img

Pēteris Apinis: 7. APRĪLIS – PASAULES VESELĪBAS DIENA UN PVO 75 GADADIENA

Starptautiski Pasaules veselības diena tiek atzīmēta 7. aprīlī. Dažādās valstīs veselības dienas tiek svinētas arī citos datumos, bijušās Padomju savienības telpā līdz joprojām populārākā ir medicīnas darbinieku diena, kas tiek atzīmēta jūnija trešajā svētdienā. Starptautiski svinamas ir arī citas veselībai veltītas dienas – 23. janvārī tiek atzīmēta integrētās veselības diena, 20. martā – mutes veselības diena, 28. aprīlī – darba veselības un drošības diena, 2. oktobrī – bērnu veselības diena, 10. oktobrī – garīgās veselības diena, 16. novembrī – lauku iedzīvotāju veselības diena, 12. decembrī – universālās veselības aprūpes pārklājuma diena.  Un tomēr – diena, kurā visa pasaule pieklājīgi godā veselības darbiniekus, un veselības jomu – vai tā būtu profilakse, ārstniecība, rehabilitācija, farmācija vai jebkāda cita veselības aprūpes sadaļa – šī diena ir 7. aprīlis. Un 7. aprīlis jau arī tādēļ ir svinams un godājams, ka parasti iezīmē būtisko virzienu globālajā veselības jomā – šogad virzība saucas „veselību visiem”. Tā ir norāde uz divām būtiskām jomām:

1. Valstu vadību (arī Latvijas valdības) nepiedodamo ignoranci attiecībā uz primāro aprūpi un ģimenes ārstu dienestu.

2. Pasaulē pieaugošo nevienlīdzību veselības pakalpojumu saņemšanā, kad jauns saņem labāku veselības aprūpi nekā vecs, bagāts – labāku nekā nabags, pilsētnieks – labāku nekā laucinieks, izglītots – labāku nekā nemācīts utt. Un Latvijā tas ir tieši tā – iedzīvotāju iespējas saņemt veselības pakalpojumu nereti nosaka maciņa biezums, pazīšanās un dzīves vieta.

Pasaules veselības dienu organizē Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Pasaules Veselības organizācija tika dibināta 1948. gada 7. aprīlī, kad pasaules valstis apvienojās lai veicinātu veselību, nodrošinātu pasaules drošību un kalpotu neaizsargātajiem – lai ikviens un visur varētu sasniegt visaugstāko veselības un labklājības līmeni.Interesanti, ka PVO dibināšanā liela nozīme bija globālo reliģiju līderiem, jo visas lielākās pasaules reliģijas uzsver veselīga ķermeņa un prāta uzturēšanas nozīmi, kas ir arī daudzu lokālo medicīnas skolu un to praktizētāju pamatprincipu pamatā.

Pasaules Veselības diena vienlaikus ir arī PVO dzimšanas diena. Šogad – 75. dzimšanas diena. PVO ir pieredzējusi, stabila un nozīmīga organizācija, bet savas dzimšanas dienas atzīmēšanu izmanto, lai atgādinātu cilvēkiem, ka veselība un veselības aprūpes pieejamība ir cilvēktiesības. Lai atzīmētu 7. aprīli Pasaules Veselības organizācija rīko pasākumus un aktivitātes visā pasaulē un reģionālā līmenī.

Pasaules Veselības organizācijas 75. gadadiena ir iespēja atskatīties uz panākumiem sabiedrības veselības jomā, kas pēdējo septiņu desmitgažu laikā ir uzlabojuši dzīves kvalitāti visas planētas iedzīvotājiem. Nedaudz ieskatoties PVO vēsturē, tā būtu rakstāma šādi – 1945. gada decembrī Brazīlija un Ķīna (pašreizējās Taivānas valdības priekštece) ANO ierosināja izveidot globālu veselības aizsardzības organizāciju, kas būtu pilnīgi brīva no jebkādas valdības kontroles. Arī Apvienoto Nāciju organizācijai bija nepieciešama starptautiska struktūra, kas nodarbotos ar veselības jautājumiem un būtu neatkarīga no jebkuras valdības. 

