img

Aicina Latvijas iedzīvotājus, īpaši sievietes vecumā līdz 40 gadiem, pievērst uzmanību multiplās sklerozes simptomiem

Avots: https://nra.lv/veseliba/416181-aicina-latvijas-iedzivotajus-ipasi-sievietes-vecuma-lidz-40-gadiem-pieverst-uzmanibu-multiplas-sklerozes-simptomiem.htm

Šodien, atzīmējot pasaules Multiplās sklerozes dienu, Latvijas multiplās sklerozes pacientu biedrība "Mana MS" aicina visus Latvijas iedzīvotājus, īpaši sievietes vecumā līdz 40 gadiem, pievērst uzmanību multiplās sklerozes simptomiem un laikus doties pie ārsta pārbaudīt savu veselību.

Multiplā skleroze ir viena no visbiežāk sastopamajām centrālās nervu sistēmas (smadzeņu un muguras smadzeņu) slimībām, vēsta biedrība. Latvijā šī diagnoze ir noteikta ap 2000 cilvēku, lielākajai daļai pacientu multiplās skleroze tiek diagnosticēta vecumā no 20 līdz 40 gadiem, un pacientu vidējais vecums ir 29 gadi. Sievietēm multiplās skleroze ir divas līdz trīs reizes biežāk nekā vīriešiem. Pasaulē kopumā ar multiplās sklerozi dzīvo 2,8 miljoni cilvēku.

Lai arī multiplā skleroze ir hroniska slimība, ko pilnībā izārstēt nevar, tās palēnināšanai ir radītas efektīvas zāles, kas var aizkavēt slimības attīstību un būtiski pagarināt pacienta pilnvērtīgu dzīves laiku. Tādēļ savlaicīga diagnostika un ārstēšanas uzsākšana ir ļoti svarīga.

"Mana MS" vadītāja Diāna Fausta skaidroja, ka biedrības mērķis ir sniegt atbalstu, informēt sabiedrību, informēt esošos un iespējamos multiplās sklerozes pacientus par slimību, par ārstēšanu. Tā kā multiplās skleroze ir jaunu cilvēku slimība, biedrība centīsies runāt ar jauniešiem tur, kur viņi ir - sociālajos medijos, un tādā valodā, kā viņi sazinās - viegli uztverami, vizuāli, uzrunājoši.

Biedrība aicina cilvēkus neignorēt nevienu iespējamu slimības simptomu, bet doties pie ārsta, īpaši tad, ja tie atrodas potenciālā riska grupā, sacīja Fausta.

Multiplās sklerozes izplatītākie simptomi ir redzes, jušanas, runas un koordinācijas traucējumi - grūtības noturēt līdzsvaru, muskuļu stīvums, nejūtīgums, tirpšana vai vājuma sajūta ekstremitātēs, galvas reibonis, izteikts nogurums, miglaina redze, dubultošanās, šķielēšana.

Pasaules multiplās sklerozes dienas sauklis ir "Es savienojos. Mēs savienojamies" ar mērķi savienot multiplās sklerozes pacientus savā starpā, pacientus ar sabiedrību un atbalsta personām, pacientus ar labākajām ārstēšanas iespējām, lai radītu pozitīvas pārmaiņas pacientu dzīvē.