img

Darbi dārzā ir labi ar mēru

Vājus muskuļus viegli pārslogot

Muguras sāpes kaut reizi dzīvē izjūt ap 80% cilvēku. Lai gan lielākoties tās ir īslaicīgas un izzūd pašas no sevis vai pateicoties ārsta vai farmaceita ieteiktajiem pretsāpju līdzekļiem, ļoti svarīgi nepieļaut, lai sāpes kļūst hroniskas, jo tad no tām atbrīvoties ir daudz grūtāk.

Vārgi, netrenēti muskuļi

Mūsu muguru veido mugurkauls, muguras smadzenes, muskuļi, nervi un asinsvadi. Veselības centru apvienības Neiroloģijas dienesta vadītājs Jānis Mednieks skaidro, ka visbiežāk tā cieš no nespecifiskām sāpēm - tas ir biežāk sastopamais sāpju veids, kas saistīts ar muskuļu disbalansu, sasprindzinājumu, deģeneratīvām izmaiņām mugurkaulā un parasti rodas muguras jostas, lejas vai kakla daļā. Iemesli var būt dažādi, tajā skaitā muskuļu pārslodze, nepareiza noslodze, lokāls saspringums, traumas, darbs neērtā, piespiedu pozā.

Lielākajā daļā gadījumu nespecifiskas muguras sāpes norit akūti pēc kāda provocējoša faktora iedarbības (akūtas sāpes ilgst līdz sešām nedēļām), piemēram, vasarā tie mēdz būt visdažādākie darbi dārzā vai piemājas teritorijas labiekārtošanā - ravēšana, pļaušana, ogu lasīšana. Īpaši bieži par muguras sāpēm pēc šādām fiziskajām aktivitātēm atvaļinājuma laikā sūdzas mazkustīgo profesiju pārstāvji, kuri ikdienā nesporto. Nespecifiskas muguras sāpes var provocēt arī ar organisma novecošanu saistītie procesi, piemēram, muskuļi, kuri nodrošina mugurkaula stabilitāti, līdz ar gadiem zaudē sākotnējo spēku un elastību, var rasties izmaiņas starp-skriemeļu diskos un locītavās (spondilartroze), saitēs, muskuļu piestiprināšanās vietās un citos saistaudos. Deģeneratīvo izmaiņu, nepareizas stājas un ilgstošas piespiedu pozas vai vienveidīgu kustību dēļ, piemēram, novācot upenes vai jāņogas, var veidoties sāpīgi muskuļu savilkumi (par to liecina miofasciālie trigerpunkti jeb saspringuma mezgliņi muskuļos).

Tupus, rāpus un bez atpūtas

Akūtas nespecifiskas sāpes mugurā bieži provocē ilgstoša atrašanās neērtā pozā, smagumu pārvietošana, atkārtota noliekšanās, bieža ķermeņa rotācija un tamlīdzīgas darbības. Par neērtu tiek uzskatīta poza, kuras laikā ķermeņa daļas neatrodas dabiskā stāvoklī, bet, jo tālāk locītava ir no sava dabiskā stāvokļa, jo lielāka muskuļu piepūle ir vajadzīga, tie ātrāk nogurst un iestājas pārslodze.

Zināms, ka jebkura ilgstoša statiska poza izraisa ne tikai to muskuļu pārslodzi, kuri iesaistīti tās saglabāšanā, bet arī citās, nenoslogotajās muskuļu grupās. Statiskas slodzes laikā muskulis strādā, nemainot garumu, tas ir, bez kustības, tas palielina spiedienu muskulī un pasliktina muskuļa asins apgādi, izraisot pārslodzi un sāpes arī pēc it kā mazkustīga darba. Tas pats sakāms arī par darbu, kura laikā ilgstoši jāveic biežas, atkārtotas kustības vai jāpaceļ rokas augstāk par plecu līmeni, piemēram, nezāļu ravēšana, ķiršu lasīšana, koka zaru apgriešana. Ne jau velti ergonomijas speciālisti muskuļu pārslodzes un sāpju novēršanai iesaka ik pa brīdim pamainīt darba pozu un iesaistītās muskuļu grupas. Bieži vien muguras, roku un kāju muskuļi tiek pārpūlēti, ceļot vai pārvietojot smagumus, piemēram, stumjot ķerru ar granti vai melnzemi, kā arī ilgāku laiku turot rokās smagus priekšmetus, piemēram, trimeri.

