img

Austrumu slimnīca Pasaules fizioterapijas dienā 8.septembrī aicina parūpēties par darbinieku veselību un veicināt kopīgu vingrošanu darbā

 

 

Arvien biežāk darbinieki cieš no dažādiem veselības traucējumiem, kurus veicina gan ilgstošs darbs pie datora, gan citi ieradumi, kas parasti ir apvienojumā ar regulārām stresa situācijām un saspringtu darba ritmu. Visa veida – gan fiziska, gan sēdoša – darba darītāji pārslogo dažādas ķermeņa daļas, kas rezultējas diskomfortā vai sāpēs. Šīs problēmas būtiski ietekmē arī ārstniecības speciālistu labklājību, kuri sniedz visaptverošu veselības aprūpi pacientiem, jo viņu darbs bieži ir stresa un pārslodzes apstākļos.

 

Fizioterapeiti, būdami fizisko aktivitāšu un vingrojumu eksperti, visā pasaulē katru gadu palīdz miljoniem cilvēku novērst šo veselības traucējumu riska faktorus, veicot primārās un sekundārās profilakses pasākumus. Izmantojot dažādas ārstēšanas metodes, fizioterapeiti palīdz tikt galā arī ar sabiedrības novecošanās sekām, palīdz maksimāli atgriezties ikdienas dzīvē pēc dažādām traumām un saslimšanām, kā arī mazina stresa izraisītos veselības traucējumus.

 

“Austrumu slimnīcas darbiniekiem, ikdienā rūpējoties par pacientiem, pašu veselība un labklājība nereti paliek novārtā.  Tāpēc šogad Pasaules fizioterapijas dienā vēlamies veltīt uzmanību  tieši darbinieku fiziskajai veselībai, lai kopā mēs varētu būt veselīgi, aktīvi un sniegt pašu labāko mūsu pacientiem. Aicinām visus atcerēties, ka viena no pamatlietām laimei ir laba veselība, un laba veselība rodas kustībā!” uzsver Austrumu slimnīcas Rehabilitācijas klīnikas vadītāja Illa Mihejeva.

 

Atzīmējot Pasaules fizioterapijas dienu, Austrumu slimnīcas Rehabilitācijas klīnikas fizioterapeiti 8. septembrī slimnīcas darbiniekiem organizē bezmaksas vingrošanas nodarbības, kas  veltītas visiem tik aktuālajai mugurkaula kakla daļas un plecu joslas veselībai, un aicina šim piemēram sekot arī citus darba devējus. Ja nav iespējama kopīga vingrošana, katrs darbinieks vienkāršus vingrojumus var veikt patstāvīgi – Rehabilitācijas klīnikas speciālisti ir sagatavojuši speciālu videomateriālu ar atbilstošiem vingrojumiem, kur izskaidrota arī to izpildes tehnika.

 

Noguruma un sāpju attīstībai mugurkaula kakla daļā un plecu rajonā ir dažādi iemesli. Sāpes var izpausties kā simptomi, piemēram, galvassāpes, tirpšana, vai radīt stājas izmaiņas. Vāja ķermeņa vidusdaļas un kakla muskulatūra vai izmainīt stāju – galva izvirzīta uz priekšu, atkārtota noliekšanās, saliekti pleci vai skatīšanās vienā virzienā – un muskuļu pārslodzi vai disbalansu muskuļu un skeleta sistēmā, kas var novest pie  sasprindzinājuma sajūtas vai sāpēm. Arī emocionālais stress var veicināt pastiprinātu muskuļu sasprindzinājumu kakla un plecu muskuļos.

 

Austrumu slimnīcas Rehabilitācijas klīnika ir viena no vadošajām klīnikām Latvijā, kur ar dažādām metodēm tiek veicināta pacientu atlabšana, kustībspēju un citu funkciju atgūšana pēc traumām, operācijām un citām nopietnām slimībām, kā arī tiek piedāvāts plašs pakalpojumu klāsts veselības veicināšanai un slimību profilaksei. Klīnikā pacientu rīcībā ir multidisciplināra profesionālu un pieredzējušu speciālistu komanda – fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsti, fizioterapeiti, ergoterapeiti, audiologopēdi, mākslas terapeiti, kā arī citi speciālisti.

 

Pasaules fizoterapijas diena tiek atzīmēta kopš 1996. gada 8. septembra. Tās iniciatore ir Pasaules fizioterapeitu konfederācija, kas dibināta 1951.gadā un patlaban pārstāv vairāk nekā 600 000 fizioterapeitu 127 dalībvalstīs. Latvijas fizioterapeitu asociācija, kas pārstāv arī Austrumu slimnīcas fizioterapeitus, konfederācijai pievienojās 1999.gadā.

...

 

Lūdzu, rakstiet/zvaniet, ja rodas papildu jautājumi.

 

 

Ar cieņu

 

Gundega Vārpa

Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja

SIA „Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca”

Mob. +371 26628729