img

pieauug pierasījums pēc psihiskās veselības palīdzības bērniem un pusaudžiem:

Bērnu slimnīca vāc ziedojumus Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra aprīkojumam

Avots: https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/13.03.2023-bernu-slimnica-vac-ziedojumus-bernu-un-jauniesu-psihiskas-veselibas-centra-aprikojumam.a500569/

Bērnu slimnīca vāc ziedojumus Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra aprīkojumam Replay.lv Panorāma Dalīties: Vakar, 12:27 Papildināts vakar, 19:05 Latvijā Autori: Zane Eniņa (Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondente), Zanda Ozola-Balode (Panorāma) Pēdējos gados augusi vajadzība pēc palīdzības, ko bērniem var sniegt psihiatri un psihologi. Pērn Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) psihiatri ambulatori snieguši gandrīz 7500 konsultāciju, un tas ir par 30% vairāk nekā gadu iepriekš. Rindā uz pirmo konsultāciju pie bērnu psihiatra nākas gaidīt gandrīz pusgadu, ja vien pacients nav jāpieņem neatliekami. Lai varētu sniegt plašāku palīdzību, Bērnu slimnīcā pašlaik rit Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra būvniecība. Jāsavāc pusmiljons eiro

Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centru būvē Bērnu slimnīcas kompleksā Pārdaugavā, Vienības gatvē. Paredzēts, ka centru atklās jau šī gada beigās, un tad turp pārcelsies bērnu psihiatri no tagadējām darba telpām Bērnu slimnīcas daļā Juglas ielā, agrākajā bērnu slimnīcā "Gaiļezers".

 

Bērnu slimnīca vāc ziedojumus Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra aprīkojumam "Tās nav telpas un vide, kādu mēs saviem bērniem vēlamies nodrošināt. Tas ir tas, kas ir palicis mantojumā no senas vēstures. Un mēs ļoti ceram, ka šī gada beigās šī vēstures lapa tiks pāršķirta," tā pašreizējās telpas raksturoja Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa.

 

Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra vizualizācijaFoto: Publicitātes attēlsBērnu un jauniešu psihiskās veselības centra vizualizācijaFoto: Publicitātes attēlsBērnu un jauniešu psihiskās veselības centra vizualizācijaFoto: Publicitātes attēls

Kā liecina topošā Psihiskās veselības centra vizualizācija, tā būs moderna klīnika, kurai gan ārējā veidolā, gan iekštelpu iekārtojumam un krāsām izraudzīts taureņa motīvs. Būvniecība sākās jau 2017. gadā, projekta kopējās izmaksas ir virs  deviņiem miljoniem eiro, taču ar to nepietiek iekštelpu aprīkošanai. Tāpēc Bērnu slimnīca organizē ziedojumu kampaņu. Ziedot varēs arī "Rimi" veikalos.

Kopumā jāsavāc pusmiljons eiro; kampaņas pirmajā posmā saziedoti vairāk nekā 166 tūkstoši eiro, bet nu sākas otrais posms, lai iegūtu atlikušo summu.

Tiesa, arī jaunās telpas neatrisinās visas problēmas bērnu psihiatrijā, jo pieprasījums apsteidz iespējas palielināt piedāvājumu, atzina Bērnu psihiatrijas klīnikas vadītājs Ņikita Bezborodovs.

 

Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra vizualizācija Foto: Publicitātes attēls

"Šī māja ļaus nedaudz palielināt pakalpojumu apjomu, tur būs nedaudz vairāk stacionāra gultu, piemēram, nekā mums ir pašlaik, specializētāka sadaļa, tajā skaitā arī ambulatoro pakalpojumu," norādīja Bezborodovs.

Bērnu psihiatrs uzsvēra, ka attīstībai jāturpinās arī pēc jaunā centra atvēršanas Bērnu slimnīcā, kur tiktu sniegta visaugstākā līmeņa psihiatriskā palīdzība, taču liela problēma ir bērnu psihiatrijas pakalpojumu pieejamība reģionos, jo esot skaidrs, ka daudzos turpmākajos gados šī medicīnas nozare savu aktualitāti nezaudēs.

Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrs būs centrālā vieta bērnu psihiatrijas jomā, un tā top ciešā sadarbībā ar bērnu psihiatrijas speciālistiem.

