img

Bloga "Ēdam ar Lizeti" autore Lizete Puga: “Man ļoti patīk ēdiens, kas izskatās skaists, krāsains, kad tas nav neuzrunājoši bēšs!”

Avots: https://jauns.lv/raksts/sievietem/531031-bloga-edam-ar-lizeti-autore-lizete-puga-man-loti-patik-ediens-kas-izskatas-skaists-krasains-kad-tas-nav-neuzrunajosi-bess

Ēst veselīgi nenozīmē ēst garlaicīgi, bet gan daudzveidīgi, krāsaini un garšīgi – uzskata Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste un bloga "Ēdam ar Lizeti" veidotāja Lizete Puga.

 

Atklāja sev citu pasauli

Bērnībā Lizete bijusi diezgan izvēlīga ēdāja un pārsvarā ēdusi tikai to, kas viņai ļoti garšojis. Šādi viņas ēšanas paradumi sagādājuši ne mazums galvassāpju vecākiem. “Līdz pat studiju uzsākšanai neizpratu, kas ir veselīgs un kas neveselīgs ēdiens. Studēt uztura zinātni izvēlējos nevis tāpēc, ka gribēju kaut ko mainīt savos un citu cilvēku ēšanas paradumos, bet gan tāpēc, ka vairāki klasesbiedri devās studēt medicīnu,” atmiņās dalās Lizete.

Līdz ar studiju uzsākšanu viņai pavērās cita pasaule – aizraujoša zinātne, par kuru līdz šim viņa pat nebija nojautusi. Mācoties Lizetei izveidojās jauns priekšstats par ēšanu un pārtikas produktiem un jauniegūtās zināšanas viņu ļoti aizrāva. “Studējot atklāju, cik milzīga nozīme ir tam, ko un kā mēs ēdam un cik ļoti uzturs var ietekmēt ikviena cilvēka dzīves kvalitāti. Tik daudzi cilvēki nesavelk nekādas paralēles ar apēsto un savu pašsajūtu, bet tas ir ļoti saistīts,” skaidro uztura speciāliste.

Lizete atzīst, ka profesijas iegūšana bija tikai ceļa sākumposms, jo uzturzinātne ir plaša un, tikai nemitīgi mācoties un gūstot pieredzi, iespējams augt un attīstīties.

 

Māksla gardi pagatavot un skaisti pasniegt

Ikdienā, plānojot savu un ģimenes ēdienkarti, Lizete pievērš uzmanību dažādām uzturvielu grupām. Viņa zina, ka fokusēties tikai uz kaut ko vienu nav labi, jo tā var no viena grāvja iebraukt otrā. Māksla ir kombinēt un savienot produktus tā, lai organisms saņemtu visu nepieciešamo. Un vēl lielāka māksla ir pagatavot un pasniegt tā, lai ēdiens ne tikai lieliski garšo, bet arī kārdinoši izskatās.

“Man ļoti patīk ēdiens, kas izskatās skaists, izteiksmīgs, krāsains, kad tas nav neuzrunājoši bēšs!” viņa smaidot saka. Lizete uzskata, ka ne tikai bērni, bet arī liela daļa pieaugušo ēd ne tikai ar muti, lai uzņemtu kalorijas, bet arī ar acīm, lai gūtu estētisku baudījumu. “Ēdienus, kas mani uzrunā, šķiet interesanti un skaisti izskatās, pagaršoju vienmēr, jo tikai tā varu atklāt jaunas garšas, atrast, ar ko papildināt līdzšinējo ēdienkarti un bagātināt savu garšas izjūtu,” stāsta Lizete.

Viņa arī aicina pašiem nebaidīties eksperimentēt ar dažādām garšām – izmantot garšaugus, citrusaugļu sulu, dabiskos etiķus, lai uzlabotu un padarītu ēdienu daudzveidīgāku un sev tīkamāku. 

Nav viena superprodukta un supersievietes

“Mūsdienās veselīgā ēšana ir tik daudz tiražēta, ka, manuprāt, cilvēkiem šis vārdu salikums jau šķiet pārāk uzbāzīgs: viens iesaka atteikties no vienas produktu grupas, cits – no otras, trešais mudina ēst tikai vienu produktu, bet vēl kāds stāsta, ka ekoloģisks ēdiens ir tas veselīgākais. Nav tāda superprodukta, un ekoloģiskā konfekte joprojām ir tā pati konfekte! Ēst veselīgi nozīmē ēst daudzveidīgi!” pamāca uztura speciāliste. Viņai pašai ļoti garšo dārzeņi, jo tos var ne tikai ļoti daudzveidīgi pagatavot, bet tie arī padara ēdienu košu, krāsainu un kārdinošu.

