Šogad neparasti agri ir atnācis pavasaris. 1. martā pārspēts marta pirmās dienas siltuma rekords.
Sociālajos tīklos izskan vēlme pat pēc saviem personīgajiem bērziem, lai varētu tecināt pats un izbaudīt ik pavasara rituālu, kad ūdens vietā varam baudīt . Portālam "tv3.lv Dzīvesstils" uztura speciāliste, V/c Vivendi, Klīnikas EGV, Rīgas Stradiņa Universitātes eksperte Eva Kataja par sulu lietošanu teic: "To pašu efektu jau varētu sasniegt arī ar ūdeni, ja dzertu tik cītīgi divus vai divarpus litrus dienā – arī tad mums viss liekais skalotos ārā, kas vairs nav vajadzīgs."
"Dzerot kļavu un , primāri jau mēs uzņemam ūdeni, mūsu organismam tik ļoti vajadzīgo šķidrumu un tas ir tas galvenais ieguvums. Es gribētu teikt, ka vismaz reizi gadā daļa sabiedrības uzņem pietiekamu šķidruma daudzumu bez liekām grūtībām. Pārspīlēt ar veselīgām un vērtīgām lietām nevajag. Šis nav no sērijas, jo vairāk, jo labāk."
Lielākā atšķirība, salīdzinot kļavu un , ir cukura saturā.
"Kļavu sulai tas ir krietni lielāks, tāpēc arī no tās gatavo kļavu sīrupu. Cukura atšķirība būs jūtama un tam vajadzētu ietekmēt arī to, cik daudz mēs dzeram – kļavu varbūt divus litrus katru dienu nevajag izdzert, jo tā mēs uzņemsim ievērojamu daudzumu cukura. sulās cukura saturs ir mazs un tad, izdzerot arī divus litrus, mēs neko ar cukuriem nepārspīlēsim."
Runājot par ieguvumiem, dzerot un kļavu , Kataja skaidro: "Sulās ir arī vitamīni, minerālvielas, antioksidanti un citi bioloģiski aktīvi savienojumi, bet, jāsaprot, ka tie nav ļoti lielā apjomā. Vienīgi mangāns sulā ir daudz un to var arī pārdozēt!"
"Ja mēs katru dienu izdzeram litru, pusotru divu nedēļu vai mēneša garumā, no sākuma kļavu un pēc tam , tad savs pienesums uzturam būs."
"Patiesībā varētu būt pat tīri labs pienesums, jo panākumu atslēga vienmēr ir regularitātē. sulās atzīmējamā apjomā bez mangāna ir arī magnijs. Ja dzersim puslitru, litru dienā, tad magniju un mangānu mēs uzņemsim smuki," skaidro uztura speciāliste.
Ja nepārspīlēsim, tad kaitējumu veselībai nenodarīsim ir pārliecināta Kataja un iesaka: "Nevajag vairāk par diviem litriem dzert kļavu sulu. sula varētu būt labāks variants, ja gribās divus litrus, bet tad jāpievērš uzmanība savām sajūtām, jo mangāns tiks uzņemts krietni virs rekomendētajām dienas devām. Starp citu, bērniem nekādā gadījumā nevajag divus litrus dienā, tieši augstā mangāna satura dēļ."
"Es pati nedzertu ne divus litrus dienā, nedz arī kļavu . Kļavu sulu primāri tāpēc, ka tā ietekmē cukura līmeni asinīs. Dzerot cukurotu dzērienu, glikozes līmenis asinīs nosvārstīsies, un visu laiku dzert saldu šķidrumu, uzturot šīs svārstības, nebūs labākais variants."
Stāstot par bērza sulām uztura speciāliste mums katram liek atcerēties, ka litriem dzert nevajadzētu tieši augstā mangāna satura dēļ, jo, ja mēs to uzņemsim pārāk daudz, tad var palikt slikta dūša. Un tā nebūs attīrīšanās pazīme. "Tas, kas mani satrauc, ka citreiz mēģina padarīt par attīrīšanās līdzekli, detoksa metodi, bez maz vai brīnumlīdzekli, kas visu izskalo ārā," neslēpj Kataja.
"To pašu efektu jau varētu sasniegt arī ar ūdeni, ja dzertu tik cītīgi divus vai divarpus litrus dienā – arī tad mums viss liekais skalotos ārā, kas vairs nav vajadzīgs."
" ir labas, bet superspējas sulām nepiemīt. Tā atšķirība no parasta dzeramā ūdens ir tā, ka tur ir vairāk minerālvielas," skaidro uztura speciāliste.
"Es šodien iedomājos par salīdzinājumu ar veikalos nopērkamajiem ūdeņiem, kas ir bagātināti ar vitamīniem vai minerālvielām. Tad koku ir tāda dabīgā alternatīva. Mēs varam dabūt dabas dotu, uzlabotu ūdeni vai tādu kā funkcionālu ūdeni, kas dabīgi satur uzturvielas, ko ražotāji citur pievieno papildus," stāsta Kataja.
Kad un kā ieurbt
Lai kļavas vai bērza sāktu tecēt, svarīgi, lai būtu bijis stiprāks sals, kam seko atkusnis. Kokam šķiet, ka ziema beigusies, un sākas kustība. Jo agrāk izdodas iegūt , jo tās būs saldākas – tajās ir vairāk cukura. Paaugstinoties gaisa temperatūrai, kļūst ūdeņainākas, un sezonas beigās tām jau rodas specifiska piegarša.