img

Paziņos eksaktajās un dabaszinībās erudītākos Latvijas skolēnus:

2024.gada 29.aprīlī - 3.maijā plkst.11.00 Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) auditoriju mājā "Domus Auditorialis", Zunda krastmalā 8, notiks erudīcijas konkursa skolēniem "BIO-GO-Higher" fināls. Konkursā skolēni cīnās par galveno balvu - ceļojumu uz Vāciju un iespēju izmēģināt spēkus biomateriālu izstrādē Fridriha-Aleksandra Erlangenas-Nirnbergas universitātes Biomateriālu centrā.

Finālā tiksies 12 komandas no Latvijas vadošajām vidusskolām un ģimnāzijām.

Konkursu 10. un 11. klases skolēniem jau ceturto reizi organizē Baltijas Biomateriālu ekselences centrs (BBCE), lai stiprinātu skolēnu zināšanas inženierzinātnēs un dabaszinībās, kā arī vairotu viņu interesi par implantmateriālu izmantošanu medicīnā. "Jaunieši, kuri piedalās konkursā, ir Latvijas nākotnes inženieri, mediķi un zinātnieki. Apzinot, kur pēc vidusskolas vai ģimnāzijas absolvēšanas turpina izglītoties konkursa dalībnieki, ar gandarījumu redzam, ka daudzi no viņiem izvēlas ķīmijas, ķīmijas tehnoloģijas, medicīnas, farmācijas, biotehnoloģiju un bioinženierijas, medicīnas inženierijas, vides inženierijas, kā arī mehānikas, arhitektūras, būvniecības, datorzinātnes, IT, telekomunikāciju un citas studijas," stāsta konkursa organizētāja, RTU Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultātes Biomateriālu un bioinženierijas institūta vadošā pētniece Arita Dubņika.

Dalībai konkursā pieteicās 56 komandas, no kurām 20 spēcīgākās sāka cīņu četrās attālinātās kārtās. Konkursa uzdevumus sagatavoja un vērtēja BBCE partnerorganizāciju - RTU, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU), Latvijas Organiskās sintēzes institūta (OSI) un RSU Stomatoloģijas institūta - zinātnieki. Skolēnu komanda, kas, izpildot visu kārtu uzdevumus, saņems lielāko punktu skaitu, 3.maijā iegūs galveno balvu.
Iepriekšējos gados konkursā uzvarējušas komandas no RTU Inženierzinātņu vidusskolas, Siguldas Valsts ģimnāzijas un Cēsu Valsts ģimnāzijas.

"BIO-GO-Higher" norisi atbalsta uzņēmumi un organizācijas, kas ir ieinteresētas STEM izglītības veicināšanā. Šā gada konkursa lieldraugi ir SIA "Kinetics Nail Systems", SIA "SpirulinaNord", Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts, "Mēness aptieka", AS "Madara Cosmetics", SIA "Adrona", SIA "ANIMA LAB", SIA "Orto Partneri", AS "Strautmann Group", SIA "STENDERS", AS "Tērvetes AL" Alus darītava, SIA "Armgate", SIA "Baltic Candles Ltd", SIA "Skrīveru saldumi", SIA "Biotecha Latvia", Valsts asinsdonoru centrs, AS "GRINDEKS", zīmols "Kārums", SIA "Kino bize", SIA "Tarzāns", SIA "Apgāds Zvaigzne ABC" un SIA "PIPARMĒTRA LV".
BBCE (GA Nr. 857287) ir vērienīgs zinātniskās kapacitātes paaugstināšanas projekts, kas sekmē ekselences veidošanos jaunu biomateriālu izpētē un izstrādē kaulaudu atjaunošanai, sejas, mutes un žokļa ķirurģijai, ortopēdijai un citām jomām. Projektu īsteno RTU, RSU, RSU Stomatoloģijas institūts, OSI, AO Pētniecības institūts Davosā, Šveicē, un Fridriha-Aleksandra Erlangenas-Nirnbergas universitātes Biomateriālu centrs Vācijā. Tā īstenošanai 15 milj. eiro piešķirti no ES programmas "Apvārsnis 2020" un 15 milj. eiro nodrošina valsts, ERAF un projekta partneri.