img

Kāpēc ķīniešu gudrību par pēdu pašmasāžu noteikti vajadzētu ņemt vērā arī pārējiem? Skaidro ciguna pamatlicējs Latvijā

Avots: https://jauns.lv/raksts/par-veselibu/561539-kapec-kiniesu-gudribu-par-pedu-pasmasazu-noteikti-vajadzetu-nemt-vera-ari-parejiem-skaidro-ciguna-pamatlicejs-latvija

Lūk, vienkārši un efektīvi veidi, kā izvingrināt pēdas un uzlabot pašsajūtu kopumā. Stāsta Dr. Igors Kudrjacevs, ārsts homeopāts, medicīnas ciguna pamatlicējs Latvijā.

Siltas un stipras kājas

No ķīniešu medicīnas viedokļa kājas ir ķermeņa iņ puse, proti, lejasdaļa, un tieši caur kājām ķermenī vairāk tiek iekšā aukstums, kas pasliktina asinsriti un enerģijas plūsmu. Tāpēc jārūpējas, lai kājas būtu siltas un spēcīgas. Tāpat ķīnieši uzskata, ka arī novecošana sākas no kājām, – svarīgi ir trenēt kāju muskuļus, masēt pēdas un stimulēt aktīvos refleksogēnos punktus tajās.

Bieži vien, īpaši vecākiem cilvēkiem, kājas salst pat siltā istabā un vasarā – kājās ir vājāka arteriālā apasiņošana, kas var būt saistīta, piemēram, ar aterosklerozes radītām izmaiņām vai diabēta izraisītu šķietamu kāju salšanas sajūtu (to rada nervu sistēmas disfunkcija, jo objektīvi kājas ir siltas), kas arī saistīta ar apakšstilbu artēriju pārkaļķošanos.

Taču pārmērīgi un bieži mākslīgi sildīt kājas (elektriskie sildzābaki, termofori utt.) nevajag, tas var negatīvi ietekmēt venozo asinsrites un limfātisko sistēmu – kājās var rasties smaguma sajūta, tās var piepampt un ar laiku pat radīt vēnu mazspējas attīstību. Akcentu ieteicams likt uz izkustēšanos, pastaigām, lai uzlabotu asinsriti, – ja staigāt ir grūti, vajadzētu vismaz pamainīt pozas, vairākas reizes dienā noguļoties horizontālā stāvoklī un, vēlams, saceļot kājas slīpi augšup, kas uzlabos venozo asinsriti un samazinās tūsku un smaguma sajūtu. Vēl – par asinsriti pēdās un kājās atbild arī krusta kauls. Ja to kārtīgi izmasē (tā, ka karsts!), labāk būs arī kāju veselībai.

Dodieties analizējošā pastaigā

Svarīgi ir sazemēties – pastaigāt basām kājām, kas veicina negatīvo enerģiju aiziešanu prom no ķermeņa, kā arī pozitīvās enerģijas uzņemšanu no zemes. Pēdas ir, varētu pat teikt, intuitīvi jutīgas – lēni un apzināti staigājot, var sajust, kur labāk gribas likt kāju un kura vieta dod spēku. Jā, arī mājās ir savas spēka vietas, kurās gribas pastāvēt, pasēdēt, uzturēties. Citā dienā šīs vietas var mainīties, jo planēta ir dzīva un enerģija mainās, tāpēc ir vērts ik dienas apzināti pastaigāt (kaut pa istabām), lai ļautu pēdām atrast pozitīvi uzlādējošās vietas.

Stāvot vienkārši var iztēloties, ka zemes enerģija ienāk mūsos caur pēdām, – svarīgi ir sajust, vai tiešām visa pēda un visi pirksti ir pie zemes. Arī ejot ir būtiski apzināti piedomāt, lai katrā solī zemei pieskaras visa pēda – sākumā papēdis, bet svars vēl uz otras kājas, tad pēdas mala un pirksti, un vienlaikus jau notiek svara pārnese uz priekšā esošo kāju… Dodoties šādās apzinātās pastaigās, ar laiku var sevī uztrenēt veselīgas piesardzības īpašību ne tikai fiziski, bet arī garīgi.

Aktīvie refleksogēnie punkti pēdās

Uz pēdām ir ļoti daudz aktīvo refleksogēno punktu – izsenis tie cilvēkam palīdzēja visu sajust, staigājot basām kājām, bet mūsdienās ieteicams veikt pēdu pašmasāžu, vingrinājumus un stājas treniņus – regulāri, ikdienā.