Jau 1946. gada jūlijā tika ratificēta Pasaules Veselības organizācijas konstitūcija, bet ar 1948. gada 7. aprīli šī PVO konstitūcija stājās spēkā, tās izveidē bija piedalījušās 61 valsts.

PVO tika radīta un tai tika iedota rūpe – risināt sabiedrības veselības un higiēnas jautājumus, kā arī sniegt medicīnisko palīdzību pasaules mērogā visām valstīm, kurām tā bija nepieciešama.

Pasaules Veselības dienu 7. aprīlī gan svin tikai kopš 1950. gada, kad bija ne tikai apjausts, bet arī saprasts, ka PVO ir dzīvotspējīgs projekts (1949. gadā veselības diena tika atzīmēta 22. jūlijā). Tēmas Pasaules Veselības dienai ir dažādas, laikmetam un gadam atbilstošas, nu piemēram – 1998. gadā tika akcentētas rūpes par mātes veselību, 2003. gadā – rūpes par bērniem draudzīgu un veselīgu vidi, 2017. gadā – depresija, bet 2020. gadā – atbalsts vecmātēm un medicīnas māsām.

Lielākoties Pasaules veselības dienai izvēlētā tēma ir bijusi efektīva, palielinājusi sabiedrības informētību un izglītošanu, līdzējusi novērst veselības aprūpes problēmas, mudinājusi cilvēkus saudzēt savu veselību, sportot, lietot izrakstītos medikamentus, vakcinēties etc. Noticiet – Pasaules veselības diena ir tiešām svarīga diena, pat ja Latvijas valdība un Veselības ministrija par to nav informētas.

 

VESELĪBA VISIEM (Universal Health Coverage) UN PRIMĀRĀ APRŪPE

 

Nedaudz mēģināšu iztulkot – ko īsti nozīmē „veselība visiem”. Šā gada pasaules veselības dienas galvenais mērķis ir panākt, lai universālā veselības aprūpe (Universal Health Coverage) kļūtu par realitāti ikvienam, proti, lai ikvienam būtu taisnīga piekļuve nepieciešamajām ārstniecības metodēm. Universālā veselības aprūpe nozīmē, ka visi cilvēki – neatkarīgi no vecuma, sociālekonomiskās situācijas, rases vai dzimuma, saņem aprūpi, kas nepieciešama veselīgas dzīves uzturēšanai. Laba veselība ir jānodrošina iespējami vienlīdzīgi, jo tā ir viena no pamattiesībām. ANO ir norādījusi, ka jaunattīstības valstu sievietes un bērni ir galvenais šo pārmaiņu mērķis, un uzsvars tiek likts uz lauku teritorijām. Latvijā „veselība visiem” nozīmē valdībai uzņemties iniciatīvu un sākt sarunu par veselību un veselības aprūpi valstij kopumā ar uzsvaru uz primāro veselības aprūpi lauku rajonos.

„Veselība visiem” paredz sabiedrību, kurā visiem cilvēkiem būtu iespējami laba veselība un viņi varētu dzīvot laimīgu dzīvi mierīgā, pārtikušā un ilgtspējīgā vidē. Kā jau teicu – tiesības uz veselību ir globālas cilvēka pamattiesības. Ikvienam cilvēkam ir jābūt pieejamai veselības aprūpei, kad tā ir nepieciešama un – bez nomācoša finansiāla sloga.

Jāteic, ka Latvijas veselības aprūpe ir ar problēmām (atkārtošos – lielākā ir valsts vājais atbalsts ģimenes medicīnai un primārai veselības aprūpei), tomēr trīsdesmit procentiem pasaules iedzīvotāju vispār nav pieejama pamata veselības aprūpe, bet 200 miljonii cilvēku uz zemeslodes saskaras ar tādām veselības aprūpes izmaksām, kas ir katastrofālas attiecībā pret viņu ienākumiem.

No šāda skatpunkta Latvijas veselības aprūpe globāli tiek skaitīta pie labākajām.

Universālā veselības aprūpe (pārklājums) ir mērķis, kas nodrošinātu finansiālu drošību un piekļuvi kvalitatīviem pakalpojumiem, palīdzētu cilvēkiem izkļūt no nabadzības, veicinātu ģimenes un sabiedrības labklājību, aizsargātu pret ārkārtas situācijām sabiedrības veselības jomā.