 

“Vienmēr izvēlos svaigus, nesavītušus dārzeņus, jo tie ir vitamīniem bagātāki,” atklāj Lizete. Viņa aicina pārvarēt ikdienas nogurumu un censties gatavot pašiem, jo mājās gatavots ēdiens ir daudz vērtīgāks. Turklāt gatavošanu var pārvērst interesantā ģimenes aktivitātē. “Uzskatu, ka ēst gatavošanā vajag iesaistīt ģimenes locekļus, jo tas nav tikai supersievietes uzdevums. Mēs arī mājās mēģinām gatavot kopā un gatavošanas laikā runājam par ēdienu,” savus ēst gatavošanas paradumus atklāj Lizete. Viņa norāda, ka šāda gatavošana ļoti patīk bērniem, kas pēc tam noteikti gribēs pagaršot ēdienu, kura tapšanā piedalījušies.

Divu grāmatu autore

Pirms pieciem gadiem iznāca Lizetes pirmā grāmata Veselīgi našķi bērniem: “Kamēr mani bērni bija mazi, viņiem bija nepārejoša vēlme kaut ko uzkost, tāpēc meklēju alternatīvas veselīgākām uzkodām un našķiem. Pēc kāda laika recepšu bija gana daudz, lai sanāktu grāmata.” Šovasar iznāca Lizetes otrā grāmata Veselīga uztura ceļvedis ģimenei, kurā tiek apskatīti daudzi ar uzturu saistīti jautājumi, ar kuriem viņa saskaras, strādājot ar pacientiem. Lizete gan atzīst – viņai ir liels prieks par jau sasniegto un zināšanām, ko viņa ieguvusi mācoties un strādājot, bet uzturzinātne ir ļoti plaša, un viņai nekad neapniks tajā iedziļināties un nodot savas zināšanas citiem.

 

Kabača – siera maizes

2 personām15 minūtes pagatavošanai

 

VAJADZĪGS150 g siera150 g kabača1 ola1 ķiploka daiviņanedaudz svaigu pētersīļu2 pilngraudu maizes šķēles

Foto: no privātā arhīva

PAGATAVOŠANA1. Uz rupjas rīves sarīvē sieru un kabaci, uz smalkas – ķiploka daiviņu. Sastāvdaļas liec bļodā, pievieno olu un visu rūpīgi izmaisi. Masu bagātīgi liec uz maizes.

2. Plāti izklāj ar cepampapīru, liec uz tās maizītes un ievieto cepeškrāsnī. Cep 10 minūtes 180 grādos.

! Atkarībā no tā, cik maizes vēlies izcept, vari palielināt siera un kabača daudzumu, tikai ievēro, lai attiecības būtu 1:1.

Sēņu zupa ar grūbām

4 personām1 stunda 30 minūtes

Šis ēdiens ideāli garšo ar baravikām, bet der arī jebkuras citas sēnes pēc patikas, protams, arī saldēto sēņu krājumi.VAJADZĪGSdažādi dārzeņi300 g sēnes½ kabacis2 kartupeļi1 burkāns1 sīpols½ glāze grūbu3 ēdamkarotes sojas mērce ar samazinātu sāls daudzumu2 ķiploka daiviņaslauru lapanedaudz baltvīna etiķa labākai garšaipētersīļi

Foto: no privātā arhīva

PAGATAVOŠANA1. Notīrītus un rupji sagrieztus dārzeņus liec katlā, pārlej ar ūdeni un vāri, līdz dārzeņi mīksti un buljons gatavs.

2. Sakarsētā pannā olīveļļā viegli apcep sēnes. Ja ir mazāka panna, tad tās cep vairākos piegājienos. Noņem sēnes no pannas.

3. Grūbas vairākas reizes noskalo un liec uz pannas. Pievieno smalki sagrieztu sīpolu un apcep. 

4. Liec apceptās grūbas ar sīpoliem buljonā un vāri. Pievieno smalki sakapātus ķiplokus, mazos kubiņos sagrieztus kartupeļus un lauru lapu. Kad katla saturs atkal uzvārījies, pievieno sarīvētu burkānu un kabaci (ja vēlies, burkānu un kabaci vari sagriezt mazos gabaliņos, nevis rīvēt). Pāris minūtes ļauj vārīties, tad pievieno apceptās sēnes. Vāri, līdz visi produkti ir mīksti. Pašās beigās pielej sojas mērci un iekaisi sakapātus svaigos pētersīļus.

Biezpiena saldējums ar ogām

2 personām10 minūtes

VAJADZĪGS130 g saldētas avenes vai citas ogas90 g 0,5 % biezpiena1 banānslaima miziņasvaigas mellenes vai zemenes 

Foto: no privātā arhīva

PAGATAVOŠANA1. Liec traukā biezpienu, saldētās avenes, nelielos gabalos sadalītu banānu un sarīvētu laima miziņu un ar rokas blenderi sablendē. Neblendē pārāk ilgi, lai masa nebūtu šķidra!

2. Auksto masu liec trauciņos, dekorē ar ogām un uzreiz pasniedz!