img

5 kilogrami klāt - vainojama kontracepcija?

/Ievas veselība/, 12.jūlijs, 2024

Tu esi vairākkārt lietojusi hormonālās kontracepcijas tabletes un ikreiz pieņēmusies svarā par vairākiem kilogramiem. Rodas jautājums: vai šādas tabietes vispār īr drošas?

Skaidro:

Dr. NATĀLIJA BĒRZA

• Ginekoloģe Veselības centrā 4 un My Clinic Riga.

• Rīgas Stradiņa universitātes docētāja.

Sāksim ar to, ka hormonālā kontracepcija pasaulē pazīstama jau kopš 1960. gada, un drīz tai apritēs 65 gadi.Tā ir diezgan solīda jubileja, kas nozīmē, ka šie medikamenti gadu gaitā ir pamatīgi mainījušies - hormonālā kontracepcija joprojām ir tikpat efektīva, taču hormonu deva ir samazinājusies vairāk nekā 40 (!) reižu.

Pēdējoreiz tās tika pārskatītas 2010. gadā, savukārt 2022. gadā parādījās pilnīgi jauna sastāva kombinē tās hormonālās kontracepcijas preparāts, kura aktīvās vielas ir estetrols un drospirenons un kam tikpat kā nav blakusparādību. Arī jaunajām hormonālajām spirālēm ir 4-6 reizes mazāka hormonu deva nekā iepriekšējām, līdz ar to blakus-parādību ir ļoti maz.

Protams, katram medikamentam var būt kāda blakne, taču ieguvums no hormonālās kontracepcijas ir daudz lielāks nekā riski - tā novērš neplānotu grūtniecību, turklāt mazina stipras un sāpīgas menstruācijas, labvēlīgi ietekmē arī sejas ādu, mazina akni un lieko ķermeņa apmatojumu.

Liekajam svaram citi iemesli

Jā, tik tiešām agrāk visizplatītākā hormonālās kontracepcijas blakusparādība bija svara pieaugums.Tagad tas ir maz iespējams vai arī var būt vien pāris kilogrami uz tūskas rēķina.

2021. gadā tika veikts liels pētījums par svara pieaugumu sievietēm, šī pētījuma dati tika publicēti žurnālā Obesity. Pētījumā piedalījās vairāki tūkstoši Lielbritānijas un ASV sieviešu, un tajā tika atklāts, ka dāmas vecumā no 20 līdz 29 gadiem pieņēmās svarā vidēji par 10 kilogramiem. Izrādījās, ka viens iemesls ir smēķēšanas atmešana, otrs - studijas universitātē (tātad stress), trešais -kopdzīve un laulības, jo tad sievietes kļūst mazāk fiziski aktīvas, un ceturtais - grūtniecība un kļūšana par mammu. Pētījumā tika pierādīts, ka hormonālajai kontracepcijai nav saistības ar svara pieaugumu, jo tas tika novērots gan sievietēm, kuras hormonālo kontracepciju lietoja, gan tām, kas nelietoja. Sievietes, kuras izmantoja kontracepciju, svara pieaugumu saistīja tieši ar to, bet tās, kas nelietoja, liekos kilogramus skaidroja ar mazāku fizisku slodzi.

Arī manā praksē nav bijusi neviena paciente, kurai, sportojot un veselīgi ēdot, hormonālās kontracepcijas līdzekļi būtu radījuši svara pieaugumu. Taču dāmas, kuras ir mazkustīgas un negausīgi ēd, bieži vien svara pieaugumā vaino tieši kontracepciju.

Migrēna un libido samazināšanās

Savā praksē pacientēm, kuras lieto hormonālo kontracepciju, lielākoties esmu novērojusi trīs blakusparādības. Dažām hormonālā kontracepcija ir veicinājusi migrēnu un arī citas galvassāpes, ko izraisa hormonālās svārstības. Paretam kāda paciente ir atzīmējusi garastāvokļa svārstības, un tad esmu izrakstījusi citu kontracepcijas medikamentu, un tās ir mazinājušās vai pazudušas. Ja nepalīdz arī tas, problēmu var atrisināt, mainot kontracepcijas veidu.

Izmantojot kombinēto hormonālo kontracepciju, kas satur divus hormonus (estrogēnu un progesteronu), iespējama libido samazināšanās. To parasti novēroja hormonālo kontracepciju lieto ilgstoši -piecus gadus un vairāk. Kāpēc? Sievietes dzimumtieksme veidojas no brīvi cirkulējošiem vīrišķajiem hormoniem, bet kombinētā hormonālā kontracepcija palielina proteīnu līmeni, kas saista organismā vīrišķos hormonus, un līdz ar to var mazināties dzimumtieksme. Proti, iedzerot kombinēto hormonālo tableti, aknās palielinās dzimumhormonus saistošo globulīnu līmenis, kas samazina brīvā testosterona koncentrāciju organismā.Taču tas tā nav visām sievietēm.

