img

Pret ērcēm turpmāk jāpotējas retāk

Bet - KĀPĒC? Vai ērces nu kļuvušas nekaitīgākas vai - vakcīnas iedarbīgākas?

Skaidro:

Dr. SIGNE JĀKOBSONE

• Infektoloģe Vidzemes reģionālajā slimnīcā.

- Tagad revakcinācija veicama ik pēc 10 gadiem, nevis kā līdz šim - ik pēc pieciem vai vecāka gadagājuma cilvēkiem pēc trim gadiem...

- Ērces nav mainījušās, un Latvijā joprojām izmanto tās pašas vakcīnas, kuras iepriekš: Encepur un Ticovac, bet - ir paplašinājusies zinātnisko pierādījumu bāze, un tagad tapis skaidrs, ka pietiekami laba aizsardzība pret ērču encefalītu saglabājas ilgāku laiku, nekā tika uzskatīts iepriekš. Tāpēc Imunizācijas valsts padome rekomendē paildzināt vakcinācijas starplaiku.

Atgādināšu, ka pamata vakcinācija ietver trīs potes: otrā pote, atkarībā no tā, kura ražotāja vakcīnu izvēlas, jāsaņem 1-3 mēnešu laikā pēc pirmās, bet trešā - 5-12 mēnešu laikā pēc otrās. Pirmā revakcinācija (ceturtā potēšanās reize) tāpat kā līdz šim jāveic pēc trim gadiem, bet katra nākamā - pēc 10 gadiem.

Imūnsistēmai vajag aptuveni 10-14 dienas pēc otrās potes, lai pietiekamā daudzumā saražotu antivielas pret ērču encefalīta ierosinātāju.

- Vai tagad ir pēdējais brīdis, lai potētos?

- Nē, potēties var jebkurā gada laikā. Ja dari to ērču aktivitātes periodā, tad pirmo pusotru mēnesi, ejot dabā vai dārzā, būtu vairāk jāpiesargājas. Jāvelk garās bikses, to galus liekot zeķēs vai zābakos, jāizvēlas augšdaļa ar garām piedurknēm un stingrām aprocēm, zem kurām nevar iesprukt ērce. Blūze, krekls vai džemperis jāliek biksēs. Gaišs apģērbs ļaus vieglāk ērci pamanīt. Atnākot mājās, jāizģērbjas, jāpārbaudās pašai un jālūdz kādam, lai apskata vietas, kuras pati neredzi. Vari noberzties dušā ar sūklīti, un noteikti jāpārvelk citas drēbes.

- Kam vakcīna pret ērču encefalītu pienākas bez maksas?

- Valsts apmaksātā vakcinācija pieejama bērniem no viena līdz 18 gadu vecumam, ja viņi deklarēti novados, kur pēdējo piecu gadu laikā bijusi visaugstākā saslimstība ar ērču encefalītu. Šogad endēmisko teritoriju sarakstā iekļauts Kuldīgas, Dienvidkurzemes, Ventspils, Talsu un Cēsu novads. Bezmaksas vakcīnas nodrošina tikai šajos novados strādājošie ģimenes ārsti. Piemēram, ja bērns dzīvo Talsos, bet viņa ģimenes ārsts ir Rīgā, tad, iepriekš vienojoties, bezmaksas vakcīnu varēs saņemt pie ģimenes ārsta, kura pamatprakse atrodas Talsu novadā.

Neatkarīgi no dzīvesvietas bērniem no viena līdz divu gadu vecumam, bāreņiem un bērniem, kas palikuši bez vecāku apgādības, valsts nodrošina vakcīnu par puscenu, bet grūtniecēm un sievietēm līdz 70. pēcdzemdību dienai vakcīnu apmaksā 25 procentu apmērā.

- Šogad ērču encefalīta apdraudēto teritoriju sarakstā vairs nav Tukuma novada -tagad tur vecākiem būs jāmaksā pašiem, lai pabeigtu savam bērnam iesākto bezmaksas vakcināciju?

- Saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta skaidrojumu, bezmaksas vakcinācija pieejama tikai līdz 18 gadu vecumam un tikai endēmiskajās teritorijās deklarētiem bērniem. Tātad šajā gadījumā vecākiem par nākamajām ērču vakcīnām jāmaksā pašiem.

- Ko darīt, ja pēc pirmajām trim potēm par ceturto esmu aizmirsusi un pagājuši, teiksim, 4-5 gadi?

- Pirmās trīs vakcīnas jau ir palīdzējušas iepazīstināt organismu ar ērču encefalīta antigēnu, liekot tam ražot antivielas, bet aizsardzība var nebūt pietiekama. Lai to atjaunotu, aizmirsto vakcīnu potē, kad atceries, un turpmāk - ik pēc 10 gadiem. Pamatvakcināciju ieteicams veikt ar tās pašas firmas preparātu, bet revakcinācijā var izmantot arī citu.

- Vakcinācijas pretinieki parasti iebilst, ka ērces pārnēsā ne tikai encefalīta, bet arī citu slimību ierosinātājus, pret kuriem pote nedarbojas.

- No vienas puses, jā, vakcīna pasargā tikai pret ērču encefalītu, taču, no otras, atšķirībā no citām ērču pārnēsātām slimībām, ērlihiozes un Laimas slimības, kuras varam izārstēt ar antibiotikām, encefalītam zāļu nav! Tātad atliek tikai simptomu mazināšana ar pretdrudža, pretsāpju, pretkrampju un pretvemšanas zālēm un - rehabilitācija.

Sasirgšana ar ērču encefalītu ir kā loterija. Varbūt cilvēks kaut kad šo infekciju jau ir pārslimojis bez simptomiem, tāpēc dabiski izveidojusies imunitāte. Bet uz to paļauties nevar. Labi, ja tiec cauri ar drudzi un galvassāpēm, bet, piemēram, pagājušajā gadā pie mums slimnīcā ārstējās jauns, iepriekš pilnīgi vesels puisis, viņu ērču encefalīts iesēdināja ratiņkrēslā.

Pērn Latvijā reģistrēti 262 ērču encefalīta gadījumi, par 10 vairāk nekā gadu iepriekš. Ērces mostas, kad ir nokusis sniegs un gaisa temperatūra pieturas ap plus 3-5 grādiem. Kolēģi pirmās ērces šogad bija manījuši jau februārī! Inficēta ērce var būt arī pilsētā - parkā, kādā pļaviņā, piemājas apstādījumos. Cilvēks var inficēties, arī lietojot ērču skartu mājlopu, parasti - govs vai kazas, pienu un tā produktus, kas nav pasterizēti.

- Kā saprast, ka ērce uzdāvinājusi encefalītu?

- Ja pamana, ka piesūkusies ērce, sevi vajadzētu vērot apmēram mēnesi. Nereti cilvēks nemaz nezina, ka kļuvis par ērces upuri - kukainis nemanot notraukts vai nokritis pats, varbūt palicis tikai sīks, sarkans punktiņš koduma vietā, kam nepievērš uzmanību. Ja ērču aktivitātes laikā pēkšņi parādās neskaidra temperatūra, mēs, infektologi, nozīmējam aktīvās fāzes IgM antivielu asins analīzi (ērču encefalīta imūnglobulīns M), lai noskaidrotu, vai pie vainas nav ērce.

Vieglākais ērču encefalīta variants ir drudzis - paaugstināta temperatūra un galvassāpes. Ja veiktu punkciju, lai paņemtu un pārbaudītu muguras smadzeņu šķidrumu, tajā, visdrīzāk, neko neatrastu. Jāatceras arī, ka pašā sākumā asinīs nosakāmās antivielas var būt negatīvas, un tad analīzi var atkārtot pēc 14 dienām. Ja pievienojusies arī caureja un klepus, tad gan uzreiz jau skaidrs, ka pie vainas nav ērce.

- Kas notiek smagākos gadījumos?

