img

“Tas ir pilnīgi novecojis uzskats.” Ārste uzrunā bērnu vecākus saistībā ar vēdersāpēm

Avots: https://jauns.lv/raksts/par-veselibu/575464-tas-ir-pilnigi-novecojis-uzskats-arste-uzruna-bernu-vecakus-saistiba-ar-vedersapem

Agrāk pastāvēja uzskats, ka bērniem, kuriem sāp vēders, nevajag dot pretsāpju medikamentus, jo tie var apgrūtināt diagnostiku. Taču Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu ķirurģijas klīnikas virsārste Zane Ābola intervijā portālam Jauns.lv uzsvēra, ka mūsdienās šis uzskats nav pareizs un bērniem nav jācieš vēdersāpes.

Ārste ikdienas darbā novērojusi, ka daļa pieaugušo, tostarp bērnu vecāki un diemžēl arī mediķi, joprojām tic kādreiz tik izplatītajam uzskatam, ka bērniem, kuriem sāp vēders, nevajag dot pretsāpju zāles.

“Protams, šīs lietas ir mainījušās. Kādreiz tiešām uzskatīja: ja bērnam ir sāpes vēderā, tad viņam nedrīkst dot pretsāpju zāles, jo tad būs grūtāk diagnosticēt, kas ir vēdersāpju iemesls.

Bet mūsdienās tas ir pilnīgi novecojis uzskats.

Būtiski uzlabojusies izmeklēšana

Pirmkārt, ir uzlabojušies objektīvi izmeklēšanas rīki, sākot ar analīzēm un beidzot ar instrumentāliem izmeklēšanas veidiem, piemēram, ultrasonogrāfiju, magnētisko rezonansi, rentgenizmeklējumiem, kā arī laboratoriskiem izmeklējumiem, kuri palīdz asinīs noteikt dažādus rādītājus, kas liecina par norisēm bērna ķermenī.  

Pilnīgi noteikti pāri visam ir tas, ka pacientiem nav jācieš sāpes, tādēļ pretsāpju līdzekļi ir vēlami, nevis otrādi - tos nevajadzētu dot.

Pretsāpju zāles nemaina izmeklējumu rezultātus

Pretsāpju līdzekļi nemaina analīžu un izmeklējumu rezultātus. Tie atvieglo pacienta ciešanas, bet nekādā veidā nemaina viņa iekšējo vidi vai arī vēdersāpju cēloni.

Ne rentgenā, ne ultrasonogrāfijā, ne magnētiskajā rezonansē, ne datortomogrāfijā nemainās aina no tā, ka pacients ir lietojis pretsāpju līdzekļus. Ja pacients ir saņēmis pretsāpju zāles, tās nemazina izmeklējumu diagnostisko vērtību.

Pāri visam ieguvums ir tāds, ka pacientam ir vieglāk un viņš necieš sāpes, kamēr noskaidro iemeslu un sāk ārstēšanu.”

Aicina atmest bažas, bet novērot bērnu

Bērnu ķirurģe aicināja vecākus atmest bažas, ka, iedodot bērnam pretsāpju zāles, mediķi pēc tam nevarēs saprast, kas īsti bērnam kaiš, un nevarēs novērst vēdersāpju iemeslus.  

Vienlaikus ir labi, ja vecāki savu bērnu novēro un, vēršoties pie ārsta, var pastāstīt būtiskākās lietas, kas ar atvasi pirms tam notikušas.

Pretsāpju līdzekļi samazina arī temperatūru

“Sāpēm vēderā var būt ļoti daudz iemeslu, sākot no ļoti vienkāršiem, kad pasāp vēders un tad drīz vien pāriet, līdz tādiem iemesliem, kas apdraud bērna veselību un atsevišķos gadījumos diemžēl arī dzīvību. Bet pat šajos gadījumos pretsāpju līdzekļu došana ir ieguvums bērnam, nevis trūkums vai diagnostikas apgrūtinājums.”

Vecākiem ir jāapzinās, ka, iedodot bērnam pretsāpju medikamentus, kas ikdienas praksē visbiežāk ir ibumetīnu vai paracetamolu saturošas zāles, tās ne tikai samazina sāpes, bet arī samazina ķermeņa temperatūru, ja tāda bijusi.

Vajadzētu atbildēt uz vairākiem būtiskiem jautājumiem

“Tāpēc būtu labi, ja vecāki, zinot savu bērnu un vēršoties pie ārsta, varētu izstāstīt vairākas lietas. Pirmkārt, vai bija paaugstināta temperatūra. Ja iedos ibumetīnu vai paracetamolu, būs loģiski, ka temperatūra samazināsies.

