img

Smērē, dzer vai injicē, galvenais – mitrini

Seja ir mūsu vizītkarte. Tieši pēc tās mirdzuma varam noteikt, cik veselīga ir cilvēka ikdiena.

Ja seju klāj dzīves pieredzes radītās grumbiņas, varam secināt, ka cilvēkam ir aktīva mīmika, tātad daudz un dažādu emociju, kas savukārt liecina par pilnasinīgu dzīvi. Lai emocijām varētu ļauties bez bēdu, speciālisti iesaka pievērst uzmanību tam, kā un cik daudz mēs mitrinām ādu, jo tas esot galvenais tās skaistuma noslēpums.

Visa atslēga ir šāda – jo vecāks kļūst organisms, jo mazāk tajā ir dabiskā ādas mitrinātāja – hialuronskābes. Parasti tā sastopama visā cilvēka organismā, lai gan dažās zonās tās ir daudz vairāk, piemēram, acīs, locītavās un ādā. Gadiem ejot, ķermenis to spēj saražot aizvien mazāk. Pie vainas ir ne tikai neizbēgamā novecošanās, bet arī piesārņojošo vielu un saules kaitīgā ietekme. Šī iemesla dēļ skaistumkopšanas speciālisti iesaka izvēlēties tādu sejas kopšanas kosmētiku, kas sola ādu apgādāt ar hialuronskābi.

“Taisnību sakot, krēmu sastāvam uzmanību sāku pievērst, tikai sasniedzot 40 gadu vecumu, kad parādījās pirmās manāmās grumbiņas. Līdz tam krēmus iegādājos, vadoties pēc cenas, tagad tos lielākoties pērku aptiekās un noteikti pievēršu uzmanību tam, vai tur ir šī sastāvdaļa,” atzīst liepājniece Ilze.

“Hialuronskābe ir disaharīdu polimēru molekula, kas dabiski sastopama ādā, locītavās un acīs,” detalizēti skaidro Mēness aptiekas” farmaceite Daiva Āboliņa. “Šai molekulai ir želejveida tekstūra un piemīt spēja saistīt 1000 reizes vairāk ūdens nekā pašas svars, tādā veidā uzbriedinot un mitrinot ādu.”

Farmaceite gan novērojusi, ka tie, kuri izvēlas iegādāties kosmētikas līdzekļus aptiekā, nereti to dara grūtāk risināmu ādas problēmu dēļ. Viens no biežākajiem iemesliem ir ādas sausums. “Tādos gadījumos klienti vēlas konsultāciju un interesējas, “kurš krēms ir pats barojošākais”, jo izmēģināts ir pilnīgi viss, eļļas ieskaitot, bet āda turpina zvīņoties. Tad jāņem talkā tēlaini izteiksmes līdzekļi, proti, aicinu iztēloties sanīkušu, aizkaltušu augu puķu podā – mēs taču to neapslakām ar barojošu eļļu, bet gan laistām ar ūdeni. Tieši tāpat jārīkojas ar ādu – ja tā ir sausa, zvīņojas, lobās, visticamāk, pie vainas ir mitruma trūkums.”

Daudzus gan biedējot vārda daļa “skābe”. “Ir gadījies, ka potenciālais pircējs izbīstas, jo zina, ka pīlingi ar augļskābēm iekaisušas, trauslas ādas gadījumā stāvokli padara tikai sliktāku. Tad nākas skaidrot, ka hialuronskābe patiesībā ir brīnumains mitrinātājs, nevis pīlings.”

Mitruma magnēts

“Uztveriet hialuronskābi kā sava veida magnētu, kas pievelk ūdeni un nodrošina, ka tas neiztvaiko no ādas,” saka farmaceite.

“Jā, tieši tā skaidroja arī mana kosmetoloģe. Šim nolūkam pēdējais pakalpojums, ko izmēģināju, bija biorevitalizācija. Tā gan ir sāpīga procedūra, bet vienlaikus lielisks veids, kā palielināt hialuronskābes daudzumu ādā ar injekciju palīdzību. Ar maziem dūrieniem speciāliste sejas ādā ievada dabīgu, attīrītu hialuronskābi, tādā veidā uzlabojas ādas vielmaiņa, atjaunojas imūnā aizsardzība,” stāsta Sigita. Sieviete gan šādu procedūru iesaka ieplānot pirms brīvdienām, jo dūrienu pēdas sejā būs manāmas vēl pāris dienu. “Rezultāts, man liekas, bija ļoti labs. Protams, nesalīdzināmi ar botulīntoksīna injekcijām, bet grumbiņas palika krietni mazākas. Jāplāno gan, ka šādas procedūras jāveic vismaz divas reizes pēc kārtas un tad ik pa laikam jāatjauno,” viņa pieredzi vērtē atzinīgi.

Tiem, kuri tik drastiskām metodēm nav ar mieru, lieliski kalpo arī dažādi krēmi, losjoni un serumi, kas ļauj bagātināt un mitrināt sejas ādu. Kam tad īsti jāpievērš uzmanība sarežģītajā etiķetē?