- Smagajām ērču encefalīta formām raksturīga divviļņu gaita. Sākumā ir neliela temperatūra, sliktāka pašsajūta, kas pēc dažām dienām pāriet pati no sevis, un rodas maldīga pārliecība, ka nu viss ir labi. Pāris dienas, varbūt pat nedēļu jūties vesela, bet tad kaite atgriežas ar jaunu sparu. Ja iekaist galvas smadzeņu apvalki un attīstās meningīts, galva sāp pamatīgi, pievienojas spranda stīvums, nepatika pret gaismu un skaņām, izteikts vājums. Ja līdz ar šiem simptomiem parādās arī apziņas traucējumi, roku un kāju trīcēšana, jādomā par meningoencefalītu, kad iekaisums skāris ne tikai smadzeņu apvalkus, bet arī galvas smadzenes.

Daļai pacientu redzam meningoencefalomielītu - līdztekus iepriekš nosauktajiem simptomiem attīstās parēze (izteikts muskuļu vājums) vai pat paralīze, kas parasti skar rokas, plecus, kājas, bet smagākos gadījumos - elpošanas muskulatūru. Rodas mazā iegurņa orgānu darbības traucējumi, piemēram, grūtības pačurāt. Ja parādās arī tirpšana un jušanas traucējumi rokās un kājās, tas liecina jau par muguras smadzeņu saknīšu bojājumiem - meningoradikulītu.

Labā ziņa ir tā, ka ar simptomu ārstēšanas un rehabilitācijas palīdzību iespējams atgūties, taču tas prasa laiku un ieguldījumus. Tomēr gana daudziem, turpmāk jāsadzīvo ar sekām, piemēram, kognitīvo spēju, dzirdes vai runas traucējumiem.

- Mūžīgais jautājums: vai ir vērts noņemto ērci nest uz laboratoriju pārbaudīt?

- Ja gribas nodrošināt valstij statistiku par savu naudu un iegūt sirdsmieru par konkrēto ērci (var būt citas, nepamanītas), to var darīt. Bet ārstēšanas ziņā ērces pārbaude neko nemainīs, jo profilaktiski nekādas zāles nevar lietot - kā jau teicu, ērču encefalītam medikamentu nav, un paātrināto vakcināciju arī tad nedrīkst izmantot. Savukārt antibiotikas pret ērlihiozi vai Laimas slimību mēs profilaktiski nenozīmējam, jo tas veicinātu antibiotiku rezistenci, kad mikroorganismi uz zālēm vairs nereaģē. Kā rīkoties? Jebkurā gadījumā jāvēro, vai parādās temperatūra, galvassāpes, Laimas slimībai raksturīgais sarkanais pleķis jeb eritrēma, ērlihiozei raksturīgie gripai līdzīgie simptomi - drudzis, galvassāpes, kaulu lauzējs.

- Un kā ar tām antivielām, ko nosaka, lai izvērtētu imūnsistēmas nodrošināto aizsardzības līmeni?

- Es neiesaku veikt šādas analīzes, jo mums Latvijā nav pieejami pietiekami precīzi testi, un nav arī pierādīta antivielu daudzuma, kas liecinātu, ka aizsardzība ir pietiekama.

Cik maksā vakcīna?

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas vakcinācijas kabinetā

• Bērniem - 32 eiro.

• Pieaugušajiem-35 eiro.

Veselības centra 4 Vakcinācijas dienestā

• Bērniem - 34 eiro.

• Pieaugušajiem - 38 eiro.

Veselības centru apvienības poliklīnikās

• Bērniem - 33 eiro.

• Pieaugušajiem - 36 eiro. Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā

• Bērniem - 32 eiro.

• Pieaugušajiem - 34,50 eiro.

Ventspils poliklīnikā

• Bērniem - 31 eiro.

• Pieaugušajiem - 34 eiro.

Vidzemes slimnīcā

• Bērniem līdz 15 gadu vecumam - 30 eiro.

• Pieaugušajiem - 35 eiro.

Te ir VISAUGSTĀKĀ saslimstība

Ērču encefalīta gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju 2019.-2023. gadā.

Kuldīgas novadā - 90,5 Dienvidkurzemes novadā - 74,1 Ventspils novadā - 70,4 Talsu novadā - 60

Cēsu novadā - 32,5

AVOTS: Slimību profilakses un kontroles centrs.