Problēmas piektajai daļai bērnu

Depresija, trauksme, paškaitējums, domas par pašnāvību, pārmērīga vielu lietošana un arī ēšanas traucējumi. Tie visi ir psihiskās veselības traucējumi. Ar kādu no šiem vai citiem saskaras piektā daļa bērnu un pusaudžu. Desmitajai daļai psihiskā veselība rada grūtības ikdienas dzīvē.

Kādas pusaudzes mamma Latvijas Televīzijai (LTV) anonīmā telefonsarunā atklāja, ka pirmos iedīgļus meitas traucējumiem viņa pamanīja pirms dažiem gadiem, bet sākotnēji viņai trūka zināšanu, lai to laikus risinātu.

"Viņa sāka lietot apreibinošās vielas un sāka pīpēt. Es viņu pieķēru pie rokas. Viņa ir introvertais bērns un pēc tam viņa vienkārši ļoti strauji sāka zaudēt svaru. Nedēļas laikā pāris kilogrami," stāstīja meitenes māte.

Vairāk nekā 1,7 metru garā meitene svēra vairs tikai 49 kilogramus. Mamma palīdzību atrada Pusaudžu resursu centrā un caur to tika novirzīta pie bērnu slimnīcas psihiatriem.

Psihiatre Ilze Mežraupe norādīja – ēšanas traucējumi ir psihiska saslimšana. Un akūtā situācijā pie palīdzības var tikt ātri. "Ģimenes ārsts nosūta, aprakstot stāvokli, un tālāk mēs izvērtējam nepieciešamību, cik ātri ir pacients jāpieņem, un ir izveidots arī kontakttālrunis, ir pieejams arī slimnīcā, slimnīcas mājaslapā," stāstīja ārste.

Bērnu un jauniešu psihiatre Karīna Beinerte uzsvēra – ir diagnozes, kuru slimniekiem iespējami ātrāk jātiek pie speciālista.

"Mēs skatāmies uz rindu, mēs mēģinām atdalīt zaļos, oranžās un sarkanās pacientus steidzamības rindā."

Pieprasījums pēc bērnu un jauniešu psihiatru pakalpojumiem ir augošs. Pērn trīskāršojies konsultāciju skaits par bērnu paškaitējumu. Taču speciālisti to vairs nesaista ar pandēmijas ietekmi. Ir pieaugusi izpratne, mazinājies kauns vērsties pēc palīdzības.

"Mazinās stigma, mazinās aizspriedumi pret psiholoģisko psihiatrisko palīdzību, it īpaši jauniešu vidū. Jaunākās paaudzes ir daudz gatavākas vērsties pēc palīdzības, saņemt kaut kādu atbalstu. Protams, ka mums tas kā palīdzības sniedzējiem ir liels izaicinājums," atzina Bezborodovs.

 

Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra vizualizācijaFoto: Publicitātes attēlsBērnu un jauniešu psihiskās veselības centra vizualizācijaFoto: Publicitātes attēlsBērnu un jauniešu psihiskās veselības centra vizualizācijaFoto: Publicitātes attēlsBērnu un jauniešu psihiskās veselības centra vizualizācijaFoto: Publicitātes attēlsBērnu un jauniešu psihiskās veselības centra vizualizācijaFoto: Publicitātes attēlsBērnu un jauniešu psihiskās veselības centra vizualizācija Foto: Publicitātes attēls

Viņš norādīja: lai arī pērn par 30% palielināts bērnu psihiatra konsultāciju skaits ambulatori, tas īsti nav ietekmējis rindas garumu. Joprojām rindā uz pirmreizēju konsultāciju pie bērnu psihiatra BKUS ir jāgaida ap sešiem mēnešiem.

Mamma, ar kuru LTV sazinājās, stāstīja, ka pirmie padomi tika saņemti laikus, sākotnējais apdraudējums novērsts. Taču rindu dēļ tālākā terapija bijusi uz viņas pleciem. "Saņemot sākotnējās instrukcijas no Juglas ielas speciālistiem, tur viss ir forši. Bet, ņemot vērā to, ka ir jāgaida rindā tik ilgi, un tomēr tas laiks iet, laiks šajā gadījumā ir svarīgs. Tad visas pārējās lietas ir atkarīgas no mammas maka biezuma."