img

“90% sāk smēķēt nepilngadīgi – deputātiem ir jāpadomā, ko viņi dara!” dusmīgs ir pulmonologs

Avots: https://www.la.lv/90-sak-smeket-nepilngadigi-deputatiem-ir-japadoma-ko-vini-dara-dusmigs-ir-pulmonologs

“90% sāk smēķēt nepilngadīgi – deputātiem ir jāpadomā, ko viņi dara!” dusmīgs ir pulmonologs 0 LA.LV 18:39, 4. jūnijs 2023

Skarbi par jūtamo e-cigarešu komercijas lobiju TV24 raidījumā Dr. Apinis” izteicās Alvils Krams, Latvijas Universitātes profesors, pulmonologs: “Neminēšu vārdā, nedošu tādu godu kādam tā saucamajam psihologam, cilvēkam, kurš Saeimas komisijas sēdēs pārstāv tabakas industrijas intereses un uzskata, ka e-cigaretes ir, ja ne svētība, tad vismaz ļoti laba lieta pusaudžiem.”

Pirmkārt, 90% sāk smēķēt ārkārtīgi agri, vēl esot pusaudžu vecumā, vēl esot nepilngadīgi – attiecīgas vecuma problēmas, kad bērni nespēj pieņemt lēmumus, ir protesti, ir grūti saprast, kā uzrunāt pusaudzi –

nav viena risinājuma, tāpēc vajadzīga kopēja pieeja, uzskata pulmonologs, atzīstot, ka mums trūkst arī izglītības un arī jaudas tam.

Viens no kārdinājumiem ir aromatizātās cigaretes, dažādās garšiņas, kas pievilina. Tagad būs nikotīna spilventiņi. Industrijas interese ir viena – lai cilvēks būtu atkarīgs, problēmai aktīvi pievēršas profesors Krams.

Nākamais ir likuma ievērošana – ko redz bērns?! “Jau no ērnības visur acu priekšā ir cigarešu stendi, pat, ieejot veikalā, galvenajā ejā stāv cigarešu tirgotājs ar visiem produktiem. 2012. gadā Latvija bija rekordiste ūdenspīpes pīpēšanā ES, šie dati ir drausmīgi, tādi pat ir jaunākie dati!

Pulmonologs saka: “Te ir jāraud! Vai tiešām deputātiem, kas par šo interesējas, kas virza šo, viņiem tiešām būtu jāpadomā, ko viņi dara?!”