img

12 vienkārši soļi, kā līdz 2050. gadam novērst 55 miljonus demences gadījumu

Avots: https://jauns.lv/raksts/par-veselibu/574774-12-vienkarsi-soli-ka-lidz-2050-gadam-noverst-55-miljonus-demences-gadijumu

Vairāk nekā 55 miljonus demences gadījumu visā pasaulē līdz 2050. gadam varētu aizkavēt vai novērst, apgalvo eksperti. Saskaņā ar Starptautiskās Alcheimera slimības organizācijas datiem, veicot 12 vienkāršus pasākumus, varētu samazināt saslimšanas gadījumu skaitu.

"Tā kā tagad mēs zinām daudz vairāk par demences attīstības riska samazināšanu, tas ir viens no labākajiem veidiem, kā cīnīties ar pieaugošo demences gadījumu skaitu," uzsver Pola Barbarino no Alcheimera slimību organizācijas. 

Tiek prognozēts, ka līdz 2050. gadam Lielbritānijā būs 1,5 miljoni saslimšanas gadījumu, taču 41% no tiem varētu aizkavēt vai pilnībā novērst. Labdarības organizācija norādīja, ka cilvēki var samazināt savas iespējas saslimt ar šo slimību, izvairoties no smēķēšanas, pārmērīga alkohola patēriņa un zema socializēšanās līmeņa.

Arī diabēta, dzirdes zuduma, depresijas, aptaukošanās un augsta asinsspiediena samazināšana var palīdzēt izvairīties no šīs slimības.

"Bieži vien cilvēki, kuriem diagnosticēta demence, stāsta, ka viņi nav zinājuši, ka pastāv modificējami demences riska faktori, un vēlētos, lai viņi zinātu, kā samazināt demences risku daudz agrāk. tikai pēc diagnozes uzstādīšanas viņi saprot, cik praktiska var būt demences profilakse, lai novērstu vai aizkavētu slimības sākumu, kā arī, iespējams, palēninātu tās progresēšanu," skaidro Pola Barbarino. 

Kādi ir 12 soļi, lai samazinātu demences gadījumu skaitu?Smēķēšanas atmešanaPārmērīga alkohola lietošanas pārtraukšanaNodarbošanās ar fiziskajām aktivitātēmSocializēšanāsIzvairīšanās no galvas traumāmDiabēta ārstēšanaDzirdes zuduma novēršanaDepresija ārstēšanaAptaukošanās novēršanaHipertensija ārstēšanaGaisa piesārņojuma novēršanaIzglītības veicināšana