img

Biežākās psiholoģiskās problēmas: simptomi un ārstēšana

Avots: https://nra.lv/dzivesstils/vecaku-klubs/462452-biezakas-psihologiskas-problemas-simptomi-un-arstesana.htm

Trauksme ir mūsdienu sabiedrības posts. Tomēr papildus tiem cilvēki bieži saskaras ar citiem garīgiem traucējumiem.

Šajā kategorijā ietilpst ģeneralizēti trauksmes izraisītie traucējumi, panikas izraisītie traucējumi, sociālās trauksmes izraisītie traucējumi un dažādas fobijas. Cilvēki ar šo problēmu bieži piedzīvo intensīvas, pārmērīgas un pastāvīgas bažas un bailes par ikdienas situācijām. Trauksmes traucējumi bieži ietver atkārtotas pēkšņas intensīvas trauksmes, baiļu vai terora sajūtas epizodes, kas sasniedz maksimumu dažu minūšu laikā, izraisot panikas lēkmes.

Risinājums. Šo traucējumu ārstēšana notiek ārsta uzraudzībā un var ietvert medikamentu un psiholoģisko terapiju, kā arī individuālus ieteikumus: palielināt fizisko aktivitāti, atteikšanos no sliktiem ieradumiem, normalizēt miega režīmu un daudz ko citu.

Bipolārie traucējumi 

Tas ir garīgās veselības stāvoklis, kas izraisa pēkšņas garastāvokļa svārstības, tostarp emocionālus augstumus (mānija vai hipomānija) un kritumus (depresiju). Simptomi var negatīvi ietekmēt miegu, enerģiju, aktivitāti, spriestspēju, uzvedību un spēju skaidri domāt. Bipolāri traucējumi ir stāvoklis mūža garumā, taču garastāvokļa svārstības un citus simptomus var kontrolēt, ievērojot ārstēšanas plānu.

Risinājums. Vairumā gadījumu to ārstē ar medikamentiem un psiholoģiskām konsultācijām. Nekavējoties meklējot palīdzību pie šā garīgā traucējuma agrākajām pazīmēm, tas var palīdzēt novērst tā pasliktināšanos vai citu saistītu garīgās veselības traucējumu attīstību, piemēram, ēšanas traucējumus vai uzmanības deficīta hiperaktivitātes traucējumus.

Obsesīvi kompulsīvi traucējumi 

Obsesīvi-kompulsīvi traucējumi jeb OCD ir nevēlamu domu un baiļu kopums, ko sauc par apsēstībām. Tās ir bailes no infekcijas vai netīrumiem, sāpīga tieksme pēc sakārtotības, šaubas par paveiktām darbībām, piemēram, izslēgta gāzes plīts, gludeklis, aizslēgtas durvis u.c. Tie liek cilvēkam iesaistīties atkārtotā uzvedībā, ko sauc arī par piespiešanu. Tie var ietvert biežu roku mazgāšanu vai ādas antiseptisku līdzekļu lietošanu, atkārtotu darbību pārbaudi un daudz ko citu.

Risinājums. OCD ārstēšana apvieno arī medikamentus un psiholoģisko terapiju. Ārsts palīdzēs novērst slimības saasināšanos, mazinās simptomus un apturēs ikdienas darbību un ikdienas rutīnas traucējumus.

Depresija 

Depresija ir nopietna garīga slimība, ko daudzi cilvēki nenovērtē un bieži sajauc ar slinkumu vai melanholiju. Tomēr skumjas un apātija nav šā traucējuma cēlonis, bet gan sekas. Depresija nav tikai izmisuma vai vājuma lēkme, bet tā nepāriet pati no sevis.

Simptomi ir tukšuma vai bezcerības sajūta, intereses vai prieka zudums par lielāko daļu vai visas parastās darbības, miega traucējumi, tostarp bezmiegs vai pārāk daudz miega, nogurums un enerģijas trūkums, samazināta ēstgriba un svara zudums vai palielināta tieksme pēc ēdiena un svara pieaugums, lēna domāšana, runas vai ķermeņa kustības, problēmas ar domāšanu, koncentrēšanos, lēmumu pieņemšanu un lietu atcerēšanos - tie ir tikai daži no tiem.

Risinājums. Depresijas ārstēšanai nepieciešama kompleksa zāļu terapija apvienojumā ar psihologa darbu. Bieži pacientiem ar šo diagnozi tiek nozīmēta grupu terapija. Turklāt slimības attīstības stadijā, kad cilvēks spēj iziet no mājas vai veikt vienkāršas darbības, ārsti iesaka regulāri doties pastaigās vai iekļaut savā dzīvē jebkādas citas fiziskas aktivitātes, kā arī nenoslēgties - sazināties ar tuviem draugiem, pieņemot palīdzību.

Ēšanas traucējumi 

Lielākā daļa ēšanas traucējumu ir saistīti ar pārāk lielu koncentrēšanos uz svaru, ķermeņa formu un pārtiku. Tas noved pie nedrošas ēšanas paradumiem, kas var nopietni ietekmēt jūsu spēju iegūt organismam nepieciešamo uzturu.