Lai veselības aprūpe visiem kļūtu par realitāti, mums ir vajadzīgi (un valsts varai par to jātur rūpi):

1. Iedzīvotāji (pacienti, veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēji), kam ir pieejami augstas kvalitātes veselības aprūpes pakalpojumi, lai viņi varētu rūpēties par savu un savu ģimeņu veselību.

2. Kvalificēti, ieinteresēti, adekvāti izglītoti un apmaksāti veselības aprūpes darbinieki, kas nodrošina kvalitatīvu, uz cilvēkiem vērstu aprūpi.

3. Valstsvīri (valstssievas) – politikas veidotāji, kas vēlas, grib un ir apņēmušies ieguldīt līdzekļus un resursus vispārējā veselības aprūpē s, un kaut nedaudz saprot sabiedrības veselību.

Pasaules Veselības diena un PVO gadadiena ir iespēja domāt, pētīt, diskutēt un motivēt, lai risinātu šodienas un rītdienas veselības problēmas. PVO definē, ka veselība ir pilnīgas garīgās, emocionālās un sociālās labklājības stāvoklis, nevis tikai slimības vai invaliditātes neesamība. Vairākas valstis ir iekļāvušas šāda veida tiesības uz veselību savā konstitūcijā, un arī Latvijas satversme mums garantē zināmas tiesības saņemt atbalstu veselības saglabāšanā: „111. Valsts aizsargā cilvēku veselību un garantē ikvienam medicīniskās palīdzības minimumu”, tiesa, daļa no PVO veselības definīcijas būtu iekļaujama šajā Latvijas Satversmes pantā.

Un tomēr „veselība visiem” nozīmē ne tikai valsts un politiķu rūpes par veselības jomu un veselības finansējumu, bet arī visu iedzīvotāju rūpēm par savu veselību, un tas nozīmē.

 

 

MANS AICINĀJUMS UN SKAIDOJUMS KATRAM LATVIJAS IEDZĪVOTĀJAM

(būtu labi ar šo aicinājumu iepazīstināt arī skolotājas un skolasbērnus):

1. Rūpējies par zemeslodi, nepiesārņo to. Citas planētas tev nav!

2. Nesmēķē! Neļauj nevienam smēķēt tavā klātbūtnē! Neļauj smēķēt bērna klātbūtnē un jebkādā veidā nodot bērnam cigareti un citus tabakas izstrādājumus!

3. Celies, kusties, dzīvo! Piecas reizes nedēļā vismaz pusstundu trenējies! Sporto jebkurā vecumā, sacenties! Bērniem jāsporto katru dienu. Māci bērniem drošību uz ūdens!

4. Mācies – izglītība nozīmē veselības lietpratību, ilgu mūžu un labu veselību!

5. Samazini sadzīves ķīmijas izmantošanu savā apkārtnē! Neļauj sadzīves ķīmijai nonākt atklātās ūdenskrātuvēs!

6. Ēd gudri! Izvairies no transtaukiem! Lieto saknes un dārzeņus, samazini sāls, cukura un konservantu saturu savā uzturā!

7. Nedzer alkoholu tik daudz, cik spēj! Nekad nedod alkoholu bērniem!

8. Cīnies pret narkotiku un psihotropo vielu lietošanu! Nekad nelieto narkotikas un nezināmas vielas smēķējot, šņaucot un tablešu veidā!

9. Rūpējies par veselīgu psihosomatisko vidi valstī, sadzīvē, darbā, skolā un ģimenē!

10. Mīli sevi, rūpējies par savu veselību ar profesionāļu atbalstu!

11. Izvairies no traumām un sargā citus! Sargā bērnus no pārkaršanas, nosalšanas, kritieniem, slīkšanas!

12. Tici savam ārstam! Zāles palīdz tikai tad, ja tās lieto. Esi līdzestīgs ārsta ieteiktajām dzīvesveida izmaiņām un nozīmētai ārstniecībai! Nepakļaujies šarlatānu, nekompetentu cilvēku, uzturbagātinātāju biznesa un reklāmas mārketinga speciālistu uzspiestam viedoklim.