Vēl dažas blaknes

• Asiņošana starp mēnešreizēm. Tā reizēm novērojama, sākot lietot hormonālo kontracepciju, un parasti beidzas mēneša, trīs mēnešu vai pusgada laikā. Ja asiņošana nemazinās, ārsts var nozīmēt citu hormonālo medikamentu.

• Jutīgas krūtis. Arī šī blakne dažkārt rodas, sākot lietot hormonālo kontracepciju, un lielākoties pāriet trīs mēnešu laikā.

• Paaugstināts asinsspiediens. Parasti, izrakstot hormonālo kontracepciju, sievietei tiek mērīts asinsspiediens, un, iespējams, - ja, lietojot šo kontracepciju, paaugstinās asinsspiediens, ārsts izrakstīs spiedienu pazeminošas zāles vai mainīs medikamentus vai kontracepcijas veidu.

Mīts vai patiesība?

Jā, runājot par hormonālās kontracepcijas blaknēm, nevajag jaukt mītus ar realitāti.

1. mīts

Hormonālā kontracepcija izraisa dziļo vēnu trombozi.

Tā ir patiesība. Šāda blakne bieži bija raksturīga vecās paaudzes medikamentiem ar lielām hormonu koncentrācijām. Jaunākās paaudzes medikamentiem tā ir daudzkārt zemāka. Visbiežāk dziļo vēnu tromboze ir saistīta ar iedzimtu trombofiliju, kas nozīmē pastiprinātu trombu veidošanos.Taču visādi citādi veselām sievietēm dziļo vēnu trombozes risks, lietojot moderno hormonālo kontracepciju, ir ārkārtīgi zems -vienai no 10 000 pacientēm. Augstākais trombozes risks ir, lietojot šos medikamentus pirmos trīs mēnešus, vēlāk tas mazinās.

2. mīts

Hormonālā kontracepcija atstāj ilgstošu ietekmi uz sievietes organismu un ietekmē auglību. Parasti savām pacientēm skaidroju, ka, aizmirstot iedzert vienu tableti, kontracepcijas efektivitāte samazinās no 96 uz apmēram 60 procentiem. Šis medikaments pilnībā tiek izvadīts no organisma 24 stundu laikā. Nākamajā ciklā sievietei atjaunojas ovulācija un viņa var palikt stāvoklī. Pētījumi liecina, ka grūtniecība iestājas gada laikā, pārtraucot lietot jebkuru kontracepciju, izņemot apmēram 13 procentiem pāru, kas ir neauglīgi.

3. mīts

Hormonālo kontracepciju nedrīkst lietot, ja ir vēnu varikoze. Nē, šīm sievietēm ir ļoti niecīgs palielināts dziļo vēnu trombozes risks, tāpēc hormonālās kontracepcijas līdzekļus drīkst droši izmantot.Tas atzīts arī starptautiskās medicīniskās rekomendācijās.

4. mīts

Organismu no hormonālās kontracepcijas vajag atpūtināt Tas nav nepieciešams.Tur-klāt jārēķinās, ka, pēc pārtraukuma uzsākot lietot kombinēto hormonālo kontracepciju, tomēr palielināsies dziļo vēnu trombozes risks. Kā jau sacīju, visaugstākais tas ir pirmajos trīs mēnešos, sākot lietot hormonālo kontracepciju, bet, lietojot ilgstoši, risks samazinās. Pierādīts, ka, lietojot estrogēnus saturošas tabletes, aknās palielinās enzīmu daudzums, kas veicina koagulāciju jeb asinsreci, un tā notiek, kamēr ķermenis nav adaptējies šim procesam.Tikmēr der atcerēties, ka dziļo vēnu trombozes profilakse ir kustības, šķidrums un kompresijas zeķes.

5. mīts

Hormonālā kontracepcija izraisa onkoloģiskās slimības. Tieši otrādi - sievietēm, kurām ir iedzimtas mutācijas gēnos BRCA, rekomendē lietot kombinēto hormonālo kontracepciju, lai samazinātu olnīcu vēža risku. Hormonālā kontracepcija bloķē ovulāciju, un - jo mazāk ovulāciju, jo mazāks olnīcu vēža risks. Ir pierādīts, ka, samazinoties ovulācijai, samazinās mutāciju skaits P53 gēnā, kas ir katram cilvēkam, un tādējādi mazinās arī olnīcu vēža risks.

Kā hormonālā kontracepcija ietekmē dzemdes vēža riskus? Dzemdes muskuļu slāņa vēzis sarkoma ir reti sastopams, un to kombinētā hormonālā kontracepcija neietekmē. Otrs ir endometrija jeb dzemdes iekšējā slāņa vēzis, kas veidojas no pārmērīgas sievišķo hormonu iedarbības. Kombinētā hormonālā kontracepcija uztur ļoti plānu endometrija iekšējo slāni, šādā veidā neļaujot tajā veidoties ļaundabīgām pārmaiņām. Savukārt, ja sieviete lieto progesteronu saturošas tabletes, implantus vai spirāles, endometrija slānis var sabiezēt un var veidoties endometrija hiperplāzija, kas var būt vienkārša vai atipiska, un no atipiskas endometrija hiperplāzijas mēdz veidoties vēzis.

