img

Pusaudžu mācību stundas skolās varētu sākties vēlāk – ap pulksten 9, iesaka ārste

Avots: https://jauns.lv/raksts/zinas/575894-pusaudzu-macibu-stundas-skolas-varetu-sakties-velak-ap-pulksten-9-iesaka-arste

Ir pierādīts: ja pusaudžiem mācību stundas skolā sākas nedaudz vēlāk, tad uzlabojas viņu sekmes, pašsajūta un mazinās kavējumu skaits. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Epilepsijas un miega medicīnas centra miega speciāliste - pediatre Marta Celmiņa intervijā portālam Jauns.lv sacīja, ka būtu labi, ja pusaudžu mācību stundas sāktos vismaz pulksten 9, nevis 7.30 vai 8.00, kā tas ir patlaban.

Viņa nesen lasījusi, ka kādā rajonā pusaudžu mācību stundu sākumu pārceļ uz agrāku laiku, lai gan pētījumi pierāda, ka kopumā sistēmiski būtu nepieciešams pusaudžu mācību stundu sākuma laiku noteikt vēlāk. 

Sākot mācības vēlāk, uzlabojas gan skolēnu sekmes, gan pašsajūta 

“Ir neskaitāmi pētījumi, kas pierādījuši: ja skola sākas nedaudz vēlāk un ir piemērota bērnu vecumposmam un tā attīstības īpatnībām, tad bērniem uzlabojas gan sekmes, gan pašsajūta, gan samazinās kavējumu daudzums. 

Ja skola sāktos pulksten 9, tas jau būtu liels solis,” Celmiņa teica un piebilda, ka runa ir par nedaudz vēlāku mācību sākuma laiku. Noteikti nav rekomendāciju, ka pusaudžu mācības vajadzētu sākt daudz vēlāk – ap pusdienlaiku. 

Pulksten 7.30 pusaudžiem ir grūti skriet, dziedāt un domāt 

“Bet, ja tagad daļa skolu sākas pat pulksten 8… Atceros, ka man skola sākās jau pulksten 7.30.” Ļoti slikti, ja skolēniem ir 0.stunda, kurā mēdz būt koris vai sports. “Man kādreiz 0.stunda bija sports. Man liekas, ka tā sākās pulksten 7.30,” pediatre atminējās. 

Ir jautājums, cik kvalitatīvi pulksten 7.30 pusaudži ir spējīgi sportot, dziedāt un domāt? Un cikos viņiem ir jāceļas, lai jau pulksten 7.30 būtu gatavi pirmajai mācību stundai? Visticamāk, tad celšanās notiek jau ap pulksten 6. 

Konkrēts pētījums Lielbritānijā 

“Skolas sākuma laiki tiešām netiek piemēroti pusaudžu vecumposma īpatnībām. Ir pētījums, ka kādā Lielbritānijas skolā mācību sākuma laiku pārcēla vēlāk. Iepriekš šī skola bija zem vidējā līmeņa audzēkņu sekmju ziņā, bet virs vidējā līmeņa skolas kavējumu ziņā. 

Tad skola pārcēla mācību sākumu uz vēlāku laiku. Jau pirmajā gadā tika novēroti uzlabojumi. Skolēnu sekmes pakāpās virs vidējā līmeņa, bet stundu kavējumu skaits nokritās zem vidējā līmeņa. Nākamajā gadā rezultāti uzlabojās vēl vairāk. 

Bet trešajā gadā skola atkal pārgāja uz tipisko agro mācību sākumu. Tad kopējie rezultāti sāka pasliktināties. 

Ir ļoti daudz pētījumu par šo tēmu 

Šis nav jauns pētījums, par šo ar miegu saistītā sabiedrībā runā jau diezgan sen. Pētījumu šajā jomā ir ļoti daudz,” speciāliste teica. 

Pētījumos un rekomendācijās ir runa par to, ka pusaudžu skolas sākuma laiku vajadzētu pārcelt par aptuveni stundu, nevis mācības sāk daudz vēlāk – ap pusdienas laiku. 

Daudziem pusaudžiem ir miega traucējumi 

Tā kā mācību gada laikā vairumam bērnu skola sākas ļoti agri, tad bieži vien pieaugušie saka, lai pusaudži iet gulēt agrāk, jo tad varēs vieglāk piecelties no rītiem. “Bet tas īsti tā nestrādā!”

Ārste paskaidroja, ka lielai daļai pusaudžu ir dažādi miega traucējumi. Ir ļoti daudz faktoru, kas saistīti ar pusaudžu vēlo aizmigšanu. Runa nav tikai par pārmērīgu viedierīču lietošanu. 

“Viens no faktoriem ir iekšējā pulksteņa darbības traucējumi. Pusaudži mēdz pāriet uz atlikto miega fāzi. Tas nozīmē, ka viņiem dabiskais gulētiešanas laiks ir vēlāks [nekā pieaugušajiem]. Viņiem melatonīns, kas pieaugušajiem izdalās tad, kad iestājas tumsa – ap pulksten 20 vai 21, un kas liek justies izteikti miegainiem, izdalās vēlāk naktī. 

Parasti pusaudžu dienas ir ļoti piepildītas 

Otrkārt, ir jāņem vērā hormonālās izmaiņas. Īpaši meitenēm var būt grūtāk aizmigt. 

Treškārt, pusaudžiem ir ļoti daudz dažādu nodarbību. Ir skola, pulciņi. Daudz jauniešu atnāk pēc pulciņiem pavēlu, un tad viņiem jāpilda mājasdarbi. Ir pilnīgi saprotami, ka pēc mājasdarbu pildīšanas viņiem gribas padarīt savas lieta, piemēram, patusēt, parunāties ar draugiem. 

Pusaudžu vecumā arī mazinās vecāku kontrole. Vecāki var pateikt kaut ko, bet pusaudži mēdz darīt citas lietas. 

Pusaudžiem ir arī daudz dažādu domu, stress, trauksme, depresija. Viņi vakaros mēdz domāt par visādām lietām. Tas viss savijas kopā,” ārste skaidroja. 

Jādomā par miega higiēnu 

Lai mazinātu pusaudžu miega traucējumus un sakārtotu viņu dienas ritmu, parasti jāuzlabo miega higiēna, nevis jādzer stipras miega zāles. 

Piemēram, vakaros jāpārtrauc darīt dažādas aktivizējošas darbības, tostarp nevajadzētu skatīties “TikTok” video vai interesantus seriālus. 

Plašāk par pusaudžu miega traucējumiem portālā Jauns.lv varēsiet izlasīt jau tuvākajā laikā. 

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mājas lapā www.veselapasaule.lv pieejama plaša informācija par bērnu veselību, tostarp miegu un tā traucējumiem.