img

Šogad papildināts valsts apmaksāto pakalpojumu klāsts

Foto: pexels.com

Lai gan iedzīvotājus joprojām kaitinās gaidīšanas rindu garums, valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu grozs 2024. gadā kļuvis nedaudz pilnāks.

Jauni izmeklējumi dienas stacionārā

No 1. janvāra pacienti dienas stacionārā varēs veikt valsts apmaksātu poligrāfiju, bet pacienti ar hronisku elpošanas nepietiekamību - transkutāno kapnogrāfiju. Poligrāfija ir izmeklējums, ko veic, lai atklātu dzīvībai bīstamus elpošanas traucējumus miega laikā. Ar ķermenim pievienotu sensoru tiek reģistrētas dažādas organisma funkcijas - elpošana, sirdsdarbība, skābekļa, bet nepieciešamības gadījumā arī ogļskābās gāzes līmenis asinīs. Šis izmeklējums ir svarīgs, piemēram, pacientiem ar obstruktīvu miega apnoju vai neiromuskulāriem traucējumiem.

Kapnogrāfija jeb ogļskābās gāzes (CO2) līmeņa noteikšana asinīs ir izmeklējums, kas ļauj izvērtēt elpošanas funkciju un agrīnā stadijā noteiktu elpošanas mazspēju. Tas ir svarīgi, lai uzsāktu valsts apmaksātu skābekļa terapiju mājas apstākļos. Skābekļa terapija ir ieelpotā gaisa bagātināšana ar skābekli no medicīniskas ierīces. Visbiežāk tā nepieciešama bronhiālās astmas, hroniski obstruktīvas plaušu slimības, hroniska bronhīta, pneimonijas, sirds un asinsvadu un onkoloģisko saslimšanu gadījumā, tuberkulozes pacientiem pēc Covid-19 pārsli-mošanas. Lai to saņemtu, pacientam nepieciešams speciālista - pneimonologa vai kardiologa - atzinums, kas balstīts uz izmeklējumiem, tostarp kapnogrāfiju. Atzinumā ārsts norāda gāzu sastāvu arteriālajās asinīs un nepieciešamā skābekļa plūsmu, kā arī terapijas ilgumu (stundas diennaktī).

Vakcinācija bērniem un grūtniecēm

Izmaiņas vakcinācijas noteikumos paredz, ka turpmāk par valsts budžeta līdzekļiem tiks nodrošināta vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju zēniem no 12 līdz 17 gadiem (ieskaitot) un pret garo klepu 14 gadus veciem pusaudžiem un grūtniecēm. Lai no šī gada to nodrošinātu pastāvīgi, ik gadu nepieciešami 973 128 eiro.

"Pasaulē katrs divdesmitais audzējs ir cilvēka papilomas vīrusa infekcijas izraisīts, savukārt vismaz 80% no visiem cilvēkiem vismaz reizi dzīvē inficējas ar šo vīrusu. Un nav iespējams paredzēt, kurš tiks galā ar infekciju pats un kuram laika gaitā attīstīsies audzējs," uzsver Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja asociētā profesore Dace Zavadska. Zināms, ka vīruss izraisa 99% dzemdes kakla, 95% anālā kanāla, vairāk nekā 70% mutes un rīkles dobuma, kā arī citu lokalizāciju ļaundabīgo audzēju, turklāt infekcijas ietekme ir vienāda abu dzimumu pārstāvjiem, vīriešiem vēža attīstības laiks ir īsāks un nav pieejams skrīnings, kas ļautu laikus atklāt onkoloģisku slimību. Dzimumneitrāla vakcinācija ir ļoti efektīvs vēža profilakses veids, ar kuru iespējams ātrāk nodrošināt pūļa imunitāti un samazināt saslimstību un mirstību ar vīrusa izraisītiem vēža veidiem kā sievietēm, tā arī vīriešiem. 2022. gadā par valsts līdzekļiem pret cilvēka papilomas vīrusu jau sāka vakcinēt zēnus no 12 līdz 14 gadu vecumam. Slimību profilakses un kontroles centra dati par imunizācijas līmeni šajā gadā liecina, ka no mērķgrupas - 10 661 atbilstoša vecuma zēniem - pirmo vakcīnas devu saņēma aptuveni puse jeb 5391, bet otro - 1257.

Savukārt uzsāktā grūtnieču vakcinācija pret garo klepu ir būtiska zīdaiņu saslimstības un mirstības mazināšanai, kuriem slimība mēdz noritēt ļoti smagi. Papildu vakcīna pusaudžu vecumā nepieciešama garā klepus gadījumu skaita pieauguma dēļ. Šādu balstvakcīnu pret garo klepu no astoņu līdz 17 gadu vecumam saņem lielākā daļa Eiropas valstu pusaudžu.

Grozījumi Vakcinācijas noteikumos arī iekļauj Covid-19 poti rutīnas vakcinācijā, kā arī precizē vakcinācijas atteikuma procedūru, paredzot šim nolūkam izmantot speciālu veidlapu.

E-veselībā vairāk datu

Turpmāk ikvienai ārstniecības iestādei un ģimenes ārsta praksei informācija par vakcināciju - gan valsts apmaksāto, gan maksas, kas veikta no 1. janvāra -, obligāti jāievada valsts e-veselības sistēmā (līdz šim tikai par Covid-19 un gripas vakcīnām). Iepriekšējo gadu vakcinācijas datu ievade sistēmā ir brīvprātīga. Tas nodrošinās vakcinācijas datu uzkrāšanu vienuviet, atvieglojot darbu mediķiem, bet iedzīvotājiem ļaus apskatīties, kādas vakcīnas saņēmuši paši un viņu nepilngadīgie bērni vai aizbilstamie, vai nav pienācis laiks revakcinācijai, kā arī iegūt izziņu, piemēram, iesniegšanai bērna izglītības iestādei vai ceļošanai.

