img

Aigars Pētersons: Latvija ir zeme, kur dzer. Latvijā turpinās alkohola lobiju uzvaras gājiens

Avots: https://www.la.lv/aigars-petersons-latvija-ir-zeme-kur-dzer-latvija-turpinas-alkohola-lobiju-uzvaras-gajiens

Lietuvai ar bargiem ierobežojumiem izdevies samazināt alkohola patēriņu iedzīvotāju vidū. Vai Latvijai jāseko kaimiņvalsts piemēram? TV24 raidījumā “Preses klubs” komentāru sniedz Aigars Pētersons, Rīgas Stradiņa universitātes rektors, BKUS ķirurgs.

“Jā, alkohols ir inde, alkohols ir invaliditātes un daudzu slimību pamatā. Latvija ir zeme, kur dzer, un mēs esam šajā negatīvajā, melnajā reitingā, faktiski pirmajā vietā starp Baltijas valstīm.

Viņaprāt, Latvijā turpinās alkohola lobiju uzvaras gājiens:

“Ja mēs skatāmies, cik ļoti veiksmīgi, piemēram, Rīgas dome risina jautājumu ar azartspēļu zāļu slēgšanu – cepuri nost! Tas ir politisks lēmums, bet nevienam nav noslēpums, ka, piemēram, alkohols, nikotīns un nikotīna produkti, tur ir milzīgs lobijs. Un šo lobiju mēs redzam visos līmeņos. Tā ir sfēra, kur apgrozās milzīga nauda.”

“Visas šīs publiskās diskusijas, kas atduras, piemēram, parlamentā, kad šo jautājumu sāk skatīt kādā komisijā, tad mēs redzam – sēž viena rinda ar dažādām asociācijām, kuri būtībā grauj veselību Latvijas tautai,” piebilst viņš.

Aigars Pētersons uzskata, ka nepieciešams ieviest visdrastiskākos mērus:

“Kaut vai pārtraukt pārdot degvielas uzpildes stacijās, pārtraukt pārdot pēc pulksten 20:00, pārtraukt pārdot līdz 20 gadu vecumam. Visi šie te kokteilīši, vietas, kur izlej alkoholu, kur arī jaunie cilvēki pulcējas. Mēs zinām – tur, kur izlej, parasti ielej kaut kur un paņem līdzi. Tāpat arī visi internetveikali, šī reklāma ir vienkārši uzmācīga.”

“Ja mēs gribam skaistu nākotni, lai mums būtu gudra, inteliģenta tauta, ir pienācis pēdējais brīdis ierobežot alkohola uzvaras gājienu Latvijā,” uzsver Pētersons.