img

5 nevēlami ieradumi, kas bojā zobus

Avots: https://www.la.lv/5-nevelami-ieradumi-kas-boja-zobus

5 nevēlami ieradumi, kas bojā zobus 0 Elīna Kondrāte 21:32, 7. septembris 2023 Veselam Ārstēšana

Autors: Elīna Kondrāte, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Pat ja rūpējamies par zobiem – tos ik dienu regulāri tīrām un vismaz reizi gadā apmeklējam zobārstu un zobu higiēnistu, nereti ikdienā tomēr piekopjam ieradumus, kas kaitē zobu veselībai.

Smēķēšana

Kaitīga ir ne tikai klasiskā tabaka, bet arī elektroniskās cigaretes, kuru ietekme uz zobiem vēl nav līdz galam izpētīta. Tabaka padara zobu krāsu tumšāku. Smēķētājiem gar smaganu līniju zobu emalja kļūst trauslāka, kas rosina zobu bojājumu un caurumu veidošanos.

Smēķēšana arī ietekmē siekalu dziedzeru darbību. Siekalas uz zobiem veido dabīgu aizsargslāni, kas pasargā zobus no kariesa. Smēķētājiem siekalas izdalās mazāk, līdz ar to mazinās aizsardzība zobiem. Turklāt pīpmaņiem gandrīz nekad neasiņo smaganas, kas liecina, ka ir traucēta asinsrite. Smēķēšana arī var rosināt smaganu iekaisumu.

Regulāra atspirdzinošu un skābu dzērienu lietošana

Atspirdzinošiem dzērieniem un limonādēm ir pievienots ļoti daudz cukura. Cukurs palīdz vairoties baktērijām, kas mutes dobumā rada skābu vidi, kas savukārt bojā zobu emalju un rosina kariesu. Mazu bērnu uzturā ieteicams neiekļaut saldinātas tējas, kompotus un ūdeni, kam pievienots medus, jo tas var radīt pudeļu kariesu. Visieteicamāk jebkura vecuma cilvēkiem slāpju remdēšanai lietot tīru ūdeni.

Zobu emalju trauslu dara arī svaigi spiestas citrusaugļu sulas, kurās ir augļskābes, kā arī citronūdens, ko daudzi iecienījuši lietot no rītiem. Šos dzērienus ieteicams dzert tikai caur salmiņu.

Uzturā pārsvarā mīksta pārtika

Lietojot uzturā pārsvarā mīkstu pārtiku, nenotiek zobu pašattīrīšanās, veidojas vairāk aplikuma, kas rosina kariesa veidošanos. Tas arī kavē žokļa attīstību. Mūsdienās visai bieži novērots, ka cilvēkiem ir lieli zobi, bet mazs, neattīstīts žoklis. Savukārt, ik dienu lietojot arī cietu pārtiku, piemēram, graužot burkānus vai ābolus, zobi labāk pašattīrās, un attīstās arī žoklis. Tas īpaši svarīgi bērniem un pusaudžiem, jo žoklis aug līdz aptuveni 20 gadu vecumam.

Zobu balināšana mājas apstākļos

Daudzi izmēģina zobus balinošos līdzekļus, kas paredzēti lietošanai mājās. Pareizi lietojot, balinošo zobu pastu vai plāksnīšu iedarbība uz zobiem nebūs ļoti agresīva, taču īpaši uzmanīgi jālieto balinošie līdzekļi, kam komplektā pievienota LED zilās gaismas ierīce. Ja to lieto nepareizi, zilā gaisma var bojāt zobu emalju vai pat apdedzināt un sakairināt zoba nervu. Par balināšanas līdzekļiem vienmēr jākonsultējas ar zobārstu vai zobu higiēnistu, kas ieteiks piemērotāko balināšanas metodi.

Balināšanai nedrīkst lietot abrazīvus, spēcīgus līdzekļus. Nevajadzētu izmēģināt interneta sarunu forumos vai komentāros atrastus ieteikumus, piemēram, zobus balināt ar valriekstu čaumalu un citronu sulas maisījumu un tamlīdzīgiem pašgatavotiem līdzekļiem.

Zobu griešana

Nereti cilvēki stresa situācijās vai dusmojoties stingri sakož vai griež zobus. Tas var radīt mikroplaisas un zobu šķelšanos. Lai cik grūti tas būtu, jāmācās no šā ieraduma atbrīvoties. Tam var palīdzēt, piemēram, elpošanas vingrinājumi. Ja zobu griešana notiek naktīs, ir iespēja lietot individuāli izgatavotas kapes.

Ielāgo!

• Viss, kas krāso krūzi, krāso arī zobus.

• Zobus, īpaši zobu starpas, tumšas iekrāso regulāra kafijas un tējas dzeršana. Lai to mazinātu, tējai var pievienot citrona šķēlīti.

• Ja dzerts skābs dzēriens, vismaz pusstundu nav ieteicams tīrīt zobus. Pēc šo dzērienu lietošanas emalja kļūst mīkstāka, un tīrīšana to papildus bojās. Mutes dobumu var izskalot ar tīru ūdeni.

• Nedrīkst kost vai censties pārkost cietas lietas, piemēram, riekstus. Ja zobs jau ir nedzīvs, tas būs trausls, un noteikti nolūzīs kāda tā daļa.

• Vienlaikus ēdot karstu un aukstu, piemēram, karstu kafiju ar aukstu saldējumu, zobos var rasties mikroplaisas, rezultātā zobi kļūs jutīgi, emaljā var iekļūt baktērijas.

KONSULTĒJUSI ZOBĀRSTNIECĪBAS JK DENT ZOBU HIGIĒNISTE KARĪNA SKABEIĶE