Ja cilvēkam nav zināšanu, kur atrodas konkrēti punkti un kurš punkts par kuru orgānu atbild, tas nekas – iztaustot pašam ar roku īkšķiem pēdas, šāda izmasēšana jau vien būs laba, jo noņems sasprindzinājumu no pleciem un galvas un uzlabos miegu. Bet, ja masējot atrodas kāds jutīgāks, pat sāpīgs punkts, tas jāpamasē pulksteņrādītāja virzienā vai pretēji – masāža pret pulksteni atslābinās un nomierinās lieko, uzkrājušos enerģiju, savukārt masāža pa pulksteni palīdzēs enerģiju atjaunot, stimulēs. To, uz kuru pusi punktu masēt, priekšā pateiks sajūta – kurā virzienā kļūst patīkamāk, tajā arī jāmasē.

Aukstums un siltums – kontrastduša

Pret pastāvīgu kāju salšanu var palīdzēt auksts ūdens vai kontrastduša. Nostājas dušā vai vannā un pāris sekundes uz kājām laiž aukstu dušu, tad siltu, tad atkal aukstu utt. Procedūru atkārtojot regulāri, var labi norūdīties, jo organisms iemācās izstrādāt siltuma aizsardzību, turklāt temperatūru kontrasts labi trenē arī asinsvadus.

Vingrinājums “108 šāvieni”

Šo vingrojumu var izpildīt gan guļus uz muguras, gan stāvus, vienlaikus ar roku un kāju pirkstiem. Ja spēj izpildīt stāvus, būs vēl efektīvāk, jo starp daudzajiem aktīvajiem punktiem uz pēdām ir arī tā dēvētais nieru punkts jeb “burbuļojošais avots”, caur kuru organismā ienāk zemes enerģija un caur kuru varam uzlādēties (starp citu, šo punktu var ļoti stipri masēt pret pulksteni, ja ir paaugstināts asinsspiediens). Stāvus izpildot vingrinājumu, minētais punkts pats “masēsies” pret zemi un organismā veicinās labāku enerģijas plūsmu – negatīvo ārā, pozitīvo iekšā.

Tātad – nostājas brīvi, rokas izstiepj sev taisni priekšā. Ieelpojot savelk pirkstus dūrē un kāju pirkstus arī virzienā uz iekšu, izelpojot strauji izšauj pirkstus uz priekšu. Atkārto 108 reizes – tas ir ķīniešu izpētīts optimālais reižu skaits, jo mazāk nav tik efektīvi, bet vairāk vienkārši nevajag.

Ļoti svarīgi! Rokām jābūt taisnām – ja grūti noturēt tās sev priekšā, var izstiept sānis vai pat turēt nolaistas gar sāniem, galvenais – nevajag locīt elkonī!

Pamēģiniet pēdu pašmasāžu!No rīta pēc pamošanās ir labi pēdas pamasēt, ar roku paberzējot tās no pirkstu galiem līdz papēžiem. Turpu šurpu, uz augšu, uz leju, bet ne mazāk kā 81 reizi – tā uzsver ķīnieši. Pamēģiniet, tas aizņems mazāk nekā minūti, bet pēdās būs jūtams siltums. Vēl ķīnieši iesaka vispirms izmasēt kreiso pēdu, pēc tam labo, jo caur kreiso pēdu mēs vispirms aktivizējam labo smadzeņu puslodi, kas atbild par emocionālo un fizisko stāvokli, bet caur labo pēdu – loģisko kreiso smadzeņu puslodi. Un no rīta ir vērts vispirms pastimulēt emocionālo, uzlabot omu. Šādu masāžu var veikt ne tikai no rīta, bet atkārtot vairākas reizes dienā, tā uzmundrinās un atjaunos darbaspējas.Guļot uz muguras ar vardītes pozā izplestām kājām, var ērti pamasēt pēdu pret pēdu, vienlaikus masējot arī plaukstu pret plaukstu. Šādi sanāks vērtīga un uzmundrinoša masāža, jo gan uz pēdām, gan plaukstām ir daudz bioloģiski aktīvu punktu.Pirms gulētiešanas pēdu centrus vēlams pamasēt pret pulksteņa virzienu – vispirms pamasē pēdas augšpusi, pēc tam papēžu centrus. Masē viegli, nesteidzoties un reizes neskaitot, līdz iestājas patīkama siltuma sajūta. Vēl vakaros un rītos abas pēdas ieteicams izkustināt pa labi, pa kreisi, izapļot uz abām pusēm, pārmaiņus pastiept uz sevi un prom no sevis.