img

Atkal skola un bērnudārzs- izaicinājums imunitātei

Avots: https://jauns.lv/raksts/par-veselibu/574631-atkal-skola-un-bernudarzs-izaicinajums-imunitatei

Rudens tiek uzskatīts par “vīrusu laiku", kad īpaši nepieciešams stiprināt imunitāti, kas aizsargā mūs no infekcijām. Starp tām ir gripa, akūtas respiratorās vīrusu infekcijas un arī bēdīgi slavenais koronavīruss, norāda ģimenes ārste Daiga Krustiņa.

Vārds "rudens" daudziem vecākiem ir saistās ar bērnu atkārtotām saslimšanām un nepārejošām iesnām. Tas šķiet neizbēgami, jo bērni aktīvi kontaktējas ar vienaudžiem bērnudārzos un skolās, un viņu organisms joprojām nav pietiekami spēcīgs, lai pretotos vīrusiem un infekcijām. Rudens periodā ir arī citi "riska faktori".

Mainīgi vides apstākļi izraisa iekšējo nelīdzsvarotību. Bērna organisms uz ierastās rutīnas pārkāpšanu reaģē ar stresu – nepieciešams laiks, lai pielāgotos pārmaiņām: celties agrāk, gatavoties bērnudārzam vai skolai, pildīt mājasdarbus, uztraukties par kontroldarbiem. Rudenī arī pavājinās organisma aizsargfunkcijas. Tādēļ ir svarīgi neaizmirst par pašu svarīgāko – bērna imunitātes stiprināšana.

Ļoti svarīgs ir pietiekams miega režīms. Veselīgs sabalansēts uzturs, kas bagāts ar vitamīniem. Katrā ēdienreizē bērnam jāsaņem svaigi dārzeņi un zaļumi atbilstoši sezonai. Fiziskās aktivitātes stiprina imūnsistēmu, savukārt mazkustīgs dzīvesveids (spēlēšanās ar telefonu, gulēšana gultā, sēdēšana pie datora u.c.) samazina organisma izturību pret ārējiem faktoriem. Ilgstošas ​​trauksmes, nomākta garastāvokļa dēļ mazinās organisma spēja pretoties slimībām. Tomēr, ja bērna imunitāte ir pārāk novājināta, ar šādiem pasākumiem vien nepietiks. Tāpēc, lai spēcinātu imunitāti rudenī, ir ieteicams papildināt uzturu ar kvalitatīviem vitamīniem.

Vitamīni un minerālvielas nodrošina bērnu pilnvērtīgu attīstību, paaugstina organisma aizsargfunkcijas, veicina fizisko un garīgo aktivitāti. Bērns, kurš saņem pietiekamu daudzumu vitamīnu, ir dzīvespriecīgs un enerģisks, jūtas labi, slimo reti. Pat tad, kad klases biedri cieš no saaukstēšanās, jūsu bērns būs stiprs un vesels.

Jāņem vērā, ka bērnam tikai ar uzturu bieži nevar nodrošināt dabiskos vitamīnus pietiekamā daudzumā.  Tāpēc meklēsim zelta vidusceļu: kaut ko mēs uzņemam ar pārtiku, pārējo - ar vitamīnu preparātiem. Vecāki mēdz satraukties par multivitamīnu kompleksu lietošanu. Bet, piemēram, ābolā, kad mēs to ēdam, nav atsevišķa gabala, kur atrodas C vitamīns, un citā gabalā ir dzelzs. Dabā arī tie ir kopā.

Tas, ko saucam par multivitamīniem, parasti satur vitamīnus un minerālvielas. Visas sastāvdaļas ir sabalansētas tā, lai organisms varētu  tās izmantot. Saviem pacientiem iesaku izvēlēties uzticama un zināma ražotāja produktus, kas pielāgoti konkrētam bērna vecumam un vajadzībām. Bieži slimojošiem bērniem un tiem, kas saprot, ka ar uzturu reti uzņemam visu organismam nepieciešamo, rekomendēju WellKid un WellTeen vitamīnu kompleksus. Multivitamīnus iesaku arī veseliem bērniem, lai samazinātu uzņēmību pret saaukstēšanos.

Kvalitatīvi vitamīni ir tie, kas ir atbilstoši vecumam un nodrošina ikdienas nepieciešamību pēc svarīgākajām vitamīniem un minerālvielām, kas nepieciešamas bērna organisma un imūnsistēmas stiprināšanai. Pirms vecāki nolemj dot bērnam multivitamīnus, ieteicams konsultēties ar ārstu vai  farmaceitu.

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Reklāmas raksts sadarbībā ar Taula Rīga.