img

Kā saprast, ka ir stress?

Avots: https://jauns.lv/raksts/par-veselibu/619091-ka-saprast-ka-ir-stress

Atgriežoties no atvaļinājuma, bieži rodas jautājums – kāds būs noskaņojums? Entuziasms un pozitīva enerģija vai atgriešanās stress? Mēs nevēlamies atgriezties pie domas, ka ar 24 stundām diennaktī nekad nepietiek. Tūkstoš lietu, kas jāpabeidz laikā. Mūsdienās vārds “stress” izklausās pazīstami katram, kurš dzīvē žonglē ar tūkstošiem saistību un daudziem pienākumiem.

🤒➡️Kas ir stress?

Stress nav nekas cits kā fizioloģiska, dabiska un nepieciešama reakcija, lai tiktu galā ar visām prasībām un situācijām, kurām nepieciešama pielāgošanās. Tādas situācijas kā pārcelšanās, saspringta un drudžaina darba dzīve, ģimenes vai darba pienākumi, slimības, zaudējumi, šķiršanās un tamlīdzīgi rada stresu, taču bieži vien mēs nevaram atpazīt, kāds stress tas ir.

🤒➡️Kādi ir stresa veidi?

Ir vairāki stresa veidi: emocionālais, hroniskais un oksidatīvais. Katram stresa veidam ir savas īpašības un simptomi.

💭 Emocionālais stress

Emocionālais stress, kas definēts arī kā psihosociālais stress, ir stāvoklis, ko raksturo nespēja tikt galā ar ikdienas situācijām, kas tiek uztvertas kā sociālie draudi. Reakcija uz stresu vienmēr ir vienāda, bet termins “emocionāls” tiek lietots, lai norādītu, ka stresa izraisītājs atrodas emocionālajā jomā, vai norāda uz stresa emocionālajiem simptomiem. Parasti šāda veida stress ir saistīts ne tikai ar ģimeni, bet arī ar darba vidi. Tas rada nedrošības izjūtu par savām darbībām, ievērojami samazina pašcieņu, bet tas savukārt ietekmē sociālās attiecības.

Mūsu ķermenis ir mūsu emociju spogulis. Šī iemesla dēļ emocionālo stresu parasti pavada tādi fiziski simptomi kā galvassāpes, spriedze un muskuļu sāpes, īpaši kaklā, uzbudinājums un nemiers, apātija un enerģijas trūkums.

💭 Hronisks stress

Normālās situācijās emocionālā stresa fāzei seko enerģijas atgūšanas fāze, kad tiek atjaunotas visas normālās ķermeņa funkcijas. Kad tā nenotiek, bet pārmērīgi pagarinās trauksmes, bezmiega un draudu stāvoklis, sākas hroniska stresa fāze.

Hroniska stresa gadījumā ķermenis tiek pakļauts pārbaudījumiem un resursi tiek izsmelti, parādoties dažādiem simptomiem, piemēram, galvassāpēm, muskuļu sasprindzinājumam, hipertensijai, koncentrēšanās un atmiņas grūtībām, miega traucējumiem, samazinātai dzimumtieksmei, nogurumam, aizkaitināmībai, kā arī kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumiem.

💭 Oksidatīvais stress

Oksidatīvais stress (no angļu valodas oxidative stress) ir izmaiņu kopums, kas notiek ķermeņa audos, šūnās un makromolekulās, kad tās tiek pakļautas pārmērīgam oksidētāju – labi zināmo brīvo radikāļu – iedarbībai. Noteikti apstākļi vai faktori, piemēram, hronisks stress, nepareizs uzturs, neveselīgs dzīvesveids, samazina ķermeņa antioksidantu sistēmu aizsardzības spējas. Palielinās brīvo radikāļu kaitīgā ietekme. Šajā gadījumā sākas oksidatīvā stresa fāze.

🤒➡️ Kā palīdzēt sev justies labāk?

Izvēloties uztura bagātinātājus, pārliecinieties, ka tie ir saderīgi ar medikamentiem vai citiem uztura bagātinātājiem, ko lietojat katru dienu.

UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZSTĀJ SABALANSĒTU UN PILNVĒRTĪGU UZTURU.