img

AS “Olainfarm” investīcijas jaunajā produktu portfelī sasniedz jau 12 miljonus eiro; apstiprināti vairāk nekā 50 jauni produkti

Avots: https://lv.olainfarm.com/29170/?lang=lv

Baltijā vadošais farmācijas uzņēmums AS “Olainfarm” pēdējos nepilnus divus gadus visus spēkus un resursus veltījis, lai sagatavotu Rietumvalstu tirgiem piemērotu produktu portfeli, kā arī iespējami ātrāk veiktu šo produktu reģistrācijas Rietumeiropas tirgos. Pašlaik apstiprināti jau vairāk nekā 50 jauni produkti, no kuriem 17 šogad sākts reģistrācijas process, bet vēl 20 produktiem reģistrācijas process tiks sākts 2024.gadā. 2022.gadā un 2023.gadā kopējās investīcijas jaunos produktos sasniedz 12 miljonus eiro, bet 2024.gadā plānots investēt vēl vismaz 22,25 miljonus eiro un 2025.gadā – 16,2 miljonus eiro.

 Līdz ar akcionāru maiņu pilnībā pārskatījām AS “Olainfarm” attīstības stratēģiju, nosakot mērķi kļūt par Eiropas TOP 10 farmācijas kompāniju savās terapeitiskajās grupās. Pagājuši tikai nepilni divi gadi, bet esam apstiprinājuši jau vairāk nekā 50 jaunus produktus un aktīvi sākuši reģistrācijas procesu virknē Rietumvalstu tirgu. Produktu portfelī iekļaujam patentbrīvos medikamentus, kas aptver arī mums jaunas terapeitiskās grupas, piemēram, uroloģijas, onkoloģijas un pret diabēta medikamentus. Šogad pirmo reizi “Olainfarm” vēsturē esam sekmīgi veikuši arī tehnoloģiju pārneses ražošanā četriem kardioloģijas preparātiem, ko, noslēdzoties reģistrācijas procesam, ieviesīsim pastāvīgā ražošanā tepat Latvijā. Nākamgad šis skaits pieaugs, tāpat kā mūsu investīcijas tālākā attīstībā,” norāda AS “Olainfarm” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Šajā periodā uzņēmums veicis investīcijas gan produktu portfeļa attīstībā, gan arī ražošanas modernizācijā, jaudu palielināšanā un zaļās enerģijas plašākā izmantošanā. Tāpat atbilstoši uzņēmuma akcionāru redzējumam par nepieciešamību stiprināt Latvijā medikamentu un ārstniecisko produktu ražošanu, veiktas izmaiņas AS “AB CITY” koncerna struktūrā, pievienojot augu valsts ārstniecības produktu ražotāju AS “Rīgas farmaceitiskā fabrika” uzņēmumu grupai AS “Olainfarm”. Tajā jau ietilpst SIA “Silvanols”, SIA “Tonus Elast” un klīnikas “DiaMed” un “OlainMed”. Tādējādi pakāpeniski “AB CITY” koncerna ietvaros tiek konsolidēti resursi un kompetences, kas nodrošinās farmācijas uzņēmumu straujāku attīstību kā eksportā, tā arī Latvijā.

Šoruden pilnībā ir noslēdzies pārejas periods pēc AS “Olainfarm” vairākuma akcionāru maiņas 2021.gada nogalē. Ar akcionāru atbalstu un skaidru stratēģisku redzējumu uzņēmums tiek sagatavots ilgtermiņa ekspansijai Rietumeiropas un pasaules tirgos. Farmācijas nozarei ļoti īsā laikā ielikti spēcīgi un droši pamati, kas ļaus “Olainfarm” pieteikt sevi pavisam citā līmenī. Sava, nacionālā farmācijas industrija un vietējā kapitāla uzņēmumi, kas to veido, ir milzīga vērtība un sniedz iespējas Latvijai strauji attīstīties arī starptautiski,” saka AS “Olainfarm” padomes priekšsēdētājs Jānis Buks.

 AS “Olainfarm” savu medikamentu portfeli prioritāri attīsta tādos virzienos kā neiroloģija, kardioloģija, uroloģija, onkoloģija, kā arī tādu slimību ārstēšanai kā diabēts, alerģijas un infekcijas, specializējoties patentbrīvo medikamentu segmentā. Kā prioritārie eksporta tirgi, kur tiek reģistrēti jaunie produkti, definēti Baltijas valstis, Čehija, Polija, Slovākija, Vācija, Itālija, Spānija, Francija, Gruzija, Apvienotā Karaliste. Attīstības fokusā ir arī darbs Kanādā un ASV, kur pašlaik notiek tirgus izpēte un sarunas ar potenciāliem partneriem par sadarbības formu.

Kā ziņots, novembra beigās AS “Olainfarm” akcionāru sapulcē pieņemts lēmums palielināt uzņēmuma pamatkapitālu par 4,9 miljoniem eiro, tam sasniedzot 35 miljonus eiro. Tas ļaus AS “Olainfarm” veikt jaunu meitassabiedrību dibināšanu vairākos ES tirgos.

AS “Olainfarm” stratēģija, kas tika izstrādāta līdz ar uzņēmuma vairākuma akcionāru maiņu, paredz AS “Olainfarm” sasniegt TOP 10 Eiropā vadošo farmācijas kompāniju līmeni savās terapeitiskajās grupās, veicot apjomīgas investīcijas produktu portfeļa attīstībā un paplašināšanā, tostarp, aptverot arī jaunas terapeitiskās grupas, piemēram, onkoloģijas un pretdiabēta medikamentus. Jau šobrīd ir apstiprināti vairāk nekā 50 jauni produkti, kas pakāpeniski un atbilstoši prasībām tiks ieviesti tirgū tuvāko gadu laikā. Piemēram, šajā gadā AS “Olainfarm” ir reģistrējusi jaunu uroloģijā lietotu medikamentu un sākusi reģistrāciju vairākiem kardioloģijas  un pretiekaisuma produktiem virknē Rietumeiropas tirgu, tostarp, Vācijā, Itālijā, Polijā, Čehijā, Francijā, Slovākijā, Apvienotajā Karalistē u.c.. Latvijā reģistrācija noslēgusies arī jaunam endokrīnās sistēmas medikamentam un prognozējams, ka tuvākajos mēnešos šo zāļu reģistrācija noslēgsies vēl septiņās ES valstīs. Kopumā uzņēmuma akcionāri apstiprinājuši vairāk nekā 100 miljonu eiro investīcijas tuvākajai piecgadei.