img

Anija Pelūde: Vai vērts saglabāt bērna nabassaites cilmes šūnas?

Avots: https://www.santa.lv/raksts/ievasveseliba/vai-verts-saglabat-berna-nabassaites-cilmes-sunas-57667/

Iespējams, sieviete, kas plāno bērniņu, ir piedomājusi arī par bērna nabassaites cilmes šūnu saglabāšanu. Kāds no tā īsti labums? Stāsta Inese Bolmane, Cilmes šūnu bankas medicīniskā konsultante un ķirurģe.

Cilmes šūnas ir jaunas, vēl neizveidojušās šūnas, kuras ir gatavas slimības vai kāda bojājuma gadījumā stāties veco šūnu vietā un uzņemties viņu darbu. Cilmes šūnas atrodas arī kaula smadzenēs un taukaudos, taču jaundzimušā nabassaitē tās ir ļoti kvalitatīvas, jo nav dzīves laikā fizioloģiski novecojušas, turklāt ir vienkārši iegūstamas. Attiecīgi apstrādātas, tās cilmes šūnu bankās sasaldētas var uzglabāt tik ilgi, cik nepieciešams. Tā ir sava veida apdrošināšana: nopērkot polisi, neviens taču negaida, ka māja nosvils zilos uguņos, bet – ja nu?

Divu veidu lietussargi

Ir divu veidu bioloģiskie materiāli, ko var iegūt no nabassaites: nabassaites asinis un nabassaites audi.

Asins šūnu izmantošana ir ierobežotāka, jo tām nepieciešama specifiska saderība ar lietotāju, un tās der tikai pie noteiktām onkoloģiskām un hematoloģiskām slimībām.

Vienkārši runājot, asinsšūnas izmanto dzīvības glābšanai, kad ar tām aizvieto ļaundabīgās asins šūnas.

Tomēr visbiežāk no jaundzimušā nabassaites iegūtās asins šūnas pats to īpašnieks neizmanto. Kāpēc? Piesardzība, kas saistīta ar ģenētiku… Šīs asins šūnas var izmantot viņa māsa, brālis, tētis vai mamma, ja, nedod die’s, šāda nepieciešamība rodas. Savukārt viņam pašam derētu māsas, brāļa, tēta vai mammas nabassaites asinis. Ārstēšana ar jaundzimušā asins cilmes šūnām jāveic citā Eiropas Savienības valstī, un Latvija to apmaksā, jo tepat uz vietas mediķi to nedara.

Savukārt no audu cilmes šūnām – no mezenhimālām šūnām – laboratorijā var izaudzēt jebkuru ķermeņa šūnu. Tām nevajag saderību, līdz ar to tās var izmantot gan pašam bērnam, gan visai ģimenei, arī neasinsradinieku ārstēšanai. Nabassaites mezenhimālās šūnas var pavairot, cik vajag, – praktiski neierobežoti.

Tās ir kā tāds remonta komplekts, kas iemieso gaišāku nākotni un personalizētu medicīnu.

Audu cilmes šūnas tiek izmantotas nervu šūnu, sirds muskuļa šūnu, locītavu un kaulu atjaunošanai. Taču pagaidām izstrādātās terapijas vēl atrodas klīnisko pētījumu vai arī eksperimentālā stadijā, un ne Latvijas valsts, ne veselības apdrošināšanas kompānijas tās neapmaksā. Arī citās valstīs tās jāsedz no savas kabatas. Transplantācijas procedūras cena Eiropā vidēji svārstās no diviem līdz padsmit tūkstošiem eiro. Lielāko summu no ārstēšanās izmaksām veido tieši šūnu izaudzēšana vajadzīgajā skaitā, jo barotnes ir dārgas. Piemēram, pie neiroloģiskām diagnozēm parasti nepieciešams 20 miljonu šūnu.

Tuvākā vieta, kur audu cilmes šūnu transplantācija tiek veikta regulāri un kur, starp citu, ir attīstīta tieši bērnu neiroloģijas programma, ir Polijā, Ļubļanā.

Protams, jārēķinās: garantijas, ka kāda konkrētā terapija palīdzēs pret konkrētu slimību, nav. Taču cerība tomēr ir vairāk nekā nekas. Bērniem ar neiroloģiskām problēmām vislabākie audu šūnu transplantācijas rezultāti ir, ja ārstēšanu veic no viena līdz sešu gadu vecumam. Turklāt jāpatur prātā, ka šī medicīnas nozare ļoti strauji attīstās.

Nekā sāpīga

Nabassaites cilmes šūnu paņemšana ir absolūti nesāpīga, tā notiek uzreiz pēc dzemdībām, pēc nabassaites izpulsēšanas, kad bērniņš jau uzlikts mammai uz krūtīm. Tad no nabassaites paņem asinis un audu gabaliņu – 10–15 centimetrus. Pārējā daļa, kā parasti, kļūst par medicīnisko atkritumu un tiek utilizēta. Nekā sarežģīta! Tomēr to drīkst darīt vienīgi vecmāte, ar kuru bankas speciālistiem pirms tam ir vienošanās.

Un pēc likuma cilmes šūnas atļauts ņemt tikai medicīnas iestādē, tātad ne mājdzemdībās.

Iegūto materiālu ievieto speciālā konteinerā, kurš līdz laboratorijai jānogādā 72 stundu laikā, – nereti, ja banka atrodas ārzemēs, tiek izmantotas lidmašīnas. Šūnas nav uzreiz gatavas lietošanai, tās ir speciāli jāsagatavo. Izvēloties cilmes šūnu banku, būtu vērts pievērst uzmanību šūnu sagatavošanas veidam: vai tās tiek tikai apstrādātas sasaldēšanai un uzglabāšanai, vai arī pirms tam tiek pavairotas un pārbaudītas uz augšanu – tad ir pārliecība, ka tās būs lietojamas arī pēc atsaldēšanas. Mēs, piemēram, saglabājam jau līdz pusmiljonam pavairotas audu šūnas. Bet jāpārliecinās ir, jo kādreiz šūnas neaug, tie ir aptuveni 10 procenti no visām, un, kāpēc tā notiek, tas pagaidām vēl nav skaidrs.  

Kā izvēlēties piemērotāko cilmes šūnu banku?

Bankai jābūt akreditētai – tas nozīmē, ka iespējama kvalitātes procesa izsekojamība visā cilmes šūnu dzīves laikā. Jo, ja kādreiz nākotnē būs nepieciešamība cilmes šūnas izmantot, ārsti piekritīs veikt procedūras tikai ar tādu materiālu, par kuru skaidri zināms: tas ir atbilstoši paņemts, uzglabāts un transportēts.

Latvijā ārstniecības uzraudzību veic Zāļu valsts aģentūra, kurā iespējams noskaidrot, vai iestāde akreditēta darbam ar cilvēka audiem.

Vēl vēlams, lai banka būtu uzticama un sadarbotos ar citām bankām vai klīnikām – ja nu kaut kas noiet greizi, partneri varētu pārņemt stafeti, jo runa ir par vairākiem desmitiem gadu. Ieteicams, lai uzņēmumam ir pašam savas laboratorijas un tas arī sadarbotos ar klīnikām un piedalītos jomas attīstībā. Bet tīri cilvēciski – būtu labi, ja bankā strādātu kāds cilvēks ar medicīnisko izglītību, kurš visu varētu sīki paskaidrot, nevis tikai mārketinga meitene, kas stāstītu, cik viss ir forši!