Ēšanas traucējumi var kaitēt sirdij, gremošanas sistēmai, kauliem, zobiem un mutei, kā arī izraisīt citas slimības. Tās ir saistītas ar depresiju, trauksmi, paškaitējumu un domām par pašnāvību un uzvedību. Simptomi atšķiras atkarībā no ēšanas traucējumu veida — visizplatītākie ir anoreksija, bulīmija un pārēšanās.

Brīdinājuma pazīmes, kas var liecināt par ēšanas traucējumiem, ir ēdienreižu vai uzkodu izlaišana, aizbildināšanās ar neēšanu, ļoti ierobežota uztura ievērošana, ko nav noteicis kvalificēts veselības speciālists, bieža pārbaude spogulī, vai nav trūkumu, un pastāvīga pārāk daudz ēšana, uztura bagātinātāju, caurejas līdzekļu vai augu izcelsmes produktu lietošanu svara zaudēšanai.

Risinājums. Veselīgas ēšanas un dzīvesveida paradumu veidošanai ieteicams izvēlēties veselīgu uzturu, kas bagāts ar pilngraudu produktiem, augļiem un dārzeņiem, kā arī izvairīties no ekstrēmām diētām. Nelietojiet uztura bagātinātājus, caurejas līdzekļus vai augu izcelsmes produktus svara zaudēšanai, nodarbojieties ar fiziskām aktivitātēm un neizvairieties meklēt medicīnisko palīdzību, kad tas ir nepieciešams.

Posttraumatiskā stresa sindroms 

PTSS ir garīgās veselības stāvoklis, ko izraisa šokējošs notikums un tā pieredze. Simptomi var būt uzplaiksnījumi, murgi un smaga trauksme, kā arī nekontrolējamas domas par notikušo. Protams, lielākā daļa cilvēku savā dzīvē piedzīvo traumatiskus notikumus, piemēram, tuvinieku zaudēšanu, kas var radīt īslaicīgas adaptācijas un pārvarēšanas grūtības.

Bet parasti laika gaitā tas uzlabojas. Ja simptomi pasliktinās, ilgst mēnešus vai pat gadus un traucē ikdienas aktivitātēm, tas var būt posttraumatiskā stresa traucējumu simptoms.

Risinājums. Savlaicīga palīdzības un atbalsta saņemšana var novērst parasto stresa reakciju pasliktināšanos un pārtapšanu par PTSS. Lūdziet palīdzību pie sava ārsta un tuviniekiem, iziet psihoterapijas kursu un medikamentus, ja tos noteicis ārsts.

Apreibinošo vielu lietošanas izraisītie traucējumi 

Narkotiku un alkohola lietošanas traucējumi ne tikai būtiski traucē ikdienas aktivitātēs, bet arī pasliktina vispārējo veselību. Tās bieži izraisa citas slimības, pat tās, kas aprakstītas iepriekš.

Risinājums. Ja esat atkarīgs no narkotikām vai alkohola, jums jākonsultējas ar ārstu. Ārstēšana parasti ietver terapiju, atbalsta grupas un dažreiz arī medikamentus.

Uzmanības deficīta/hiperaktivitātes traucējumi 

Šie ir neiroloģiskās attīstības traucējumi, kam raksturīgas grūtības ar uzmanību un hiperaktivitāti. Cilvēki var izskatīties nemierīgi, viņiem ir grūtības koncentrēties un rīkoties impulsīvi. Šādiem cilvēkiem bieži ir grūtības ar pašorganizāciju un laika plānošanu, norādījumu izpildi, jebkuru uzdevumu izpildi, kā arī tieksme riskēt, uztraukties un būt nepacietīgiem.

Risinājums. Šim stāvoklim var palīdzēt gan medikamenti, gan psiholoģiskā ārstēšana, piemēram, kognitīvā uzvedības terapija.

Personības traucējumi 

Personības traucējumi aptver virkni stāvokļu, kas ietekmē cilvēka domas, emocijas un uzvedību. Raksturīgi nestabili un saspringti stāvokļi, kā arī impulsivitāte un neveselīgs skatījums uz sevi.

Tās simptomi ir spēcīgas bailes no pamešanas, stresa izraisītas paranojas periodi un kontakta ar realitāti zudums, pašcieņas svārstības no ārkārtīgi augstas uz ārkārtīgi zemu un tā tālāk.

Narcistisks personības traucējums ir garīgās veselības stāvoklis, kurā cilvēkiem ir nepamatoti augsta pašvērtības sajūta. Viņi prasa pārāk daudz uzmanības un vēlas, lai cilvēki viņus apbrīno. Šiem cilvēkiem var trūkt spējas saprast citu jūtas vai rūpēties par tām, taču aiz ārkārtējas pārliecības maskas slēpjas zems pašvērtējums un neaizsargātība.

Risinājums. Personības traucējumu ārstēšana var ietvert terapiju, medikamentus un garīgās veselības speciālistu atbalstu.

Jebkuru garīgā stāvokļa komplikāciju gadījumā psihoterapija un pašanalīze var sniegt nozīmīgu atbalstu ceļā uz atveseļošanos. Nereti cilvēki vēršas pie domubiedriem, lai atrastu sevi un vieglāk pārdzīvotu grūto ārstēšanās vai saasinājuma periodu.