Lokālas ziedes un tabletes

Lielākajā daļā gadījumu nespecifiskas muguras sāpes norit akūti pēc kāda provocējoša faktora iedarbības un ir pašlimitējošas jeb pāriet pašas no sevis, tādēļ, tām sākoties, cilvēki parasti nevēršas pie ārsta, bet ķeras pie pretsāpju tabletēm, plāksteriem un ziedēm, pirmām kārtām pie nesteroīdajiem pretiekaisuma līdzekļiem. "Ņemot vērā nevēlamās blaknes, tos nedrīkst lietot ilgāk par 7-10 dienām. Ja pēc nedēļas nav panākti būtiski uzlabojumi, tas nozīmē, ka nepieciešami citas grupas medikamenti vai kāda papildu terapija," uzsver neirologs Jānis Mednieks.

'Mēness aptiekasfarmaceite Linda Fevraļeva atklāj, ka vasarā klienti bieži sūdzas par akūtām muguras sāpēm un lūdz padomu, kā tās efektīvāk novērst. Pirms kaut ko ieteikt, farmaceitam vienmēr ir svarīgi noskaidrot, kur tieši sāp, cik ilgi, vai nav kādu hronisku slimību un kādi medikamenti jau lietoti. "Ja nospiests nervs, radies nerva iekaisums, sāpju novēršanai nedrīkst lietot sildošās ziedes. Tās noderēs, ja sāpes rada savilkti muskuļi, jo siltums veicina asinsriti, audu ap-asiņošanu un tā ietekmē muskuļi atslābst. Ja sāpes sākušās pēc neveiklas pagriešanās vai mugura vienkārši "savilkta" vai sapūsta, ieteicams izvēlēties pretsāpju un pretiekaisuma ziedes uz diklofenaka, ibuprofēna vai naproksēna bāzes," viņa saka, piebilstot, ka, lietojot šos lokālos līdzekļus, jāizvairās no atrašanās tiešos saules staros, jo, saskaroties ar šo medikamentu, var rasties alerģiska reakcija un pastāv ādas apdeguma risks, tāpat tos nedrīkst ziest uz bojātas ādas. Var mēģināt uz sāpošās vietas uzlikt piparu plāksteri, taču to nedrīkst līmēt uz dzimumzīmēm vai tieši uz mugurkaula.

Ja vakarā pēc intensīvas strādāšanas sāp visas maliņas, var izmēģināt pašmasāžu, lokālos pretsāpju līdzekļus ar ēteriskajām eļļām, kuriem ir atvēsinoša iedarbība. Arī tad, ja strādājot gūta trauma un uz ādas izveidojies zilums, var palīdzēt ziede ar atvēsinošu efektu, kas novērš iekaisuma attīstību, mazina tūsku un zemādas asiņošanas risku. Aptiekās pieejami arī pretsāpju plāksteri, kas satur nesteroīdo pretiekaisuma līdzekli un ārstniecības augus, piemēram, arniku, baltā vītola ekstraktu.

Farmaceite Linda Fevraļeva piekodina rūpīgi izlasīt zāļu instrukciju, un, ja pretsāpju vai pretiekaisuma līdzeklis noteiktajā laika posmā nedod pozitīvu efektu, ja pašsajūta pasliktinās, parādās nakts sāpes. noteikti apmeklēt savu ģimenes ārstu vai speciālistu.

Sāpes provocējošas darba pozas

• Ar atpakaļ atliektu, uz priekšu vai sāniem saliektu ķermeni, noliektu galvu un kaklu.

• Lielu smagumu pārvietošana vai smagumu celšana virs plecu līmeņa.

• Strādāšana tupus vai uz ceļiem.

• Nekustīga atrašanās vienā un tajā pašā piespiedu pozā.

• Ilgstoša, atkārtota locīšanās, piemēram, ogojot.

• Ilgstoša stāvēšana uz trepēm ar augstu paceltām rokām - ķermenim jābūt nekustīgam, turklāt saglabājot stabilitāti un līdzsvaru arī tad, ja nepieciešams atliekties atpakaļ vai aizsniegties, piemēram, novācot no koka augļus.

• Atkārtota roku celšana virs galvas vai galvas grozīšana uz sāniem.

CARBONERO STOCK/SHUTTERSTOCK FOTO

Par muguras sāpju iemeslu var kļūt arī ilgstoša darbošanās ar krūmgriezi.