img

Bērnu ar diabētu audzināšana

Avots: https://www.diabets.lv/lv/aktualitates/vecakiem-berniem/bernu-ar-diabetu-audzinasana/

 

Bērnu audzināšana ir pietiekami sarežģīta pati par sevi, bet bērna ar diabētu audzināšanai ir savas unikālās prasības. Vairumā gadījumu jūs audzināsiet bērnu ar 1. tipa cukura diabētu, bet arī 2. tipa diabēts bērniem kļūst arvien izplatītāks. Saskaņā ar Nacionālo Veselības Aizsardzības aģentūru, vairāk nekā 200 000 cilvēku, kas jaunāki par 20 gadiem, ir kāda no diabēta formām.

Abos gadījumos jums būs nepieciešams diabēta medicīnas pārvaldības plāns, lai vislabāk pārvaldītu dēla vai meitas veselības vajadzības. Sadarbojieties ar savu ģimenes ārstu vai bērnu endokrinologu, lai izstrādātu plānu, kas izklāsta jūsu bērna īpašās vajadzības, lai dienas aprūpes sniedzēji, skolotāji un treneri būtu informēti un spētu atbalstīt bērnu un reaģēt atbilstoši jebkurā situācijā. Plānā tiks precīzi aprakstīta glikozes līmeņa asinīs monitoringa kārtība, ārstēšanas stratēģijas, uztura prasības un iesaistīšanās sportā un aktivitātēs.

Rūpes par jebkuru vecumu

Bērni ar cukura diabētu bieži nobīstas un dusmojas, kad viņiem tiek diagnosticēts diabēts, tāpēc ir svarīgi, lai vecāki būtu blakus un vienmēr iesaistītos katrā darbībā. Mammas un tēta iesaistīšanās bērna (kam diagnosticēts diabēts) ikdienā ir atšķirīga atkarībā no viņa vecuma.

Jaunākiem bērniem ir jāpievērš lielāka uzmanība diabēta pārvaldības fiziskajiem aspektiem, piemēram, injekciju veikšanai, insulīna sagatavošanai un cukura līmeņa kontrolei asinīs. Jau no 3 gadu vecuma daži bērni ir gatavi sākt kontrolēt cukura līmeni asinīs. Bērniem, sākot no 8 gadu vecuma, var iemācīt veikt pārbaudi ar glikometru, un dažus var iemācīt arī injicēt sev insulīnu.

Vecāku bērnu uzraudzībai no vecāku puses vairs būtu tik nepieciešams atgādināt lietot nepieciešamos medikamentus un atbalstīt viņus. Pētnieki atklāja, ka pusaudžu bērnu diabēts labāk tika pārvaldīts un tika regulāri lietotas zāles, kad viņu vecāki bija iesaistīti glikozes līmeņa asinīs kontrolē. Tā kā bērna ķermenis mainās pubertātes laikā, diabēts var būt jāpārvalda savādāk, jo dažiem pusaudžiem var būt nepieciešams vairāk insulīna. Sazinieties ar bērna ārstu, lai redzētu, vai jums ir jāpielāgo ārstēšanas plāns.

Bērna disciplinēšana nepareizas diabēta vadības gadījumā

Izlemt, kā sodīt par bērnu slikto izturēšanos un izvēli attiecībā uz diabēta aprūpi, ir grūts lēmums. Daudzi bērni jau jūtas sodīti par diagnozi kā tādu un var izjust aizvainojumu un dusmas par jebkādiem papildu pārmetumiem. Tikai vienā pētījumā tika pārbaudīta bērnu ar diabētu disciplinēšanas ietekme un atklāts, ka stingrs, bet atbalstošs un sirsnīgs vecāku disciplinēšanas stils var palīdzēt bērniem vecumā no 4 līdz 10 gadiem labāk pārvaldīt diabētu un uzņemt medikamentus. Stingrs sods, lai mainītu uzvedību, parasti darbojas tikai īstermiņā, tāpēc vecākiem ir jāizvēlas, vai viņi vēlas īslaicīgas vai ilgtermiņa pārmaiņas sava bērna diabēta ārstēšanā.

 

Aiz katra spēcīga bērna, kurš ir noticējis saviem spēkiem, slēpjas vecāks, kurš viņu iedrošināja un audzināja! Esi blakus un ļauj savam bērnam noticēt tam, ka viņš spēs tikt galā ar jebko!