Vēl pie vēdersāpēm būtu labi, ja vecāki zinātu, kad tās sākās. Vai tās sākās pēkšņi vai pakāpeniski? Vai bija vemšana? Kas notiek ar vēdera izeju?” Tāpat jāvēro, vai bērns gana daudz čurā.

“Tās ir lietas, kuras ir svarīgas.” Tāpat jāvēro bērna uzvedība - vai viņš turpina veikt savas ikdienišķās aktivitātes vai tomēr guļ neparastā pozā un uzvedas citādi nekā ikdienā.

Jāseko līdzi, kā bērns jūtas

Jāņem vērā, ka tad, ja bērns sūdzas par vēdersāpēm un vecāki iedod pretsāpju līdzekļus, zāļu darbības laiks ir 6-8 stundas. Jābūt uzmanīgiem, ja šajā laikā sāpes atkārtojas, bērns nedzer šķidrumu, neēd, nečurā, izturas neparasti un nepilda savas ikdienišķās funkcijas.

Ja bērns saka, ka sāp vēders, taču turpina pildīt savas ikdienišķās funkcijas, nevemj, ēd, dzer, čurā, tad viņu var tikai novērot. “Tad viņš ir novērojams cilvēks. Tad tā nav neatliekama lieta.

Vajadzīga steidzama ārsta palīdzība

Bet, ja bērnam sāp vēders, viņš vemj, nedzer, samazinās viņa urinācija (neiet čurāt uz tualeti vai autiņbiksītes ir sausas), nav vēdera izejas, palielinās vēdera apjoms, tad ir jāvēršas pie ārsta.” Šādās situācijās vajadzīga steidzama ārsta konsultācija.

Pretsāpju zāļu lietošana ieteicama arī šādās situācijās, lai bērnam nebūtu jācieš sāpes, taču būtiski, lai vecāki atceras sāpju sākšanos un novēro to norisi.

Varbūt bērnam ir kāds vīruss

Var gadīties, ka pēc pretsāpju zāļu iedarbības beigām bērna vēdersāpes atsākas. Novērojot bērnu, ir jāapzinās, ka ne vienmēr šādās situācijās vajadzīga steidzama ārsta palīdzība, jo varbūt viņam ir kāds vīruss.

“Ja bērns izpilda savas pamata funkcijas, dzer, čurā un viņam ir vēdera izeja, tad tas var būt vīruss.” Taču, ja tas ilgst vairākas dienas bez stāvokļa uzlabošanās vai vērojama bērna veselības stāvokļa pasliktināšanās, tad gan ir jāvēršas pie ārsta.

Ļoti svarīgi, lai bērns dzer šķidrumu

Bērns var neēst kārtīgu ēdienu vairākas dienas, bet viņam noteikti ir jādzer šķidrums.

Speciāliste arī norādīja: ja bērna vēdersāpēm ir nopietns – dzīvību apdraudošs - cēlonis, tad situācija progresē diezgan strauji. Nav tā, ka dzīvību apdraudoša situācija var ilgt vairākas dienas.

Sāp vēders, jo negrib iet uz bērnudārzu

Ķirurģe piekrita, ka bērna vēdersāpes var būt saistītas arī ar psiholoģiskiem iemesliem, piemēram, bērns nevēlas doties uz skolu vai bērnudārzu, tāpēc saka vecākiem, ka sāp vēders.

“Parasti pusaudži ir viltīgāki, bet mazie ir godīgāki savās izpausmēs, tādējādi, ja ir runa par to, ka bērns nevēlas iet uz bērnudārzu, tad vajag pajautāt: “Kurā vietā tev sāp vēders?” Bieži vien bērns ļoti lepni ar vienu pirkstiņu parāda: “Šeit!”

Ja viņam sāp tikai vienā konkrētā punktā, tad tās parasti nav nopietnas vēdera sāpes. Bieži vien mazie bērni instinktīvi rāda uz nabiņu vai pieliek savu pirkstiņu pie kāda cita vēdera punkta. Tad ir diezgan skaidrs, ka vajag rīkoties kaut kā citādāk.

Varbūt pietiek ar samīļošanu un aprunāšanos

Varbūt tas ir psiholoģiskas dabas jautājums, kad var iedot bērnam padzerties vai darīt kaut ko citu, lai bērniņš jūtas labāk, bet tās nav nopietnas sāpes vēderā.” Tādās situācijās var paglaudīt bērna vēderu, samīļot viņu, parunāties.

“Iespējams, tas ir tas, kas viņam ir vajadzīgs un kāpēc viņš negrib iet uz bērnudārzu. Varbūt viņš grib, lai samīļo un parunājas. Var būt psiholoģiski iemesli. Protams, ja [vēders] sāp katru dienu un bērns ir histērijā, tad tas ir cits jautājums.”

