"Veselības centru apvienības" daudzprofilu ķirurģijas klīnikā "AIWA Clinic" pirmo reizi notikušas vairogdziedzera vēža operācija pilnīga vairogdziedzera un kakla centrālas daļas limfmezglu izņemšana, ko veica augsti novērtēti nozares profesionāļi – otolaringologi Elza Rāte un Romāns Dzalbs. Paredzēts, ka gadā klīnikā šādā veidā šeit atgūt veselību varētu palīdzēt ne mazāk kā 50 un arī vairāk pacientiem.

 

“Lepojamies, ka mūsu iedzīvotāju veselības vārdā spējam pilnveidot ikdienas pakalpojumus mūsu uzņēmumos un tagad piedāvāt arī galvas un kakla mīksto audu operācijas, ko veiks mūsu kolektīva jaunie otolaringologi ar  lielu pieredzi galvas un kakla, vairogdziedzera audzēju diagnostikā un ārstēšanā – Elza Rāte un Romāns Dzalbs. Tas ir vēl viens būtisks solis, lai nodrošinātu izaugsmi Latvijas ambulatorajā medicīnā. Pacientu interese saņemt šo pakalpojumu ir augsta un iespēju robežās centīsimies visiem nodrošināt jauno operāciju pieejamību – kā zināms, vēža pacientiem operācijas savlaicīga veikšana var daudz izšķirt viņu dzīvē. Lai pacienti nepieciešamo operāciju veiktu pie mūsu profesionāļiem, atkarībā no tās veida, pierakstu iespējams saņemt aptuveni mēneša, divu laikā – ja akūti nepieciešams, ātrāk! Pakalpojums pieejams gan par maksu, gan ar valsts finansējumu,” pauž “Veselības centru apvienības” valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa.

“Pirmajā operāciju dienā veicām vienu abpusēju tonsilektomiju jeb mandeļu izņemšanu pacientei, kura bieži slimo ar angīnu. Tāpat veicām kakla priekšējās cistas ekscīziju – pacientam šāda cista veidojas nenoslēdzoties caurulītei, pa kuru embrionālās attīstības laikā "noslīd" vairogdziedzeris. Vēl tika veikta vairogdziedzera un kakla centrālās daļas limfmezglu operācija pacientei ar pierādītu vairogdziedzera vēzi. Savukārt ceturtā operācija bija – kakla limfmezgla un mandeles biopsija pacientei ar aizdomām par mandeles ļaundabīgu audzēju un vēža metastāzēm kakla limfmezglos,” stāsta „AIWA Clinic” otolaringoloģe Elza Rāte.

„Lai palīdzētu saglabāt vēža  pacientiem pieejamību operācijām, kuras augstā līmenī esam veikuši līdz šim, sagaidām, ka valsts finansējums šo operāciju realizācijai turpmāk tiks piešķirts arī slimnīcām vai dienas stacionāriem, kuros šo pakalpojumu tagad varam nodrošināt,” norāda „AIWA Clinic” otolaringologs Romāns Dzalbs.

Būtiski, ka augsti kvalificētie ārsti Elza Rāte un Romāns Dzalbs, strādājot “AIWA Clinic”, var sniegt zināšanas un palīdzību gan pieaugušajiem, gan bērniem. Piemēram, pirmajā operāciju dienā šajā klīnikā mandeļu operācija tika veikta jaunietei, kurai ir 17 gadu. “Protams, šādas operācijas veic arī pieaugušajiem! Savukārt kakla cistas bieži sastopamas arī bērniem. Vairogdziedzera vēža un ORL orgānu onkoloģiskas saslimšanas biežāk novērojamas pieaugušajiem. Piemēram, mūsu operētā paciente ar aizdomām par ļaundabīgo aukslēju mandeles audzēju un metastāzēm kakla limfmezglos pirms tam bija apmeklējusi vēl citus ORL speciālistus, tomēr skaidrība par diagnozi radās tikai pēc apmeklējuma pie Romāna Dzalba un tad attiecīgi operējām,” piebilst ārste Elza Rāte.

 

„AIWA Clinic” otolaringoloģes Elzas Rātes specializācija ir galvas un kakla ķirurģija – labdabīgu un ļaundabīgu audzēju ķirurģiskā ārstēšana, ārste ir arī Latvijas Otolaringologu asociācijas valdes locekle un Latvijas Onkologu asociācijas biedre.

Aiwa Clinic otolaringologa Romāna Dzalba specializācija ir galvas un kakla ķirurģija, padziļināti – vairogdziedzera ķirurģija, ārsts ir arī Latvijas Otolaringologu asociācijas un Latvijas Onkologu asociācijas biedrs.

Labdabīga kakla audzēja ārstēšana

Labdabīgiem kakla audzējiem nepiemīt spēja veidot metastāzes vai vairoties cilvēka organismā, taču lielākajā daļā gadījumu tie neapdraud dzīvību. Labdabīgie kakla audzēji var izveidoties jebkurā balsenes daļā un izpausties kā papiloma, fibroma vai hondromas veidojums. Ja pacientam ir aizdomas vai sūdzības, nekavējoties jādodas pie sava ģimenes ārsta, kurš nozīmēs nepieciešamos izmeklējumus un izstrādās atbilstošāko ārstniecības plānu. Diagnozes noteikšanai parasti veic biopsiju, laringoskopiju vai datortomogrāfijas izmeklējumu. Labdabīga kakla audzēja gadījumā iesaka veikt ķirurģisku operāciju, kuras laikā audzējs tiek izgriezts. Maza izmēra audzēju var likvidēt ar lāzerķirurģijas palīdzību. Labdabīgo audzēju ārstēšanā neizmanto ķīmijterapiju vai staru terapiju.

AIWA Clinic ir pieejama akūtu un hronisku LOR slimību diagnostika un ārstēšana. Klīnikā veic vairogdziedzera, kakla veidojumu, kakla cistu, balsenes, galvas un kakla veidojumu, deguna un deguna blakusdobumu, rīkles u.c. LOR orgānu audzēju operācijas.

www.aiwa.clinic

Repharm” uzņēmumu grupā ietilpst veselības aprūpes, farmācijas mazumtirdzniecības, vairumtirdzniecības, ražošanas un laboratorijas testēšanas pakalpojumu sniedzēji Baltijas reģionā. “Repharm” pārstāvēto uzņēmumu un zīmolu uzmanības centrā ir cilvēks un veselība, sniedzot pakalpojumus “Mēness aptiekās”, “Veselības centru apvienībā” daudzprofilu ķirurģijas klīnikā „AIWA Clinic” un „InMedica group” medicīnas iestādēs, “Centrālās laboratorijas” un “Aprūpes biroja” filiālēs, “Recipe Plus” vairumtirdzniecībā, augu izcelsmes zāļu ražošanā “Rīgas farmaceitiskajā fabrikā”, kā arī minēto uzņēmumu meitasuzņēmumos.