“Pārbaudot produkta sastāvu, iespējams, redzēsit hialuronskābes procentuālo daudzumu (parasti no 1 līdz 2 procentiem). Tas attiecas uz koncentrāciju, bet – vairāk ne vienmēr ir labāk –, lielāks hialuronskābes procents ne vienmēr padara to efektīvāku. Atšķirībā no citām ādas kopšanas sastāvdaļām hialuronskābe ir mazāk atkarīga no stipruma, bet vairāk no molekulu svara. Tātad – ir jāmeklē serumi un mitrinātāji ar mazāku molekulmasu, jo tie var iekļūt dziļāk. Savukārt līdzekļi, kuriem ir lielāka molekulmasa, var nogult uz ādas virsmas, spēj sniegt tūlītēju mitrināšanu, bet nepiedāvā ilgstošus ieguvumus. Un te jau pētīt etiķetes kļūst sarežģīti. Ne katram hialuronskābes produktam ir norādīta tā molekulmasa. Šādos gadījumos ir vērts meklēt tādas frāzes kā “zema molekulmasa” vai “daudzmolekulāra masa”, kas attiecas uz molekulmasu kombināciju,” skaidro farmaceite.

Tests atklāj problēmas

“Par sejas ādu rūpējos, kopš sevi atceros. Vai dārgāks krēms, vai lētāks – tas atkarīgs no rocības konkrētajā situācijā, bet vienmēr kaut ko uzklāju no rītiem un pirms miega. Kādu dienu vienā no franču kosmētikas veikaliem man piedāvāja veikt īpašu testu, kas ļāva diagnosticēt manas ādas stāvokli. Patiesībā ļoti interesanta un noderīga lieta. Ar mazu aparātiņu fotografē ādu attiecīgajā zonā un tad nu pēta, kas sejai nepieciešams, kura zona sausa, kura taukaina. Būtībā palīdz tev noskaidrot sejas ādas stāvokli dažās minūtēs. Pārliecinājos, ka man ir tāds komplektiņš – gan sausa, gan taukaina vienlaikus, bet tas man norādīja, ka patiešām būtu jāmeklē veidi, kā mitrināt sausās zonas,” pieredzē dalās Sigita. Viņa novērojusi, ka testu izmēģinājuši arī bērni, un visiem uzrādījušies lieliski rezultāti, āda esot bijusi veselīga un labi mitrināta.

Ieteikumi plānam maciņam

Gadījumā, ja līdz algas dienai vēl ir kāds laiks gaidāms, bet spogulis vēsta, ka sejas āda steidzami jāglābj, nav ko kautrēties un jāizmēģina tie paņēmieni, ko tauta sakās par labu esam.

Uzlabot ādas elastību un padarīt tās struktūru gludāku iespējams, sajaucot divas tējkarotes želatīna pulvera ar pāris ēdamkarošu silta piena. Iegūto masu kārtīgi izmaisi, kad tā kļuvusi viendabīga, uzklāj to uz ādas un ļauj nožūt. Pēc neilga laika masku no sejas nolobi, tā atbrīvojot ādu no tās atmirušajiem audiem un arī attīrot poras.

Līdztekus iepriekš minētajam želatīna un piena maisījumam uz ādas vari uzklāt arī olas baltumu, kas sajaukts ar bezpiedevu jogurtu. Ja tava problēmzona ir kakls un sejas ovāla noslīdēšana žokļa līnijas apvidū, uzklāj masku tieši šajās vietās. Ļauj tai nožūt un pēc neilga laika noskalo ar vēsu ūdeni. Olas baltums sašaurinās poras un veicinās elastības atjaunošanos, savukārt jogurtā esošās pienskābes paātrinās audu reģenerāciju un vienlaikus arī attīrīs ādu.

Ādas stāvokli uzlabot palīdzēs un novecošanos aizkavēs ķirbja, zemeņu un jogurta maska. Ja saldētavā saglabājušās dažas ogas, sajauc tās ar ķirbja mīkstumu līdzīgās proporcijās un sablendē. Sajauc masu ar bezpiedevu jogurtu un uzklāj ādai. Ļauj 15 minūtes iedarboties un pēc tam noskalo ar remdenu ūdeni. Ķirbja sastāvā esošās vielas, piemēram, aminoskābes un karotinoīdi, kā arī vitamīni un mikroelementi mitrinās un baros ādu, savukārt zemenēs esošais kalcijs, cinks, dzelzs un antioksidanti veicinās ādas šūnu atjaunošanos.

Centies negulēt ar spilvenā iespiestu seju vai tikai uz vieniem sāniem – tas ļaus aizkavēt grumbiņu rašanos.

UZZIŅAI

Kā lietot hialuronskābi saturošus produktus

● Hialuronskābi saturošus krēmus un citus līdzekļus var lietot vienu līdz divas reizes dienā, no rīta vai vakarā.

● Vēl labākam rezultātam farmaceiti rekomendē izdzert vairākas glāzes ūdens dienā.

● Līdzīgi kā ar citiem krēmiem vai losjoniem, arī hialuronskābi saturošos līdzekļus vispareizāk būtu uzklāt uz mitras ādas, jo hialuronskābe piesaista mitrumu. Ja ūdens nav “pa rokai”, šī saistviela to ņem no ādas. Savukārt, klājot līdzekli uz mitras virsmas, āda absorbēs maksimālu mitrumu.

● Pareiza secība – ja lietojat hialuronskābes serumu, uzklājiet to uz mitras ādas un pēc tam klājiet krēmu, losjonu vai eļļu, lai mitrumu noturētu. Hialuronskābei nav negatīvas mijiedarbības ar citām vielām.

● Blakusparādības rodas reti. Ja tomēr parādās apsārtums, nieze vai pietūkums, noteikti pārtrauciet produkta izmantošanu un konsultējieties ar dermatologu. Jābrīdina arī tie, kuriem nosliece uz rozāciju (acne rosacea) – tādā gadījumā hialuronskābi saturoša līdzekļa lietošana jāuzsāk pakāpeniski, lai izvairītos no saasinājuma.