Nopietnu vēdersāpju gadījumā bērns izskatās slims

Vecākiem svarīgi atcerēties, ka nopietnu vēdersāpju gadījumā bērns arī izskatās slims. “Tas izklausās nezinātniski, bet tam ir ļoti liela vērtība. Ja bērnam ir nopietns iemesls vēdersāpēm, viņš arī izskatās slims.” Tieši tāpēc vecākiem ir ļoti svarīgi novērot bērnu un salīdzināt viņa uzvedību vēdersāpju gadījumā ar ikdienas aktivitātēm.  

Ja bērnam tiešām ir stipras vēdersāpes, tad viņš izturas pavisam citādāk nekā tad, ja tikai nevēlas doties uz bērnudārzu, var iebakstīt ar vienu pirkstu vēderā un lepni parādīt punktu, kurā viņam it kā sāp vēders.

Ja nopietnas vēdersāpes, tad labāk nevest uz dārziņu

Taču tad, ja bērnam stipri sāp vēders, nebūtu ieteicams viņu vest uz bērnudārzu.

Arī šādās situācijās svarīgi pievērst uzmanību bērna ikdienišķajām funkcijām un aktivitātei. Vecāki, pazīstot savus bērnus, arī instinktīvi var sajust, kad viss nav gluži kā parasti.

Reizēm varbūt ir labāk, ja iespējams, bērnu neaizvest uz bērnudārzu, nekā aizvedot piedzīvot vēdersāpju, vemšanas vai paaugstinātas temperatūras faktu bērnudārzā, tādējādi sagādājot papildu stresu bērnam.

Tiesa, tas ir atkarīgs no savstarpējas uzticēšanās, vecāku intuīcijas un spējas sajust savu bērnu.

Jāpadomā arī par vēdera izeju

Par īstām bērna vēdersāpēm var liecināt arī viņa ķermeņa poza, piemēram, viņš vairs neskraida apkārt, bet gan guļ, savilcies čokurā.

Ja bērns kopumā ir vesels un viņam iepriekš nav bijušas nekādas operācijas, vajadzētu padomāt arī par vēdera izeju – kad un kāda tā iepriekš bijusi. Vēders var sāpēt arī tāpēc, ka nav regulāri izgājis vēders.

Uzmanīgi, ja bērnam bijušas operācijas

Jābūt uzmanīgiem, ja bērnam iepriekš bijušas operācijas. Tad vēdera dobumā var būt saaugumi un zarnas var iespiesties starp tiem. Tas var radīt stipras vēdersāpes, kuras vecāki uzreiz pamana.

Tad bērns nesmaidīs un neliks pirkstu pie vēdera, lai ar nedaudz teatrāli skumju seju parādītu punktu, kurā viņam sāp vēders. Varēs skaidri redzēt, ka viņam ļoti sāp.

Arī daļai ārstu ir jāmaina senie uzskati

Rezumējumā bērnu ķirurģe atzina: uzskats par to, ka bērniem, kuriem sāp vēders, nevajag dot pretsāpju zāles, joprojām ir dzīvs ne tikai daļā vecāku, bet arī mediķu. “Ja jāsaka godīgi, tad nereti arī pašu ārstu vidū ir tāds uzskats.”

Diemžēl tā joprojām domā daļa sabiedrības. “Šis uzskats ir ļoti iesakņojies sabiedrībā.” Ir jāapzinās, ka šāda paradigma ir mūsdienām neatbilstoša. “Mūsdienās cilvēkam nav jācieš sāpes.”

Aicina nekrist arī otrā galējībā

Vienlaikus nevajadzētu krist otrā galējībā un pie katra bērna teikuma par iespējamām sāpēm nekavējoties dot pretsāpju līdzekļus. “Tas ir otrs grāvis.” Varbūt pietiek ar vēdera paglaudīšanu, bērna samīļošanu un parunāšanos. Ja bērnam nedaudz iesāpas vēders, bet jau pēc brīža viņš jautri skrien tālāk, tad nav nepieciešamība dot zāles.

Arī nedaudz paaugstinātas ķermeņa temperatūras gadījumā uzreiz nav jādod medikamenti. “Nav runas par to, ka bērnam sākas krampji vai cita ļauna reakcija no temperatūras. Bet paaugstināta temperatūra pati par sevi ir ārstējoša, normāla organisma reakcija,” Ābola teica un norādīja, ka arī paaugstinātas ķermeņa temperatūras gadījumā bērns ir jāvēro.