img

“No olas nevajag baidīties, olu drīkst ēst!” Uztura speciālistes padomi Lieldienu olu ēdājiem

Avots: https://www.la.lv/no-olas-nevajag-baidities-olu-drikst-est-uztura-specialistes-padomi-lieldienu-olu-edajiem

Ir pienākušas Lieldienas, un, kā jau ierasts, neatņemama svētku sastāvdaļa ir olas. Vai jāievēro kādi ierobežojumi, kas saistīti ar olu ēšanu? Vai olu var ēst, ja tās baltumā iesūkusies olu krāsa? Portāls LA.LV sazinājās ar Anitu Baumani, sertificētu uztura speciālisti “Veselības centru apvienībā” un sertificētu sporta speciālisti Siguldas Sporta centrā, lai noskaidrotu atbildes uz šiem un citiem jautājumiem.

Vai ir kādi ierobežojumi, kas attiecas uz olu ēšanu? 

Jāatceras, ka olas dzeltenumā ir holesterīns, savukārt olbaltums ir pilnvērtīgs olbaltumvielu avots. Ievērojot mērenību, olas ir droši iekļaujamas ikdienas uzturā – vidēji no 7 līdz 10 olām nedēļā. Tās ieteicams ēst kopā ar dārzeņiem, jo tādējādi  uzņemam šķiedrvielas, kuras atbild par regulāru vēdera izeju, palīdz kontrolēt holesterīnu un cukura līmeni asinīs. Arī rudzu vai tumšā maize ir laba izvēle, ko ēst kopā ar olām.

 

Lūk, tabula, kurā atainota vistu, paipalu, zosu un pīļu olu uzturvērtība.

 

 

 

Labāk, protams, olu krāsošanai izvēlēties tradicionālas metodes, piemēram, krāsot olas sīpolu mizās, zaļajā tējā vai kurkumā, jo krāsvielas ir ātrais variants.

 

Lieldienās olas drīkst apēst vairāk nekā ikdienā, taču vienlaikus ieteicams padomāt par citiem produktiem, ar ko kopā olas tiek uzņemtas.

Ja garšo cepta ola, var ēst ceptu, ja garšo vārīta, var ēst vārītu, ja garšo omlete, var ēst omleti, ja garšo kultenis, var ēst kulteni. Galvenais nepārcept produktu un necept to lielā tauku daudzumā.