img

Abu Meri atklāj veselības jomas, kas tiks finansētas prioritāri

Avots: https://nra.lv/veseliba/430109-abu-meri-atklaj-veselibas-jomas-kas-tiks-finansetas-prioritari.htm

Gaidāmais 275 miljonu eiro budžeta palielinājums apliecina, ka veselības nozare valdībai ir viena no prioritātēm, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Viņš norādīja, ka vienlaikus būtiska ir finansējuma efektīva virzība prioritātēm un caurspīdīga finansējuma pārvaldība, moderno tehnoloģiju un digitāli risinājumu ieviešana, veidojot uz pacientu orientētu veselības aprūpes sistēmu.

Starp 2024.gada finansējuma prioritātēm veselības jomā Abu Meri minēja cilvēkresursu attīstību, kas ietver ārstniecības personu darba samaksas pieaugumu, uzlabojot darba samaksas konkurētspēju. Šim nolūkam nepieciešami vairāk nekā 62 miljoni eiro un investīcijas veselības jomas izglītības jomā vairāk nekā piecu miljonu eiro apmērā.

Ministrs uzsvēra, ka jāpanāk vienota, kvalitatīva darba samaksas modeļa izstrāde un ieviešanas plāna saskaņošana un ilgtermiņa stratēģijas cilvēkresursu pieejamības jautājumā.

Vēl veselības pakalpojumu pieejamības un kvalitātes uzlabošanai plānots virzīt vairāk nekā 127 miljonus eiro. Starp būtiskākajām pozīcijām ir sekundārās ambulatorās aprūpes rindu mazināšana, primārās veselības aprūpes stiprināšana un sadarbības ar sekundārās veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem stiprināšana, kā arī slimnīcu gultasdienu tarifu pārskatīšana.

"Lai arī pēdējos gados ir panākts būtisks finansējuma pieaugums nozarei, gultasdienu tarifs, kura pašizmaksā iekļautas tādas izmaksas kā energoresursu cena, ēdināšanas pakalpojumu un citi, nav pārskatīts vairāk kā 15 gadus," sacīja Abu Meri.

Viņš norādīja, ka būtiski panākt progresu slimnīcu tīkla stiprināšanas jomā un efektīva pārvaldība, kā arī primārās aprūpes kapacitātes stiprināšanu, digitālā transformācija un pakalpojumu pārskatīšanu.

Iecerēts arī pilnveidot onkoloģijas pakalpojumu pieejamību un kvalitāti. Abu Meri informēja, ka onkoloģijas pakalpojumu pilnveides, visu starptautisko saistību izpildei un personalizēta medicīnas pakalpojuma nodrošināšanai 2024.gadā plānots virzīt 11 miljonus eiro. Ministrs norādīja, ka jānodrošina nacionālā vēža centra un vienota reģistra izveide.

Tāpat, ministra vērtējumā, ir jānodrošina efektīva medikamentu pieejamība. Līdz ar būtiska medikamentu pieejamības un efektivitātes uzlabošana, virzot vairāk kā 50 miljonus eiro kompensējamo zāļu saraksta pārskatīšanai, jaunu efektīvu medikamentu iekļaušana, zāļu pieejamības uzlabošana un citas nianses.

Savukārt mātes un bērna veselības pakalpojumu pieejamībai un veselības uzlabošanai plānots novirzīt vairāk nekā 13 miljonus eiro, no kuriem desmit miljonus eiro zobārstniecības pakalpojumu pieejamībai, īpaši reģionos.

Abu Meri norādīja, ka liela nozīme arī mentālās veselības uzlabošanai un vispārējās sabiedrības veselības profilakses stiprināšanai.

Kā ziņots, valdība šodien skatīs valsts 2024.gada budžeta projektu.

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) bija norādījusi, ka par budžeta prioritātēm tika panākta vienošanās jau valdības veidošanas laikā, tās ir iekšējā un ārējā drošība, veselības aprūpe un izglītība.

Tāpat rasti risinājumi sociālajā jomā saistībā ar iedzīvotājiem nozīmīgu pakalpojumu un preču sadārdzināšanos, tajā skaitā paredzēts pakāpeniski atjaunot piemaksas pensionāriem par darba stāžu, pavēstīja Siliņa.

Veselības ministrijai vēl būs jānāk ar skaidru redzējumu, kā tiks izlietots veselības jomā gaidāmais 275 miljonu eiro budžeta palielinājums. Abu Meri tiks ļauts veidot veselības finansēšanas un sistēmas reformēšanas plānu, norādīja Ministru prezidente.