img

DZĪVĪBAS KOKS par nieru vēzi:

Kādas ir sūdzības pie nieres vēža?
Slimība parasti sākas nemanāmi, un ilgstoši cilvēkam nav sūdzību. Slimība var izpausties ar asiņainu urīnu, sāpēm nieru apvidū un taustāmu veidojumu labajā vai reisajā sānā. Bieži mēdz būt arī paaugstināta ķermeņa temperatūra (parasti neregulāra, bez īpaša iemesla), krišanās svarā, paaugstināts asinsspiedienā.
 

Kādas izmeklēšanas metodes apstiprina nieres vēzi?
Ja ir aizdomas par nieres audzēju, nozīmīgāka izmeklēšanas metode ir ultrasonogrāfija, pēc tās, nieru rentgenoloģiskā izmeklēšana ar kontrastvielu, kā arī kompjūtertomogrāfija. Lai precizētu ārstēšanu, ārsts var nozīmēt biopsiju. Iespējams būs nepieciešama veikt arī plaušu rentgenoloģisko izmeklēšanu, lai konstatētu metastāžu parādīšanos.
 

Kā izplatās neatklāts un neārstēts nieres vēzis?
Agrīnā stadijā nieres vēzis ir norobežots nierē. Vēlīnā stadijā tas var ieaugt nieresbļodiņā, asinsvados, nieres kapsulā un apkārtējos audos.
Vēža šūnas var izplatīties pa vēdera dobuma limfmezgliem, radot to palielināšanos, kā arī vēža šūnas var nokļūt asinīs un radīt metastāzes visbiežāk plaušās, retāk kaulos,aknās, galvas smadzenēs u.c.
 

Kā ārstē nieres vēzi?
Slimības agrīnās stadijās ārstēšana ir ķirurģiska – slimās nieres izņemšana. Būtiski ir saprast, ka nieru vēzi var ārstēt ļoti dažādos veidos un tas ir atkarīgs no vēža lieluma, veida, novietojuma nierēs. 

Lai labāk izprastu ārstēšanu un slimību, aicinām aplūkot Eiropas Urologu asociācijas izveidotos materiālus par nieru vēzi: