img

Bērnu slimnīcā uzsāk padziļinātu dzirdes skrīningu zīdaiņiem

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) jaundzimušo aprūpes nodaļā uzsāktas padziļinātas dzirdes pārbaudes ar jaunu iekārtu, jo ar Latvijā līdz šim ierasto metodi, simtprocentīgi nebija iespējams konstatēt zīdaiņu dzirdes problēmas. Savlaicīga dzirdes traucējumu atklāšana un ārstēšana ietekmē bērna dzīves kvalitāti.

Roku dezinfekcija, cimdu uzvilkšana un tad sensoru ievietošana uz zīdaiņa ausīm un ķermeņa. Šī nu jau vairāk nekā mēnesi ir ikdiena Bērnus slimnīcas jaundzimušo aprūpes nodaļā, ārstiem veicot padziļinātas dzirdes pārbaudes bērniem.

Bērnu slimnīcas ārsti zīdaiņa dzirdi pārbauda ar jauniegātāto automātisko dzirdes smadzeņu stumbra reakcijas noteikšanas aparātu. Ārste Elza Salputra stāsta, kādiem jābūt priekšnoteikumiem, lai procedūra būtu izdevusies. Visa pamatā ir pieskaņošanās bērna grafikam: "Bērnam ir jābūt mierīgam, vislabāk to darīt, kad bērniņš ir tikko paēdis, dziļi iemidzis, jo aparātam traucē gan bērna knosīšanās, raudāšana skaņas ziņā, gan arī kustības, kas ir muskuļu muskulatūras saraušanās, jo aparāts reģistrē elektrību, un muskuļi arī rada elektrību. Tāpēc mums vajag, lai bērniņš ir maksimāli mierīgs, lai signāli, ko viņš uztver, ir maksimāli tīri un tiešām nāk no smadzenēm."

Ja problēmu nav, tad minūtes laikā procedūra ir pabeigta. Ilgāko laiku prasa sagatavošanās un elektrodu pievienošana. Neonatoloģe skaidro, ka ļoti ērti, ka aparātu var pārvietot ar statīvu, bez statīva, piekarināt uz gultiņas. Nav tā, ka bērniņš jāved uz speciālu telpu.

Bērnu slimnīcā akcentēja, ka dzirdes skrīnings Latvijā ir viens no trim skrīninga veidiem, kas ir obligāti jāveic jaundzimušajiem.
"Visiem jaundzimušajiem ir jāveic dzirdes skrīnings ar tādu metodi, ko sauc "otoakustiskā emisija". Dzirdes traucējumi var parādīties jaundzimušo vecumā, bērniņš var piedzimt ar dzirdes traucējumiem," skaidro BKUS Neonatoloģijas klīnikas vadītāja Dace Sniedze.
Statistika rāda, ka vienam no 1000 bērniem var būt vājdzirdība. "Bērniem, kam ir kādi riska faktori, tie var būt ļoti dažādi, piemēram, ģimenē ir radinieki ar dzirdes traucējumiem, bērniņš, kas ir slimojis ar kādu slimību, kādu infekcijas slimību, piemēram, meningītu, kas ir smadzeņu apvalka iekaisums, vai lietojis kādas zāles, kas var ietekmēt dzirdi; viņiem dzirdes traucējumi ir biežāki, viņiem ir jau vienam no simt bērniņiem. Un var gadīties, ka ar otoakustisko emisiju to nevar konstatēt," skaidroja Sniedze.

Talkā nāk jauniegādātā iekārta, ar kuru tiek pārbaudīta dzirde zīdaiņiem, kas ir riska grupā. Ja šādas dzirdes problēmas savlaicīgi netiek konstatētas, tas var kavēt bērna attīstību un ārstēšanas iespējas. Jauno iekārtu par gandrīz 23 000 eiro slimnīca iegādājusies no saziedotiem līdzekļiem.

"Tiešām ticam, ka ar šo ziedojumu izdosies kādiem bērniem nodrošināt daudz labāku, saulaināku bērnību," akcentēja Sniedze.
Dzirdes problēmu konstatēšana laikus var uzlabot bērna valodas attīstību, kas nozīmē labākas lasīšanas, rakstīšanas un saziņas prasmes turpmāk. Ārsti lēš, ka šāds specializēts skrīnings gadā būs jāveic 600–700 Bērnu slimnīcas pacientiem.