jauna vīrieša krūšu kurvim. Komanda "visi nost!" un strāvas trieciens. Trauslais ķermenis salecas un ir! Ir sinusa ritms!” par pieredzēto raksta Māris Belte, “puisis jauns, bet jau ar ļoti smagu dilatācijas kardiomiopātiju (Dilatācijas kardiomiopātija ir sirds muskuļa slimība, kad muskulis kļūst plāns un nespēj sarauties gana stipri – red.). Ritms atjaunojies, tomēr spiedienu un saturāciju netur, zils, no narkozes nemostas. Daram, ko varam! Pacients pamazām sāk reaģēt uz sāpju kairinājumu, ādas krāsa uzlabojas, ar grūtībām mēģina atvērt acis.”

Kad dakterim Beltem izdodas pacientu “dabūt pie apziņas”, viņš sadzirdējis prieka pilnus izsaucienus.

“Dzirdu gaviles. Ak jā, hokejs. Vai jau beidzās? Ko, mūsējie uzvarēja? Ar tādu prieku nedrīkst nedalīties! Tagad jau mana balss ir kā uzlādēts defibrilators,” raksta Belte, un atkārto sarunu ar pacientu, “mosties, mēs uzvarējām! Tiešām (pacients-red.)? Pirmā frāze skan mazliet nepārliecinoši. Tiešām, tiešām! 4:3 Mums ir bronza! Ar katetriem apvijusies plauksta manā plaukstā iesit pieci. Puisi aizved uz reanimāciju. Man gribas raudāt.”