Pakāpeniski uzkrājoties vakcinācijas datiem, nepieciešamības gadījumā ārsti varēs ātri uzzināt pacienta imunizācijas stāvokli, piemēram, ja pacients ievests slimnīcā pēc negadījuma un jānoskaidro, vai viņš ir vakcinēts pret stingruma krampjiem.

Šo datu digitalizācija Slimību profilakses un kontroles centram ļaus uzraudzīt vakcīnu izlietojumu, vakcinācijas aptveri un veikt visu vakcīnu krājumu pārraudzību. Apkopojot informāciju par izlietotajām un norakstītajām vakcīnām, varēs spriest par vakcīnu reālajiem atlikumiem, kas īpaši būtiski ir sezonālās gripas vakcīnu apjoma plānošanai. No šī gada e-veselības portālā pieejami arī veikto laboratorisko izmeklējumu rezultāti, neatkarīgi no tā, vai izmeklējumi apmaksāti no valsts, pacienta vai apdrošināšanas kompānijas līdzekļiem. Tas mazinās nepamatotu atkārtotu izmeklējumu veikšanu. Tāpat būs iespēja elektroniski sagatavot atzinumu tehnisko palīglīdzekļu saņemšanai. Lai ārstniecības iestādes sagatavotos izmaiņām, šī prasība kā obligāta tiek noteikta tikai ar 2025. gada 1. janvāri.

Kad medicīna ir bezspēcīga

Šogad no valsts budžeta līdzekļiem tiek nodrošināti paliatīvās aprūpes mobilās komandas pakalpojumi pacienta dzīvesvietā. Tie ietver kā veselības aprūpes, tā sociālās aprūpes un psihosociālās rehabilitācijas pakalpojumus (hospisa aprūpe, psiholoģiskais, sociālais un garīgais atbalsts, kā arī atbalsts pacienta piederīgajiem un citām personām sērošanas periodā pēc tuvinieka zaudējuma).

Pakalpojumu var saņemt pacienti, kuri saņēmuši IV vai V līmeņa ārstniecības iestādes ārstu konsīlija lēmumu par paliatīvo aprūpi dzīvesvietā, kurā pacientam piešķirts paliatīvā pacienta statuss, bet prognozētā dzīvildze nepārsniedz sešus mēnešus. Izņēmums - pacienti, kuri ir bērnu paliatīvās aprūpes kabineta uzskaitē un jau saņem Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības vai citus paliatīvās aprūpes pakalpojumus savā dzīvesvietā. Uz konsīliju pacientu var nosūtīt ģimenes ārsts un ārsts speciālists. Ja pacients atrodas stacionārā, tad konsīliju organizē ārstniecības iestāde.

Pēc konsīlija slēdziena saņemšanas ģimenes ārsts vai speciālists, kurš nosūtīja pacientu uz konsīliju, piesaka pacientu koordinatoram, kas nodrošina paliatīvās aprūpes pakalpojumu attiecīgajā reģionā.

Ambulatori pakalpojuma sniegšana tiek uzsākta ne vēlāk kā diennakts laikā no brīža, kad pacients pieteikts pakalpojuma saņemšanai. Ja pieteikšanas brīdī pacients vēl atrodas slimnīcā, tad diennakts laikā pēc izrakstīšanās. Pacientiem, kuri saņem paliatīvās aprūpes pakalpojumus stacionārajā ārstniecības iestādē vai mājās, pacienta līdzmaksājums nav jāveic.

Paliatīvā aprūpe dzīvesvietā

• Veselības aprūpe: ārsta konsultācijas, arī attālinātas, ārsta palīga vai medicīnas māsas pakalpojumi, medikamentu ievadīšana, pēcoperācijas brūču, izgulējumu, trofisko čūlu aprūpe, stomu, porta katetra aprūpe, analīžu ievākšana un nogādāšana laboratorijā, elektrokardiogrāfijas veikšana; vakcinācija, fizioterapeita, ergoterapeita un uztura speciālista pakalpojumi, klīniskā un veselības psihologa vai konsultatīvā psihologa konsultācijas; nepieciešamības gadījumā tiek organizētas plānveida vizītes stacionāros, speciālistu konsultācijas, diagnostiskie izmeklējumi, nogādājot pacientu turp ar specializēto transportu.

• Sociālās aprūpe un psihosociālā rehabilitācija: klīniskā un veselības psihologa vai konsultatīvā psihologa konsultācijas, sociālā darbinieka, kapelāna un sociālā aprūpētāja pakalpojumi, tajā skaitā pacienta pamatvajadzību (fiziskās aprūpes, higiēnas, ikdienas mājas darbu) nodrošināšana, tehnisko palīglīdzekļu piegāde, uzstādīšana un lietošanas apmācība.

• Pakalpojumu sniedzēju saraksts un kontakti atrodami Nacionālā Veselības dienesta tīmekļa vietnē.

• Valsts šī pakalpojuma sniegšanai atvēlējusi 6,8 miljonus eiro. Plānots, ka to šogad saņems 2842 pacienti.

Avots: LETA