img

Farmācijas nozare aicina apturēt zāļu cenu reformas virzību

Avots: https://nra.lv/ekonomika/latvija/462619-farmacijas-nozare-aicina-apturet-zalu-cenu-reformas-virzibu.htm

Astoņas farmācijas nozares sabiedriskās organizācijas pēc iepazīšanās ar Veselības ministrijas (VM) iecerētajiem grozījumiem noteikumos par zāļu cenu veidošanas principiem aicina apturēt to turpmāko virzību.

Organizācijas nosūtījušas vēstuli Ministru prezidentei Evika Siliņai (JV), lūdzot apturēt grozījumu turpmāko virzību, kā arī iespējami drīz organizēt tikšanos ar premjerministri, lai cieņpilni izskaidrotu riskus zāļu pieejamībai pacientiem, ko tās saskata šajās izmaiņās.

Lai arī noteikumu projekta anotācijā minēts, ka tas ticis izdiskutēts ar nozari, organizācijas vērš uzmanību, ka praksē par konsultācijām esot uzdotas formālās tikšanās, kurās ministrija deklarējusi savu ieceri. Savukārt vēlāk sekojušie sabiedrisko organizāciju iebildumi un priekšlikumi neesot ņemti vērti.

Organizācijas uzsver, ka to sniegtie iebildumi nav formāli, bet norāda uz iespējamām sekām, kas var iestāties, ja tiks pieņemti VM virzītie grozījumi.

Vienlaikus organizācijas aicina turpmāk vienmēr un visur ievērot labas pārvaldības principu, kas noteikts memorandā starp nevalstiskajām organizācijām un Ministru kabinetu, un paredz sekmēt efektīvas un sabiedrības interesēm atbilstošas valsts pārvaldes darbību, nodrošinot pilsoniskās sabiedrības attīstību un iesaisti lēmumu pieņemšanas procesos visos līmeņos un posmos valsts pārvaldē. Tas, strādājot pie šiem noteikumiem, to ieskatā, nav noticis.

Aicinājumu apturēt grozījumu noteikumos par zāļu cenu veidošanas principiem virzību izteikušas Latvijas Farmaceitu biedrība, Aptieku biedrība, Latvijas Nacionālās zāļu apgādes asociācija, Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācija, Latvijas Zāļu ražotāju asociācija, Latvijas Brīvo farmaceitu apvienība, Mazo aptieku asociācija, Latvijas Aptiekāru asociācija un tam pievienojušies arī klīniskie farmaceiti.

LETA jau rakstīja, ka jaunais zāļu uzcenojuma modelis varētu stāties spēkā 1.novembrī. Tas visvairāk ietekmēšot tos recepšu medikamentus, kas maksā septiņus un vairāk eiro, jo tieši to dēļ Latvijas iedzīvotāji brauc uz Lietuvu un Igauniju.

Turklāt paredzēts, ka ražotāju zāļu cena nedrīkstēs pārsniegt cenu Lietuvā un Igaunijā, un cena kompensācijas sistēmā būs jānodrošina arī aptiekā recepšu zālēm ārpus kompensācijas.

Pret šo reformu iebildusi Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācija un Latvijas zāļu ražotāju asociācija, kā arī virkne uzņēmumu.