Kolorektālā jeb resnās zarnas vēža risku hormonālā kontracepcija samazina. Daži pētījumi liecina, ka krūts vēža risku tā nedaudz palielina, bet citi pētījumi to neapstiprina. Vēl blakusparādību vidū tiek minēts labdabīgs aknu audzējs, kas sastopams ārkārtīgi reti. Runājot par kādu risku, jāsaprot, cik bieži tas sastopams, - ja šī blakne ir vienai sievietei no 100 tūkstošiem, par to nevajag satraukties.

6. mīts

Hormonālā kontracepcija ir celulīta iemesls. Medicīnā par celulītu sauc taukaudu strutainu iekaisumu, bet ne apelsīna miziņai līdzīgu ādu uz augšstilbiem un citās vietās. Šajā sakarībā celulīta piesaukšana patiesībā kalpo kā mārketinga līdzeklis, lai sievietēm ieteiktu dažādus krēmus.Īstenībā lielākajai daļai sieviešu tauki uz kājām klājas nevienmērīgi - pat tām kas nodarbojas ar fiziskajām aktivitātēm, un hormonālā kontracepcija te nav pie vainas.

Ko saka, cita, ārste

Ieguvumi lielāki par blaknēm

Dr. med. JANĀ ŽODŽIKA, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Ginekoloģijas klīnikas vadītāja, ginekoloģe Medicīnas centrā ARS, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore:

- Uzsākot lietot kombinēto hormonālo kontracepciju, sievietei var būt neregulāra smērēšanās, kas ar laiku pāriet. Dažkārt kļūst jutīgas krūtis. Reizēm sievietes sūdzas par mainīgu garastāvokli un libido samazināšanos. Retos gadījumos ir galvassāpes, ko var novērst, nozīmējot preparātu ar citu sastāvu.

Kombinētā hormonālā kontracepcija ir saistīta ar trombu veidošanās risku, taču jāatzīmē, ka tas galvenokārt skar sievietes, kurām ir arī citi riska faktori, piemēram, paaugstināts asinsspiediens, vecums virs 35 gadiem, smēķēšana. Jaunām veselām sievietēm šis risks būtiski nepalielinās.

Ja sieviete minētajā vecumā turpina smēķēt, ārsts izrakstīs progesterona preparātus, kuriem trombu veidošanās riska nav, toties, lietojot šos preparātus, mēdz būt neregulāras mēnešreizes. Salīdzinoši reti var būt jutīgas krūtis un mainīgs garastāvoklis.

Ieliekot hormonālo spirāli, vienmēr pacientes brīdinu, ka pirmajos mēnešos iespējama neregulāra ilgstoša smērēšanās, vēdera uzpūšanās, krūšu jutīgums un garastāvokļa traucējumi, bet vēlāk tādas blakusparā-dības ir ļoti reti.

Sievietes bieži satraucas, ka hormonālās kontracepcijas dēļ varētu palielināties svars, taču savā praksē to neesmu novērojusi.Tas ir mīts, kas nāk līdzi no kontracepcijas pirmsākumiem, kad parādījās pirmie medikamenti ar pavisam citu sastāvu un hormonu devām. Taču, runājot par hormonālās kontracepcijas blakusparādībām, noteikti jāpiemin arī būtisks ieguvums - neiestājas neplānota grūtniecība, samazinās mēnešreižu asiņošana un sāpes, kas saistītas ar menstruālo ciklu, mazasinības risks un funkcionālu cistu veidošanās iespēja.

BŪTISKAS nianses

• Ja tev ir liekais svars, rēķinies, ka hormonālās kontracepcijas tabletes var būt mazāk efektīvas.

• Ja tu lieto kādas citas zāles, noteikti pastāsti par to ginekologam, jo daudzi medikamenti var mazināt hormonālās kontracepcijas efektivitāti.

• Ja rodas blaknes, vienmēr pastāv iespēja piemeklēt citu medikamentu, kas tās nerada, vai arī nomainīt kontracepcijas veidu.

Kombinēto hormonālo kontracepciju tu NEDRĪKSTI lietot, ja:

• smēķē vairāk nekā vienu cigarešu paciņu dienā un tev ir vairāk nekā 35 gadi;

• ir slikti kontrolēts 1. tipa cukura diabēts vismaz 20 gadus;

• bijusi dziļo vēnu tromboze un trombembolija;

• bijis aknu audzējs vai hroniska aknu mazspēja;

• ir estrogēnatkarīgs audzējs - krūts vai endometrija vēzis;

• ir slikti kontrolēts asinsspiediens.

Manā ārstes praksē nav bijusi neviena paciente, kurai, sportojot un veselīgi ēdot, hormonālās kontracepcijas līdzekļi būtu radījuši svara pieaugumu.